Alergija na kikiriki razvija se još za vrijeme majčine trudnoće

Datum 15.11.2010 12:11:36 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Trudnoća (foto: Flickr)Sljedeća informacija će svakako zanimati ne samo sadašnje, nego i buduće roditelje. Nedavno objavljen znanstveni rad  ukazuje na povećanu vjerojatnost oboljevanja novorođenčadi od alergije na kikiriki, ukoliko žene tijekom trudnoće konzumiraju ovaj orašasti plod. Koliko je važna pravilna ishrana tijekom trudnoće za zdravlje djeteta nakon poroda, pročitajte u nastavku.


1. studenog 2010. u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology objavljeni su rezultati istraživanja Scotta H. Sicherera i njegovog znanstvenog tima s instituta Jaffe Food Allergy Institute pri fakultetu Mount Sinai School of Medicine. Istraživanje je temeljeno na čimbenicima koji se povezuju s povećanim rizikom oboljevanja od alergije na kikiriki - alergija na mlijeko i jaja te kožne alergije (ekcemi). Ovakvi faktori uočeni su kod 503 ispitana novorođenčeta od 3 do 15 mjeseci koja prethodno nisu pokazivala alergijske reakcije na kikiriki. Naknadni krvni testovi su pokazali da je od ukupno 503 novorođenčeta 104 bilo značajno osjetljivo na kikiriki. Znanstvenici smatraju da je glavni uzrok ove osjetljivosti unos kikirikija kroz ishranu majke tijekom trudnoće.

„Donedavno znanstvenici nisu bili sigurni igra li konzumacija kikirikija tijekom trudnoće kakvu ulogu u razvoju alergije na kikiriki kod novorođenčadi", tvrdi dr. Sicherer. „Naše ispitivanje ne govori nužno da majke ne bi uopće trebale konzumirati kikiriki ili proizvode s kikirikijem tijekom trudnoće, ali svakako naglašava potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se produbilo znanje o ishrani u tom prijelomnom životnom razdoblju svake žene i na temelju toga ponudile ispravne prehrambene restrikcije."

Potrebna daljnja istraživanja na području alergija u ishrani

U SAD-u su prehrambene restrikcije u ishrani tijekom trudnoće primjenjivane 2000. godine na preporuku akademije American Academy of Pediatrics. Ukoliko bi u obiteljskoj medicinskoj povijesti postojao slučaj oboljenja od alergije na kikirki, žene su savjetovane da izbjegavaju konzumaciju kikirikija tijekom trudnoće i dojenja. Ista prehrambena restrikacija ukinuta je 2008. godine zbog nedostatka znanstvenog dokaza sve dok donedavno nisu prikupljena značajna financijska sredstva koja će omogućiti daljnja istraživanja u tom području. Čak 29,9 milijuna američkih dolara uloženo je u istraživanje konzorcija Consortium of Food Allergy Research (CoFAR) koje podrazumijeva kontinuirano observacijsko istraživanje kako bi se bolje razumio glavni „okidač" za nastanak i razvoj alergije na kikiriki, a istovremeno i uzrok alergija na mlijeko i jaja tijekom trudnoće. U daljnja istraživanja konzorcija podrazumijeva se i razvoj novih tretmana u liječenju alergija na razne prehrambene namirnice.

S obzirom da su navedena istraživanja izvedena na temelju samoopažanja ispitanika, znanstvenici upozoravaju da takvi rezultati imaju svoja ograničenja. Naime, rezultati samo upućuju na pozitivnu korelaciju između konzumacije kikirikija tijekom trudnoće i povećanog rizika pojave ove alergije. S druge strane, iako ograničenja postoje, daljnja istraživanja bi mogla otkriti potencijalni uzrok pojavi alergije na kikiriki te time smanjiti njezin rizik u ranoj životnoj dobi. Na važnost daljnjeg istraživanja upućuje i dr. Sicherer, „Naše istraživanje je važan korak naprijed u otkrivanju preventivnih mjera koje bi mogle značajno pomoći u smanjenju postotka ljudi oboljelih od ove alergije."  

 

Izvor: Biologynews.net

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8187