Kurkuma – južnoazijska sestra đumbira

Datum 11.02.2010 13:02:59 | Kategorija: Prehrambena tehnologija

kurkumaPamćenje vam nije kao nekad? Imate poteškoće u koncentraciji? Možda biste mogli razmisliti o nekom od, primjerice, indijskih začina koji sadrži kurkumu - još jednom u nizu začina koji dokazano život znače.


Jeya Henry, znanstvenik sa Sveučilišta Oxford Brookes,  kaže kako mu je ovaj narančasto-žuti začin, koji se često koristi za bojanje sladoleda, jogurta i torti, jedan od najdražih začina jer je "uistinu veličanstven. Ima važne učinke za funkcioniranje mozga".

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, vrlo je dobro proučen i sadrži mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti. "Prah kurkumina, spravljen od biljke kurkume, već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i drugih problema s kožom", pojašnjava Ayyalusamy Ramamoorthy sa Sveučilišta u Michiganu. "Kurkimin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava."

Ramamoorthy je nedavno sa suradnicima dokazao da kurkumin ima jak učinak na strukturu membrana jer se ugrađuje duboko u dvosloj lipida koji čine membrane i ojačava poredak dvosloja te na taj način čini stanice otpornijima na infekcije.“Kurkumin je manje učinkovit u obliku tablete jer se brzo razlaže u vodi i u tijelu” - Jeffrey Brender

Jeffrey Brender iz istog istraživačkog tima navodi kako je kurkumin pokazao obećavajuće učinke na Alzheimerovu bolest: "Stopa oboljevanja od ove bolesti mnogo je manja u populacije azijata koji žive u SAD-u nego u cijeloj tamošnjoj populaciji, a pretpostavlja se da bi kurkumin mogao biti jedan od faktora te razlike." Antioksidativna i antiupalna svojstva kurkumina mogu pomoći u smanjenju smrti neurona, kao i kod drugih simptoma  Alzheimerove bolesti. Kurkumin inhibira i stvaranje tzv. amiloidnog plaka, toksičnih nakupine bjelančevina i drugih tvari za koje je poznato da se stvaraju u mozgu pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti.

"Kurkumin je manje učinkovit u obliku tablete jer se brzo razlaže u vodi i u tijelu", navodi Brender i dodaje da konzumacija kurkumina s uljima pomaže u njegovu otapanju, a mastan okoliš može ga zaštititi od degradacije. "Čini se da ga zagrijavanje, a potom i hlađenje, također čini topljivijim i učinkovitijim, iako razlog ovom učinku još uvijek nije poznat."

Zasad, jedine biološki aktivne tvari s potvrđenim zdravstvenim dobrobitima u kurkumi su kurkumin i nekoliko njegovih derivata, poput demetoksikurkumina i bisdemetoksikurkumina. "Ti se derivati u kurkumi nalaze u manjim koncentracijama od kurkumina, no u nekim su slučajevima učinkovitiji", navodi Brender koji ne isključuje otkrića drugih važnih bioaktivnih tvari u kurkumi.

 

Pročitajte i Kako "sveti prah" utječe na memrane


Izvor: Prevedeno s dopuštenjem Royal Society of Chemistry


 

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=442