Otkrivena nova vrsta alge u Hrvatskoj

Datum 11.11.2012 22:11:00 | Kategorija: Biologija

Cocconeis caulerpacola (foto: Ana Car)Znanstvenici Ana Car i dr. sc. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, zajedno s kolegama iz Poljske, Australije, Francuske i Njemačke otkrili su novu vrstu jednostanične alge te joj nadjenuli ime Cocconeis caulerpacola. Otkriće je objavljeno u britanskom algološkom časopisu European Juournal of Phycology.

 


Rod Cocconeis do sada broji oko sto opisanih vrsta te spada u skupinu algi kremenjašica ili dijatomeja. Novoopisana vrsta ime caulerpacola je dobila zato što živi pričvršćena na vegetativnom tijelu invazivne tropske zelene alge Caulerpa taxifolia (kaulerpa). Velika je svega 20 mikrometara, a po prvi puta je primijećena na uzorcima vrste C. taxifolia koji su sakupljeni kod Starigrada na otoku Hvaru.

>>>Caulerpa se povlači iz Jadrana

No, daljnjim istraživanjima znanstvenici su ovu mikroskopsku algu pronašli i na uzorcima Caulerpa taxifolia (foto: Wikimedia Commons)kaulerpe iz Francuske te daleke Australije. Zanimljivo je upravo to što je C. taxifolia pogodan domaćin budući da je mikroalga na njezinoj površini prisutna u velikom broju. Inače, kaulerpa nije najpogodnije okruženje u kojem bi neki morski organizam želio živjeti budući da izlučuje toksični spoj kaulerpenin koji joj služi kao obrana od predatora. U ovom slučaju situacija je obrnuta i znanstvenici su utvrdili da je najveća koncentracija vrste C. caulerpacola u ljeto i jesen, a tada i C. taxifolia izlučuje najviše kaulerpenina. Kemijske mehanizme ovog zanimljivog odnosa treba tek objasniti u budućnosti.

Nova alga utvrđena je i na uzorcima vrste C. racemosa, druge invazivne morske alge koja je također prisutna u Jadranu.

Ovakva istraživanja su važna jer pokazuju kolika je bioraznolikost u Jadranu, te pomažu razumijevanju ekologije opasnih invazivnih algi.

 

Pročitajte i:

>>>Kokolitoforidi, mikroskopski regulatori klime

>>>Alge rješavaju forenzičke slučajeve

>>>Alge koriste vlastiti antifriz kako bi preživjele u arktičkom ledu

 

Izvori: Institut za more i priobalje, AlgaeBase

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8882