Kakve mreže pletu nadrogirani pauci

Datum 26.10.2011 15:10:15 | Kategorija: Biologija

Pauci pletu mrežu (foto: EOL)Psihoaktivne tvari osim na ljude snažno djeluju i na druge životinje. Male količine droga negativno utječu na fiziologiju životinja, što se očituje u njihovoj prehrani i razmnožavanju, dok veće količine takvih supstanci mogu djelovati fatalno. Znanstvenici su djelovanja psihoaktivnih droga najbolje pokazali na izrađenim mrežama nadrogiranih pauka.


Izrada mreže najvažniji je posao koji od pauka iziskuje mnogo vremena i materijala. Pauci pletu različite tipove mreža, a najčešće su to kružne mreže kojima pauci hvataju plijen, većinom leteće kukce. Za izradu jedne mreže promjera 30-ak centimetara pauk potroši i do sat vremena. Složen način izrade te pravilno i gusto poredane niti čine taj posao jako delikatnim. Pauci izrađuju mrežu od niti koje ispuštaju iz posebnih žlijezda na stražnjem dijelu tijela. Niti su sastavljene od specifične konformacije proteina u tekućem obliku koje na zraku otvrdnu.

U svom radu iz 1982. godine, Peter Witt iznio je istraživanje o djelovanju psihoaktivnih tvari na pauke, točnije, kako one utječu na sposobnost pauka da izgradi mrežu. Istraživanja su vršena na pauku križaru (Araneus diadematus), vrsti pauka koja je česta i široko rasprostranjena. U istraživanjima se koristio pauk koji bi izgradio normalnu mrežu te bi se zatim tretirao određenom supstancom nakon čega je pušten da izgradi novu mrežu. U radu Spider Communication: Mechanisms and Ecological Significance Witt je objasnio kako je za drogiranje pauka koristio amfetamin, meskalin, strihnin, LSD i kofein.

Pauci su se tretirali razrijeđenim otopinama droga u vodi i šećeru ili su se hranili nadrogiranim kukcima. Djelovanje supstanci na pauka očitovalo se u obliku i izgledu same mreže, dok manje u njegovom ponašanju. Amfetamin, meskalin, LSD i kofein djeluju stimulativno na živčani sustav životinje. Meskalin i LSD se opisuju kao halucinogene droge, dok je strihnin spoj koji se također koristi i kao sredstvo za trovanje štakora.

Kontrola (foto: Trinity.edu)Benzedrin (foto: trinity.edu)

 

 

 

 

 

 

 

Kofein (foto: trinity.edu)Kloralhidrat (foto: trinity.edu)

 

 

 

 

 

 

 

LSD (trinity.edu)THC (foto: trinity.edu)

 

 

 

 

 

 

Istraživanje o utjecaju droga na životinje nastavili su znanstvenici iz NASA-e 1995. godine čime su nadopunili istraživanje Petera Witta. Znanstvenici su proširili spektar supstanci kojima su se tretirali pauci. Ovog puta istraživanje se nije svodilo samo na fotografiranje mreže pauka prije i nakon tretiranja pauka određenom drogom nego i istraživanjem strukture samih niti paučine. Istraživanje se vršilo na paucima tretiranim benzedrinom, kloralhidratom i THC-om te spojevima koje je koristio Witt 1982. godine. Djelovanje pojedine droge na sposobnost izrade mreže razlikuje se s obzirom na djelovanje droge na sam organizam.

Najveća promjena u izgledu mreže zamjećuje se kod pauka tretiranih kofeinom i kloralhidratom. Kloralhidrat je spoj koji je često u sastavu tableta za spavanje i problem kod ispitivanja te supstance je bio što bi često pauci zaspali prije izrade mreže. Nakon tretiranja kofeinom, jednim od prirodnih sredstava iz biljaka, pauci su gradili najkaotičnije mreže. Pauci na THC-u, spoju iz marihuane, krenuli su dobro u gradnji mreže, ali su na pola puta ipak odustali dok su oni na benzedrinu, sastavu droga kao što je speed, pleli svoje mreže jako brzo i bez nekog plana što je uzrokovalo to da je mreža puna rupa.

 

Izvor:      

Witt P., Rovner J., 1982. Spider Communication: Mechanisms and Ecological Significance, Princeton. N.J.: Princeton University Press.

 

Pročitajte i:

>>>Paukova mreža - najčvršća tvar na svijetu

>>>Otkrivena vrsta pauka vegetarijanca!

>>>Nepotizam i među paucima

>>>Bioraznolikost u kući

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8523