Flavonoidi iz voća, povrća i orašastih plodova snižavaju učestalost raka

Datum 21.10.2011 00:10:59 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Flavonoidi u bobičastom voću (foto: FreeDigitalPhotos.net)Flavonoidi i proantocijanidini su spojevi koji se redovito nalaze u voću i povrću, a snažna su sredstva za sprečavanje razvoja karcinoma. Flavonoidi djeluju kao jaki antioksidansi, a naše ih tijelo koristi u smanjivanju upalne reakcije, snižavanju visokog tlaka i suzbijanju slobodnih radikala koji mogu prouzročiti bolesti i uzrokovati starenje organizma koje se manifestira i na našem izgledu. Nova istraživanja u Italiji pokazala su kako flavonoidi iz biljaka pomažu zaustaviti razvoj karcinoma.


Studija provedena tijekom razdoblja od 20 godina pokazala je da su pacijenti s najvećom količinom konzumiranih flavonoida i proantocijanidina imali oko 40% niži rizik razvoja karcinoma usta i ždrijela. Učestalost razvoja karcinoma debelog crijeva također se smanjila za trećinu, a zabilježeno je i sniženje u razvoju karcinoma dojke, bubrega i jajnika.Flavonoidi u bobičastom voću (foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net)

>>>Hrana za misao

Prema sadašnjoj stopi učestalosti, približno je za 40% populacije izgledno da će imati probleme s određenom vrstom raka, a samo jako povećanje unosa flavonoida na stalnoj bazi može smanjiti tu učestalost na otprilike 10%. Ovaj nas pristup neće dovesti do nevjerojatno niskog postotka učestalosti raka zabilježenog kod starih Egipćana kod kojih je (u mumijama) utvrđen karcinom kod samo 0,05% populacije, ali ovakav pristup definitivno daje snažan iskorak u pravom smjeru.

>>>U kojoj vrsti čokolade ima najviše antioksidansa?

Postoje tisuće različitih flavonoida koji su prisutni u velikim količinama u raznom voću, povrću i orašastim plodovima, gdje su odgovorni za boju plodova. Bobičasto voće, posebice crvene i plave bobice, te crno grožđe predstavljaju dobar izvor flavonoida. Također su tu i češnjak, luk te zeleni ili bijeli čaj.

Flavonoid kvercetin je posebice zastupljen u češnjaku, luku i jabukama, a važan je jer predstavlja preteču u izgradnji brojnih ostalih flavonoida. Tako je utvrđeno da konzumiranje jabuka i krušaka značajno snižava rizik pojave srčanog udara, a uzrok tome upravo bi mogao biti kvercetin.

>>>Kako beli luk štiti od nastanka malignih ćelija

Kverctin je također poznat po svojoj sposobnosti da potakne rad imunološkog sustava, zbog čega ga se smatra jednim od najjačih antioksidansa. Djelovanje kvercetina također je blagotvorno za cijeli niz drugih problema, ukoliko se konzumira u povećanim količinama.

Jedan od načina za povećavanje unosa flavonoida je konzumiranje prirodnih sokova jer je na taj način moguće unijeti puno veće količine flavonoida iz voća i povrća nego što bi to uspjelo samo kroz hranu. Značajan, a jednostavan i ukusan doprinos je i dodavanje svježeg češnjaka brojnim jelima.

 

Izvor: Kim Evans / Naturalnews.com

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8519