8. lipnja - Svjetski dan oceana

Datum 08.06.2010 14:06:00 | Kategorija: Okoliš

kit/svjetski dan oceanaOvogodišnji svjetski dan oceana Ujedinjeni narodi obilježavaju sloganom "Naši oceani, naša odgovornost", a posvećen je zaštiti kitova i naporu udruga diljem svijeta koje nastoje spriječiti ukidanje moratorija na izlov ovih prekrasnih stanovnika morskih dubina.


Obilježavanje Svjetskog dana oceana prilika je da se podsjetimo na važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka. Važno je probuditi svijest o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao o bitnoj sastavnici našega života na planetu. Međusobno povezani svjetski oceani čine cjelinu, a odgovornost za ovo ogromno područje je na svakom ljudskom biću.
 
Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promjene odnosa prema oceanima.

U ovogodišnjoj poruci generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, naglasio je važnost oceana u svakodnevnom životu stanovnika zemlje, a posebno u području istraživanja i stjecanja novih znanja o do sada neistraženim dijelovima oceana. Porukom je uputio molbu svim vladama i građanima da prepoznaju iznimnu važnost oceana te da se aktivno uključe u očuvanje zdravlja i vitalnosti ovog prirodnog bogatstva.


Više o Svjetskom danu oceana na:
World Oceans Day
The Ocean Project
World Ocean Network

 

Izvor: Agencija za zaštitu okoliša

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=7938