Veza između izumiranja i bioraznolikosti

Datum 15.02.2013 18:02:00 | Kategorija: Biologija

Acacia oxycedrus, australski endem (foto: Wikimedia Commons)Novo istraživanje australskih znanstvenika pokazalo je kako je dio biljne bioraznolikosti Australije nestalo zbog ledenih doba. Istraživanje je objavljeno u prestižnom američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences te dokazuje kako i izumiranja, a ne samo evolucija utječu na bioraznolikost.


Područje jugoistočne Australije u prošlosti je bilo iznimno bogato različitim vrstama biljaka. Štoviše, može ga se usporediti s nekim od centara bioraznolikosti danas. Međutim, većina biljaka je izumrla tijekom ledenih doba, prije otprilike milijun godina.

>>>Vrste izumiru stopom 1000 puta većom od prirodne

Tradicionalno, znanstvenici smatraju kako neka područja imaju više vrsta u odnosu na druga, budući da na tim određenim područjima vrste brže evoluiraju. Ta teorija, koja naglašava važnost evolucije, sada dobiva novi aspekt koji se ne smije zanemariti - izumiranje.

>>>Proljeće u Queenslandu

Znanstvenici su u istraživanju usporedili dvije regije bogate grmolikim biljnim vrstama -Banksia spinulosa, karakteristična za istočnu Australiju (foto: Wikimedia Commons) južnu Australiju i južnu Afriku. Dugo se smatralo da je bioraznolikost na ovim mjestima posljedica siromašnih tala i vrućih ljetnih perioda.

>>>Zašto je nekih vrsta na Zemlji mnogo, a nekih malo?

Analizirani su fosilni ostaci biljaka s područja jugoistočne Australije te je utvrđeno da je to područje prije milijun i pol godina imalo jednako grmolikih biljnih vrsta kao što zapadna Australija i južna Afrika imaju danas. Kako se Australija postepeno isušivala tijekom posljednjih nekoliko milijuna godina, vrste karakteristične za kišne šume su polako nestajale s većeg dijela kontinenta.

>>>10 najugroženijih šuma svijeta

Do sada se smatralo kako je trend isušivanja pogodovao grmolikim biljnim vrstama, koje su karakteristične za Australiju, da se razviju. No, klimatska varijabilnost zbog ledenih doba nije samo pogodovala izumiranju vrsta koje se mogu pronaći u kišnim šumama, nego je pogodovala izumiranju i znatnog broja grmolikih biljnih vrsta. Također, vrste koje su izumrle u jugoistočnoj Australiji tijekom ledenih doba vjerojatno su bile osjetljivije na brze klimatske promjene. To znači da vrste koje danas žive na tom području možda mogu u većoj mjeri podnijeti klimatske promjene nego što se danas smatra. S druge strane, istraživanje sugerira kako su vrste koje rastu na zapadu Australije osjetljivije, budući da su bile zaštićene od velikih promjena klime u prošlosti.

 

Izvor: The Melbourne Newsroom

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8973