Karipske ljepotice: otkrivene dvije nove vrste orhideja

Datum 02.01.2013 13:01:59 | Kategorija: Biologija

Encyclia navarroi (foto: Angel Vale)Karipsko otočje oduvijek se smatralo pravim prirodnim laboratorijem te je izvor inspiracije biolozima preko 200 godina. Dovoljno je reći da su istraživanja Charlesa Darwina i Russela Wallacea u ovom tropskom arhipelagu pomogla otkrivanju teorije evolucije.

 


U ovom slučaju, španjolski tim znanstvenika sa Sveučilišta u Vigu, je otkrio dvije nove vrste iz porodice orhideja (Orchidaceae) na Kubi. Nazvali su ih Encyclia navarroi (naslovna fotografija) i Tetramicra riparia (fotografija dolje desno). Nove vrste su pronađene u istočnim, odnosno zapadnim zonama otoka.

>>>Upoznajte kraljice!

Prvo su pronašli vrstu E. navarroi koja ima poprilično velike cvjetove, dok T. riparia otkrivena godinu kasnije ima vrlo malene cvjetove s neobično širokom mednom usnom. Posljednja je dobila ime riparia  budući da raste u riparijskoj zoni*, tj. na stjenovitim obalama potoka planine Baracoa. Ova planina je jedno od najkišovitijih i najmanje istraženih područja na Kubi.

>>>Bagerima i pijeskom za spas jedne orhideje!

S druge strane E. navarroi je epifitska vrsta, što znači da raste na drugim biljkama koje joj Tetramicra riparia (foto: Angel Vale)služe kao potpora. Može se pronaći uzduž zapadne obale Kube i voli obitavati na fikusima ili pulmerijama (listopadni grmovi ili malena stabla, slični i srodni s oleandrom).

>>>Biljke i ljubav na daljinu

Obje otkrivene orhideje su varalice, što je uobičajena pojava među vrstama ove porodice. Naime one, za razliku od velike većine biljaka, svojim oprašivačima ne nude ništa - niti nektar niti druge spojeve koji bi ih mogli privući. Privlače ih samo oblikom i bojom svojih cvjetova.

>>>Prevara kao način života

Istraživači koji su otkrili ove nove vrste proučavaju orhideje na području Velikih Antila (Kuba, Jamajka, Hispaniola i Puerto Rico) s ciljem rekonstrukcije njihove evolucijske povijesti te analiziraju utjecaj oprašivača na njihov razvoj. Jedan od ciljeva je otkriti imaju li orhideje varalice veću raznolikost u odnosu na druge vrste koje proizvode nektar.

-------------------

*riparijska zona je područje između kopna i potoka ili rijeke; vegetacija koja raste u tom uskom pojasu se naziva riparijska vegetacija

 

Izvori:

e! Science News

our Amazing planet

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8918