Veliki gradovi utječu na promjene temperature udaljenih mjesta

Datum 28.01.2013 09:01:00 | Kategorija: Okoliš

New York (foto: Wikimedia Commons)Možete biti kilometrima udaljeni od nekog velikog grada, no to ne znači da nećete osjetiti njegov utjecaj na vremenske prilike vašeg područja. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Climate Changes pokazuje do koje mjere ljudske aktivnosti utječu na atmosferu.


 

Znanstvenici su zaključili da toplina proizvedena svakodnevnim aktivnostima u gradovima mijenja karakter mlaznih struja (eng. jet streams) i drugih velikih atmosferskih sustava. Sve to utječe na temperature pojedinih mjesta koja mogu biti i stotinama kilometara udaljena od velikih gradova. Konkretno, velika količina topline koja nastaje u velikim urbanim sredinama sjeverne hemisfere utječe na toplije zime diljem sjevera Sjeverne Amerike i London (foto: Wikimedia Commons)Azije. Temperature u nekim udaljenim područjima mogu biti više i za 1°C. Istovremeno, promjene u atmosferskim strujanjima hlade područje Europe za otprilike 1°C, a glavnina pada temperatura se događa u jesen.

>>>Skakavci su glasniji u gradovima

Ukupan efekt na globalne temperature je gotovo zanemariv, tj. radi se o ukupnom povećanju od 0,01°C. To je zato što ukupan toplinski otpad kojeg čovjek proizvodi iznosi samo 0,3% od topline koja se prenosi višim geografskim širinama preko atmosferskih i geografskih strujanja.

>>>Zagađenje okoliša bukom

Iako se radi samo o malenoj količini topline i malenom utjecaju na globalne klimatske promjene, istraživanje je pomoglo znanstvenicima objasniti dodatno zagrijavanje koje do sada nije bilo objašnjeno postojećim klimatskim modelima.

>>>Ptice koje žive u gradu prilagodile su se svojim novim predatorima

Istraživači naglašavaju kako je efekt otpadne topline različit od tzv. efekta urbanih toplinskih otoka (eng. urban heat island effect). Takvi toplinski otoci nastaju uglavnom kada pločnici, zgrade i ostali urbani elementi sakupe toplinu i kasnije ju otpuštaju, dok se ovo istraživanje odnosi na toplinu nastalu direktno od transporta, uređaja za zagrijavanje i hlađenje te ostalih aktivnosti.

 

Izvori: e! Science News, the Guardian

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8946