Epidemije koje su promijenile svijet - velike boginje

Datum 12.12.2011 03:12:10 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Osoba oboljela od velikih boginja (foto: Wikimedia Commons)Velike boginje (variola major) kroz mnoga su stoljeća uništavale čovječanstvo. Današnje doba nije iskusilo epidemiju zahvaljujući Edwardu Jenneru koji je otkrio cjepivo protiv te mučne bolesti. Koliko su velike boginje bile opasne govori i činjenica da je njihov virus uništen u svim laboratorijima u svijetu (iznimku čine samo Rusija i SAD). Smrtnost je bila iznimna te se samo u 19. stoljeću procjenjuje da je bilo oko 300 milijuna umrlih. O dalekosežnim posljedicama zaraze velikim boginjama i njihovoj rasprostranjenosti pročitajte u nastavku.


__________

Općenito

Velike boginje izaziva virus variole (fotografija desno) koji se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim tjelesnim izlučevinama ili zaraženom osobom.Virus velikih boginja (foto: Wikimedia Commons) Kako bi se ovaj virus prenio potreban je direktan i dovoljno dug kontakt između osoba. Velike boginje su se povijesno rijetko prenosile zrakom u zatvorenim prostorijama. Osoba koja ima velike boginje postaje prenosilac zaraze kada dobije povišenu temperaturu, ali je najviše zarazna kada se pojavi osip. Postoje dva tipa velikih boginja: velike boginje (variola major) je ozbiljni i najčešći oblik velikih boginja s velikim osipom i povišenom temperaturom. Četiri su vrste velikih boginja: variola major (obična, najčešća vrsta koja se javlja u 90 ili više posto slučajeva), modificirana (blagi tip koji se javlja kod ranije cijepljenih osoba), površinska i hemoragična (rijetka i vrlo ozbiljna). Male boginje (variola minor) su manje uobičajena bolest sa stopom smrtnosti od oko 1 % ili nižom.

____________________

Početak epidemije

Vjeruje se da se bolest prvi put pojavila 10.000 godina prije Krista u doba prvih seoba naroda u Africi, odakle se proširila do Indije. Postojanju bolesti svjedoče kožne lezije na tijelima mumija egipatskih dinastija iz 1570. godine prije Krista.  O tome nam svjedoči i mumificirana glava egipatskog faraona Ramzesa V. Otprilike u isto doba bolest je proširena na Indiju i Kinu, o čemu nam govore povijesni tekstovi iz Indije. Širenje epidemije u Amerikama započelo je s dolaskom španjolskih i portugalskih osvajača koji su bolest raširili na tamošnje stanovništvo. Takvo brzo širenje za posljedicu je imalo propast civilizacija Asteka i Inka. Velik broj domorodaca u Amerikama smanjio se također i dovođenjem robova iz Afrike gdje su velike boginje bile endemska bolest. Više o epidemiji u Amerikama pogledajte u videu:

 

No, što je bilo s pojavom velikih boginja u Europi? Smatra se da su se velike boginje počele pojavljivati između 5. i 7. stoljeća, a početak epidemije je bio u srednjem vijeku. I u 18. stoljeću Europa je strahovala od epidemije kada je umrlo 400.000 stanovnika, a trećina preživjelih ostala slijepa.

Tijekom tih teških razdoblja mnogi su pokušavali pronaći lijek protiv velikih boginja, no kako razne ljekovite trave, tretmani hladnoćom i posebna odjeća nisu pomagali, stručnjaci su pronašli relativno uspješan način borbe - cijepljenje. Cijepljenje se odnosilo na unošenje virusa iz lezija zaraženih osoba u nezaražene. Osim rizika da osoba razvije bolest i prenese je na druge, bilo je bojazni od ostalih zaraznih bolesti, kao što su sifilis i tuberkuloza.  Kako je bila potrebna zaštita od velikih boginja, popularnost sprečavanja bolesti ovakvim načinom sve je više rasla. Iako je 2-3% cijepljenih osoba umrlo od boginja ili neke druge zarazne bolesti,  cijepljenje je smanjilo širenje bolesti čak do 10 puta. Među cijepljenima su bili carica Marija Terezija i njezina djeca i unuci, Frederik II, Luj XVI i Katarina II.  Do otkrića Edwarda Jennera koje je uslijedilo, ovakav način cijepljnja bio je široko rasprostranjen u Europi.

________________

Otkriće cjepivaPrvo cijepljenje dječaka Jamesa Phippsa (foto: Wikimedia Commons)

Slušajući priče o seljacima koji su imali kravlje boginje te su razvili imunizaciju na velike boginje, Edward Jenner je zaključio da ne samo da kravlje boginje štite od velikih boginja, već se mogu prenijeti s čovjeka na čovjeka. 1796. godine Jenner je uzeo uzorak tkiva ispod lezije jedne žene koja je imala kravlje boginje i time cijepio 8-godišnjeg dječaka po imenu James Phipps (fotografija desno). Dječak je imao simptome kao što su groznica, osjećaj hladnoće i gubitak apetita. Nakon 10 dana dječak se osjećao dobro te je Jenner ponovio cijepljenje sa supstancom iz svježe lezije nastale od velikih boginja. Dječak nije razvio bolest, čime je Jenner otkrio 100% učinkovito liječenje epidemije. Postupno je ovakva vrsta cijepljenja zamijenila postojeću i ubrzo se raširila Europom i svijetom.

____________________________________

Velike boginje u  novijoj povijesti

Jedna od zadnjih epidemija 1972. godine odnosila se na područje bivše Jugoslavije. Kako bi spriječili širenje bolesti, Tito i jugoslavenska vojska poduzimali su drakonske mjere. Unatoč tome, još uvijek je bilo 175 slučajeva oboljenja, od čega 35 mrtvih. To je dovelo do cijepljenja skoro svih stanovnika Jugoslavije, njih oko 18 milijuna. Zadnje prirodno pojavljivanje velikih boginja dogodilo se 1977. godine u Somaliji, kada je cijepljeno 54.777 ljudi.

1978. godine velike boginje pokušale su se „vratiti" kada je Jenet Parker, medicinska fotografkinja u Engleskoj, bila zaražena i nedugo nakon toga umrla. Unatoč tome, nikada nije dokazano kako je virus izašao iz laboratorija na sveučilištu gdje je radila.

Velike boginje su 1980. godine konačno „izbrisane" sa svjetske pozornice, odredbom Svjetske zdrastvene organizacije (WHO) da se svi uzorci virusa moraju uništiti. No, danas još uvijek postoje dva laboratorija u svijetu koji čuvaju virus -  laboratoriji u Rusiji i SAD-u. Zašto se ovaj virus još uvijek čuva? Jedan je odgovor i ne treba ga mnogo pojašnjavati: bioterorizam.

 

Izvori: Stetoskop.info, Ndhan.gov, Ncbi.nlm.nih.gov, BBC

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8574