Bagerima i pijeskom za spas jedne orhideje!

Datum 29.03.2012 23:03:00 | Kategorija: Okoliš

Liparis loeselii (foto: Wikimedia Commons)U normalnim okolnostima razaranje četiri hektara područja od posebnog znanstvenog interesa i prirodnog rezervata bilo bi dočekano s najgorim mogućim osudama. No s obzirom da je Nacionalni prirodni rezervat u Južnom Walesu, Kenfig, zarastao vegetacijom i daleko je od svog prirodnog stanja koje uključuje pješčane nanose dina i pripadajuću vegetaciju, započeo je radikalan projekt uništavanja jednog staništa kako bi se izgradilo potpuno novo.


"Iako je sadašnje stanište, općenito gledajući, u redu, lijepo je za gledati i vrstama je bogato, to ipak nije prirodno stanje ovog staništa", rekao je Scott Hand, savjetnik okruga Kenfig. "Novo stanište koje bi se dobilo uništavanjem postojećeg nužan je rizik i smatramo ga 'destruktivno konstruktivnim'. Moramo intervenirati ako ne želimo izgubiti staništa i vrste od nacionalne, ali i od međunarodne važnosti. "

Na području rezervata Kenfig mnogo je rijetkih biljaka i kukaca koji su na rubu izumiranja, pa velška vlada cilja na stvaranje novih područja bez ikakve vegetacije poput otvorenih pješčanih nanosa (dina) gdje se pijesak kreće i stvara stanište neophodno za preživljavanje vrsta poput ugrožene orhideje Liparis loeselii (naslovna i fotografija desno). Liparis loeselii (foto: EOL)Ova mala orhideja zelenog cvata jedna je od najugroženijih biljnih vrsta na području sjeverozapadne Europe dok je u Britaniji moguće pronaći tek neznatan broj jedinki u istočnoj Angliji i na dinama južnog Walesa. Brojnost ove orhideje bila je 10.000 jedinki na početku 1990-ih godina, dok je po zadnjem brojanju iz 2011. god. pala na nevjerojatnih 400 jedinki.

Budući da dosadašnji konzervacijski napori nisu iznjedrili pozitivne rezultate po pitanju povećanja gustoće orhideje, kroz nekoliko godina obala Kenfiga bit će potpuno ogoljena od vegetacije da bi se pješčani nanosi mogli opet uspostaviti. Kako bi se stvorile "pokretne" dine nužne za rast i razvoj ove vrste orhideje koristi se nova tehnologija uz pomoć koje se kontrolira puhanje prirodnog vjetra kako bi se pijesak raspršio po ogoljenom području. Po prvi puta u Britaniji kopači i kamioni odlaze s građevinskih gradilišta i prevoze tone i tone pijeska te uništavaju trenutačnu vegetaciju kako bi se ponovno stvorilo "prirodno" stanište dina. Sadašnje stanje čine brežuljci prekriveni travom milavom (rod Ammophila) i drugom vegetacijom koja ne dolazi prirodno na pokretnim pijescima.

Nove promjene najviše će pogodovati orhideji Liparis loeselii od koje se očekuje velika rekolonizacija novonastalog staništa. Zabilježeno je, naime, da je orhideja ranije nestala s 8 staništa u Walesu pa je sada na Kenfigu da održi normalnu raspodjelu dina kako bi se orhideji očuvalo dugoročno preživljavanje na području Velike Britanije.

Uz orhideje, na velškim dinama dolazi više od 5000 vrsta beskralješnjaka, od kojih je 450 vrsta ograničeno samo na pješčana staništa. Čak sedam vrsta od nacionalne važnosti dolazi na području Kenfiga. Upravo iz ovih razloga smatra se da će rekonstrukcija prijašnjeg stanišnog tipa na ovom području omogućiti stabilnu bioraznolikost i ponovno naseljavanje rijetkih i malobrojnih vrsta.

Kenfig je samo jedno područje kojem se pokušava vratiti prijašnji „sjaj". Uskoro će i druga područja južnog Walesa također dobiti ono što, prema mnogima, i zaslužuju: pokretne pijeske bez trave milave i druge vegetacije.

 

Pročitajte i:

Upoznajte orhideje - kraljice biljaka!

Procvjetala najveća orhideja na svijetu!

Biljni paraziti - inteligentni neželjeni podstanari

Biljke i ljubav na daljinu


Izvori: BBC, Flora Croatica Database

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8690