Otkrivena dvostruka mimikrija!

Datum 13.02.2012 00:02:00 | Kategorija: Biologija

Nije rijetko u prirodi da životinje imitiraju druge životinje u svrhu svoje zaštite. No koliko je često da mimikrija ide toliko daleko da spoji dvije životinje u suživot s ciljem varanja potencijalnih predatora? U vodama Indonezije po prvi puta je zabilježen slučaj dvostruke mimikrije, odnosno suživota hobotnice i ribe gdje hobotnica imitira otrovne ribe dok se riba pretvara da je krak hobotnice.


>>>Molekularna mimikrija

>>>Kriptična obojenost

Tijekom svog istraživanja imitirajuće hobotnice u lipnju 2011. godine, Godehard Kopp s njemačkog Sveučilišta Gottingen radio je podvodne snimke zanimljive hobotnice vrste Thaumoctopus mimicus. Ova talentirana hobotnica položajem krakova imitira oblik riba, dok obojanošću svog tijela jako podsjeća na toksične vrste riba ili morskih zmija u tom području. Dvostruka mimikrija (foto: Godehard Kopp)Takva strategija pretvaranja joj osigurava nesmetano plivanje čak i po otvorenim djelovima mora. Tijekom svog istraživanja Godehard Kopp na snimkama je slučajno uočio i malenu ribu koja je redovito plivala jako blizu tijela hobotnice.

>>>Mimikrija živoga svijeta

>>>Vuk u ovčjoj koži

Nakon proučavanja snimki, znanstvenik je zaključio da se riba bojama prilagodila hobotnici te da zapravo imitira krakove hobotnice. Znanstvenici su odredili kako je riba vrste Stalix cf. histori savršeno bojama prilagođena na smeđe-žuti uzorak tijela hobotnice te da takav suživot hobotnici ni malo ne smeta, zapravo, čini se da ju uopće niti ne zanima. Ova vrsta ribe u prirodnim uvjetima živi uz pješčano dno te se skriva od predatora, dok uz hobotnicu hrabro pliva i po otvorenijim površinama dna.

>>>Veliko plavetnilo na znanstveni način

>>>Znanstvena debata: koristi li hobotnica oruđe?

Kako je imitirajuća hobotnica znanstveno opisana tek 1998. godine, pronalazak ovakve interakcije jedinstven je među svim imitirajućim životinjama. Mimikrija je u ovom slučaju napravila puni krug i dokazala svu svoju moć ne samo na primjeru suživota ovih dviju vrsta, nego i evolucije takve vrste ponašanja.

Otkriće ovakve vrste oportunističke mimikrije objavljeno je u časopisu Coral Reefs.

 

Izvor: Esciencenews.com

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8631