Alge rješavaju forenzičke slučajeve

Datum 08.02.2011 08:02:00 | Kategorija: Biologija

Nitzschia kerguelensis (foto: Wikimedia Commons)Priroda je puna materijala koji se koriste kao dokazi u forenzičkim istraživanjima. Biljke, alge, gljivice, kukci, dlaka životinja i pelud uspješno povezuju osumnjičenike, žrtve i lokaciju u jednu cjelinu. Alge kremenjašice se najviše koriste kao identifikacijski objekti u forenzici zbog svoje jedinstvene građe, čvrstog oblika te velike učestalosti u okolišu.

 


Alge kremenjašice su jednostanični organizmi čija je stanična stjenka zamijenjena dvjema pločicama od silicijevog dioksida (kremena) koje tvore strukturu sličnu kutiji, a svaka vrsta je specifična s obzirom na položaj i oblik tekstura na kremenoj ljušturici (drugi naziv alga kremenjašica - dijatomeje - doslovno znači „izrezane na dvije"). Alge kremenjašice se najviše koriste u forenzičkoj znanosti pri otkrivanju zločina, povezivanju krivca s mjestom zločina ili eliminiranju osumnjičenih osoba. Prvenstveno zbog svoje jedinstvene građe, velike raznolikosti vrsta (neki oblici dijatomeja prikazani su na fotografiji desno) te činjenice da su kao materijal dosta vjerodostojne, kremenjašice mogu biti multifunkcionalan dokaz jer se pojavljuju u određenim ekosustavima u određeno vrijeme, a njihove ljušturice nisu podložne raspadanju ili razgradnji. Kao materijalni dokaz u forenzici alge kremenjašice se najviše koriste u slučajevima utapanja osoba.

Prilikom utapanja voda prisilno ulazi u tijelo, odnosno u pluća, a s vodom ulaze i alge i ostale tvari iz vode. Voda ulazi u pluća samo ako je osoba živa, a mora se uzeti u obzir kako utapanje može trajati i do par minuta i to ako osoba nije u nesvijesti. Prodiranjem vode vrši se dodatan pritisak na plućnu šupljinu i dolazi do razaranja alveola (plućnih mjehurića). Kako su alveole prožete gustim spletom kapilara, a alge kremenjašice su dovoljno sitne da prođu kroz pore u kapilarama, lako ulaze u krvotok te cirkulacijom mogu doći do ostalih organa - srca, jetre, bubrega, mozga i koštane srži. Različiti oblici dijatomeja (foto: Wikimedia Commons)Ako se u plućima otkrije krvarenje, može se zaključiti da se žrtva „borila za dah" tijekom utapanja i takav slučaj je čest prilikom nasilnih utapanja. Prilikom prolaska algi krvotokom kroz tijelo njihove ljušturice se talože u organima, a najpogodnija za ekstrakciju ljušturica prilikom istraživanja je koštana srž jer su ostali organi često oštećeni ili u fazi raspadanja. Istraživanja su pokazala kako sastav algi kremenjašica iz koštane srži sadrži više od 90% vrsta kao i medij utapanja. Koštana srž se tretira vrućim dušičnim kiselinama, određenim enzimima ili se spaljuje te se specifičnim postupcima izdvoje ljušturice algi nakon što se koštano tkivo ukloni.

Svaka vrsta alge kremenjašice ima specifičan raspored oznaka na svojoj ljušturici i specifičan oblik ljušturice. Određenim determinacijskim svojstvima stručnjaci mogu lako otkriti o kojoj je vrsti alge riječ, a znanjem o njezinim vremenskim i prostornim pojavljivanjima lako se može datirati mjesto i vrijeme utapanja određene osobe. Kako bi se analizirala tkiva kontaminirana ljušturicama, uzorci determiniranih algi moraju se usporediti s uzorkom vrsta algi iz vode u kojoj je utopljena žrtva pronađena. To može biti isto mjesto gdje je tijelo pronađeno ili mjesto gdje se pretpostavlja da se žrtva utopila (u slučaju da je, recimo, rijeka odnijela tijelo nizvodno nakon utapanja). Tako je analizom ljušturica algi kremenjašica u forenzičkim istraživanjima pokazano da je od 770 slučaja utapanja, svega 28% žrtava bilo pronađeno u vodi u kojoj se zločin dogodio, to jest, u kojoj se osoba utopila ili bila utopljena. U većini slučaja, žrtve bi bile prenesene na sekundarna mjesta zločina čime se, moguće, htio prikriti zločin.

O upotrebi algi kremenjašica u forenzici piše se zadnjih 100 godina te ima mnogo onih koji alge vide kao najsavršeniji forenzički materijal, ali i onih koji ne priznaju njihovu važnost u forenzici. Tvrdnje kako se alge kremenjašice mogu pronaći i u tijelima ljudi koji nisu umrli od posljedica utapanja mogu osporiti usporedne analize prilikom istraživanja ljušturica iz tijela i vode u kojoj se tijelo nalazi. Metoda analiziranja ljušturica algi kremenjašica i općenito svih ostalih mikroskopskih algi, bilo planktonskih ili onih koje tvore obraštaj, specifična je za svaki slučaj posebno i takav pristup svaki put treba biti ostvaren.

 

Izvor: Sas.upenn.edu

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8273