Fotosinteza je out – znanstvenici otkrili nov način prehrane kod algi!

Datum 30.11.2012 16:11:59 | Kategorija: Biologija

Chlamydomonas reinhardtii (foto: Wikimedia Commons)''Alge, kao i biljke, proizvode hranu procesom koji se naziva fotosinteza. Uz pomoć vode, ugljikovog dioksida i sunčeve energije stvaraju šećer i kisik. Budući da uglavnom same sebi proizvode hranu nazivamo ih autotrofnim organizmima.'' Otprilike ovakve definicije smo učili u osnovnoj i srednjoj školi. No, kako je živi svijet pun iznimaka, tako su znanstvenici otkrili kako se jedna alga u nepovoljnim uvjetima ponaša upravo suprotno od navedene definicije i počinje se hraniti celulozom.


Fotosinteza je primarni izvor energije za biljke i alge. Manji dio biljaka se preorijentirao na parazitski način života, ali generalno većina nas kada razmišlja o prehrani biljaka ili algi u glavi ima sliku zelenih listova ili stanica, klorofila i eventualno jednadžbe opisane u uvodu ovog članka. Međutim, znanstvenici su otkrili da zelena alga Chlamydomonas reinhardtii koja u normalnim uvjetima funkcionira na svima poznat način, u uvjetima nestašice ugljika u okolišu, započinje razgrađivati celulozu drugih biljaka ili algi.

>>>Otkrivena nova vrsta alge u Hrvatskoj

Celuloza je polisaharid koji gradi staničnu stjenku, uglavnom je neprobavljiva, tj. razgraditiBiljne stanice (foto: Wikimedia Commons) ju mogu neke bakterije i praživotinje. Biljojedi žive u simbiozi s takvim bakterijama te na taj način razgrađuju celulozu jer sami ne proizvode potreban enzim za razgradnju. Otkriće da jedna alga može razgraditi celulozu baca potpuno novo svjetlo na način prehrane autotrofnih organizama.

>>>Spirulina - alga bogata proteinima, vitaminom B12 i željezom

Znanstvenici su do otkrića došli tako što su malenu zelenu algu uzgojili u okolišu s niskim razinama ugljikovog dioksida te su promatrali na koji način se one nose s nedostatkom ugljika iz kojeg, u normalnim uvjetima, proizvode same sebi hranu. Suočene s nestašicom hrane, alge su se bacile na alternativni način prehrane. Počele su proizvoditi enzime za razgradnju celuloze koju su pronašle kod susjednih algi ili biljaka. Uz pomoć enzima razbijaju dugačke lance celuloze na manje šećere koje zatim transportiraju u stanicu te pretvaraju u izvor energije uz pomoć kojeg alga može rasti i razvijati se.

>>>Alge rješavaju forenzičke slučajeve

Ovakav način prehrane je po prvi puta pronađen kod algi te znanstvenici sada pokušavaju utvrditi koriste li i druge vrste algi ovakav mehanizam za proizvodnju hrane u slučaju nedostatka ugljika u okolišu.

 

Izvori: Science Daily, Nature Communications

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8898