Više od hranjivosti

Datum 08.08.2009 11:08:00 | Kategorija: Prehrambena tehnologija

organska hranaStojite ispred police s organskom hranom i pitate se što dobivate za njezne očigledno visoke cijene. Nova opsežna studija tvrdi da s, nutricionističkog gledišta - ništa.


Istraživači tvrde da smo se, opterećujući se samo jednim aspektom proizvodnje hrane - je li organska ili ne, udaljili od drugih važnih pitanja, poput potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova na farmama i povećanjem sigurnosti hrane. "Pravo pitanje nije je li hrana organska ili ne, već kako možemo prehrambenu proizvodnju učiniti održivom", kažu istraživači s londonskog fakulteta School of Hygiene & Tropical Medicine koji su analizirali rezultate 162 studije o usporedbama organske i standardno uzgojene hrane. Zaključili su da ne postoje znanstveni dokazi da organska hrana sadrži više hranjivih tvari.

No navode i da nam to ne bi smjelo biti jedino važno u donošenju odluke pri kupovini. Primjerice, neke su farme organske hrane energetski učinkovitije jer ne koriste sintetička gnojiva koja utječu na emisiju CO2 u atmosferi. S druge strane, problem je erozija tla jer organski uzgoj zahtijeva stalno oranje kako bi se suzbili nametnici, dok standardne farme koriste kemikalije za njihovo suzbijanje (što je opet problem svoje vrste). Relevantno je i pitanje dobrobiti uzgajanih životinja.

Istraživači zaključuju da je, umjesto jednostavne podjele na organsku i konvencionalnu proizvodnju hrane, mnogo važnije educirati se o ekološki najprihvatljivijim rješenjima te početi proizvoditi i kupovati proizvode u skladu s takvim načelima. 

 

Izvor: NewScientist

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=199