Kako “sveti prah” utječe na membrane

Datum 21.04.2009 21:04:00 | Kategorija: Prehrambena tehnologija

kurkumaU Indiji štovan kao "sveti prah", zlatno obojeni začin poznat i pod nazivom kurkuma, stoljećima se već koristi za liječenje rana, infekcija i drugih zdravstvenih problema. Posljednjih godina istraživanja ljekovitih svojstava kurkumina, glavnog sastojka začina, otkrila su začuđujuće velik broj antioksidativnih, antibiotskih, antiviralnih i svojstava protiv raka.


Skupina istraživača, koju predvodi Ayyalusamy Ramamoorthy sa Sveučilišta u Michiganu u SAD-u, otkrila je da kurkumin ima svojstvo održavanja reda unutar stanične membrane u koju se umeće, čime povećava staničnu otpornost na infekcije i malignost.

"Membrana od pokretne i fleksibilne strukture dobiva uređeniju formu tako da se protok informacija kroz nju može bolje kontrolirati", rekao je Ramamoorthy, profesor kemije i biofizike.

Istraživački projekt koji provodi Ramamoorthy, kojemu su područje znanstvenog interesa proteini povezani s biomembranama, koristi tehniku NMR spektroskopije čvrstog stanja (solid-state NMR spectroscopy) kako bi, na razini atoma, otkrio detalje ovih važnih molekula i membranoznog medija u kojemu one obavljaju svoje funkcije.

"Ispitivanja međumolekularnih veza u membranama velik su izazov uobičajenim tehnikama u biofizici", izjavio je Ramamoorthy. Njegova je istraživačka skupina nedavno razvila dvodimenzionalnu tehniku NMR čvrstog stanja koju su u ovoj studiji koristili za istraživanje komunikacije kurkumina i membrane.

Znanstvenici su pretpostavljali da kurkumin uzrokuje dobrobiti za zdravlje svojom direktnom interakcijom sa proteinima membrane, no nova otkrića dovode tu pretpostavku u pitanje. Otkrili su da kurkumin regulira  djelovanje membranskih proteina indirektno, tako što mijenja fizička svojstva membrane.

Istraživačka skupina profesora Ramamoorthya surađuje s profesorom kemije Masatom Koreedom i Jasonom Gestwickim, istraživačem s instituta Life Sciences Institute pri Sveučilištu Michigan u SAD-u kako bi istražili različite derivate kurkumina. "Želimo vidjeti kako različiti derivati djeluju u interakciji s membranom kako bismo provjerili jesu li te interakcije iste kao i one koje smo uočili u svojoj trenutnoj studiji. Takva bi komparativna studija mogla dovesti do razvitka komponenata moćnih u liječenju infekcija i drugih bolesti", dodao je Ramamoorthy.

U povezanim istraživanjima, skupina znanstvenika koristi iste metode u proučavanju učinaka kurkumina na stvaranje amiloida, nakupina vlaknatih bjelančevina za koje se vjeruje da su uključene u dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest i mnoge druge bolesti. Istraživači također pokušavaju doznati stvaraju li i druge prirodne tvari, poput polifenola (biljnih tvari s antioksidativnim svojstvima) i kapsaicina (tvari koja ublažuje bolove, a dobija se iz ljutih papričica) interakcije s membranom, kao kurkumin.

Otkrića su objavljena 03. ožujka u časopisu Journal of the American Chemical Society.

 

Izvor: Eureka Science News 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=30