Kako zastrašiti slona?

Datum 09.09.2010 23:09:00 | Kategorija: Biologija

Slon (foto: Flickr)Priča se da se slonovi boje miševa. Prema istraživanju Todda Palmera i Jacoba Goheena sa Sveučilišta u Wyomingu, objavljenom u časopisu Current Biology, čini se da se slonovi ipak najviše boje - slabašnih mrava. Zanimljivu priču o stvorenjima od 5 miligrama koji svladavaju divove od 4,5 tona pročitajte u nastavku.


Rastuće populacije slonova u Keniji uzrokuju velike štete na vegetaciji jer slonovi tijekom hranjenja često rascjepaju drveće i isčupaju ga iz zemlje. Proučavajući promjene u drvenom pokrovu savana, znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića - slonovi su uzrokovali smanjenje broja drveća kojim se inače hrane, ali ovi gladni divovi izbjegavaju jednu vrstu bagrema, Acacia drepanolobium.

Ovo drvo, zvano "zviždajući trn" (engl. whistling thorn), prekriveno je trnjem sa zadebljalom okruglastom osnovom. Trnovi su šuplji i naseljavaju ih simbiotske vrste mrava. Svoje neobično ime ova biljka dobila je zbog toga što vjetar fijuče prolazeći kroz rupe u trnovima koje su stvorili mravi.

Zviždajući trnovi (foto: Wikimedia Commons)

Da bi istražili imaju li mravi ulogu u odbijanju slonova, istraživači su ponudili slonovima grane vrste A. drenopalobium, s i bez mrava, te grane slonovima najdraže hrane, vrste A. mellifera koja normalno nije nastanjena mravima, opet s i bez mrava. Otkriveno je da su slonovi izbjegavali biljke s mravima, a jednako rado su jeli obje vrste kad na njima nisu bili prisutni mravi, odnosno njihov izbor "ručka" ovisio je samo o prisustvu mrava.

Zašto su mravi tako uspješni u zastrašivanju slonova? Čini se da je slonova surla ujedno i njegova Ahilova peta. Koža izvana je otporna, no u unutrašnjosti je vrlo osjetljiva i puna živčanih završetaka. Kad slon dohvati granu na drvetu punom mrava, mravi čuvari nahrupe u slonovu surlu i grizu, što je slonovima vrlo neugodno. Žirafama, gazelama i drugim životinjama u savani napadi mrava ne smetaju pretjerano. Istraživači kažu da je to povezano s duljinom nosa. Kad mravi krenu prema malom žirafinom nosu, ona ih jednostavno odstrani svojim jezikom. Slonovi ne mogu izbjeći ratoborne mrave, jer se surlom koriste pri hranjenju.

"Ova priča o životnjskom Davidu i Golijatu, gdje se mali mravi uspješno bore protiv slonova i štite drveće, ima velik utjecaj na cijeli ekosustav savana", kaže Todd Palmer. Drveni pokrov regulira mnoštvo procesa u ekosustavu, uključujući pohranu ugljika, učestalost požara, hranidbene mreže, kruženje hranjivih tvari te udio vode u tlu. Budući da slonovi mogu doslovno savane pretvoriti u travnjake, ovi mravi bi mogli spriječiti takve promjene i doprinijeti očuvanju ovoga važnog staništa.

 

Izvor: Biology News Net, BBC News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8085