Priznat hrvatski patent za suzbijanje herbicida atrazina

Datum 23.03.2010 22:03:00 | Kategorija: Okoliš

šećerna trskaZnanstvenici Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Dubravki Hršak, i Maji Havriluk, dipl.ing. u Sjedinjenim Američkim Državama priznat je patent "Mixed bacterial culture for atrazine degradation" kojim se razgrađuje jedan od najčešćih zagađivala tla i voda.


Predmet patenta je nova mješovita bakterijska kultura specifičnih kataboličkih svojstava koja brzo i potpuno razgrađuje atrazin i ostale s-triazinske pesticide u širokom koncentracijskom području pri različitim temperaturama.

Atrazin je selektivni triazinski herbicid koji se više od 40 godina upotrebljava za suzbijanje širokolisnih korova. Primjenjuje se u 80 zemalja širom svijeta. U SAD-u atrazin je najviše upotrebljavani herbicid, posebno pri uzgoju kukuruza (na 69% površina) i šećerne trske (na 90% površina). Zbog široke primjene i relativno dobre pokretljivosti u tlu atrazin je jedan od najčešćih zagađivala tla te površinskih i podzemnih voda. Nadalje, najnovija istraživanja ukazuju na njegova negativna ekotoksična svojstava pa sve to nameće potrebu razvoja novih metoda za ubrzanje procesa razgradnje i uklanjanje atrazina s mjesta zagađenja.

Više informacija o patentu možete pronaći na stranicama Ruđer inovacija.

 

Izvor: IRB

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=512