Med – produkt suživota pčela i ljudi

Datum 08.01.2013 12:01:00 | Kategorija: Prehrambena tehnologija

Med (foto: Flickr)Med je slatki, gusti, viskozan, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili od medne rose (izlučevine nekih kukaca).

 

 

 


 

Prema podrijetlu med se razvrstava u nektarni (cvjetni) i medljikovac. Nektarni potječe od medonosnih biljaka, a može biti monoflorni ili poliflorni med. Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u namirnicu gotovo nezamjenjivu u ljudskoj prehrani. Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najkorisnijih namirnica. Dokazano je da med poboljšava metabolizam tvari, potiče umnu i fizičku aktivnost, djeluje kao detoksikacijsko sredstvo, a obzirom da sadrži veliki udio jednostavnih šećera, ubraja se u energetske namirnice. Upravo navedeno govori u prilog uporabe meda, obzirom da je lakša probavljivost meda i iskoristivost njegovih komponenti, upravo ono što je potrebno kod prehrane sportaša uslijed fizičke aktivnosti, osobama starije životne dobi, a poglavito djeci u razvojnoj dobi života.

 

Ostatak članka pročitajte na portalu Pliva zdravlje.

 

 

Izvor: dr. sc. Barbara Stjepanović, dr. sc. Ivana Hrga, dipl. ing./PlivaZdravlje





Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8924