Smijeh hijena izraz je kompleksne komunikacije

Datum 12.09.2012 10:09:59 | Kategorija: Biologija

Točkasta hijena (foto: EOL)Znanstvenici su proučavali jedinstveno glasanje hijena u divljini i primijetili da je karakteristični smijeh ili „cerekanje" zapravo kompleksan način komunikacije. Hijene su poznate kao strvinari, ali činjenica je da zapravo 95% hrane aktivno ulove. Upravo su zbog toga razvile sustav komunikacije koji ukazuje na informacije o životinji, kao što su dob, spol, ali i društveni položaj u čoporu.


Hijene su mala porodica životinja koja spada u red zvijeri. Iako su nalik psima, one su evolucijski zapravo bliže mačkama, odnosno cibetkama. Često opisivane kao pakosne životinje s opakim karakterom, hijene građom tijela i karakterističnim glasanjem ostavljaju dojam opasne zvijeri. Sposobne su pojesti sve na što naiđu te se tako jedna vrsta hijena hrani i kukcima.

>>>Smijeh hijena odraz socijalnog statusa i dobi životinje

Akustičnom analizom glasanja točkaste hijene (Crocuta crocuta) u sklopu istraživanja objavljenog u časopisu BMC Ecology, dokazano je da hijene smijehom pokazuju svoju dominaciju u društvu. Dominacija je bitna za život u zajednici u kakvoj žive te životinje jer će položaj u društvu uvjetovati i prednost pri hranjenju ili parenju. Bitna informacija koja se može otkriti iz individualnog glasanja je i dob jedinke, kao i njezin spol, što je također važna činjenica pri određivanju statusa u čoporu. Glasanje točkaste hijene karakteristično je za svaku jedinku te se razlikuje među čoporima.

 

 

Dok su na glasu kao poznati strvinari, one su zapravo jako dobri lovci. Često se lavovi hrane ostacima plijena hijena, naravno, ukoliko uspiju otjerati hijene od hrane. Čopor hijena tada je sposoban obraniti se od jednog do dva lava. Kada love kao čopor, mogu uloviti i životinju tri puta veću nego one same. Tu je također bitna komunikacija smijehom. Primijećeno je da se dominantne jedinke upuštaju u aktivni lov dok druge svojim „cerekanjem" pokazuju pokoravanje pred dominantnim hijenama te im tako daju potporu, ali i psihički utječu na plijen. Solitarne hijene se većinom hrane strvinom zbog činjenice da teže same mogu uloviti plijen.

>>>Hijene izvrsne u rješavaju problema

Osim smijeha i „cerekanja", i hijenino zavijanje je produktivno. Ukoliko želi upozoriti ostale hijene na nekom području, ovaj oblik glasanja može se čuti i na udaljenosti do 5 kilometara. Kako su hijene većinom noćne životinje, stravičan smijeh nikako nije ugodan zvuk za čuti. Folklorne legende u središnjoj Africi zbog toga govore da dijete rođeno u noći kada je hijena plakala zasigurno izraste u lopova, dok su prikazi hijena često simbol izdaje i gluposti.

 

Izvori: Esciencenews.com, AWF.org

 

Pročitajte i:

Neobični položaji parenja u životinjskom svijetu

Životinjska inteligencija

Likvidacija braće

Fosa - mačkoliki predator s Madagaskara

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8834