Najstariji predak pasa pronađen u Sibiru

Datum 08.03.2013 15:03:45 | Kategorija: Biologija

Pas (foto: Wikimedia Commons)Analiza molekule DNA izolirane iz zuba pronađenog u južnom Sibiru potvrdila je da je zub pripadao jednom od najstarijih poznatih predaka modernog psa. Otkriće ruskih znanstvenika i suradnika ovog tjedna je objavljeno u časopisu Plos One.

 


 

Domestikacija pasa započela je prije početka agrokulture (prije otprilike 10 000 godina), no nije jasno kada su se moderni psi odvojili od vukova i postali nova vrsta. Iako se zbog nekih prijašnjih Gorje Altaj (foto: Wikimedia Commons)studija smatralo kako se odvajanje pasa i vukova dogodilo prije 100 000 godina, najstariji poznati fosili modernih pasa stari su samo oko 36 000 godina. Novo istraživanje procjenjuje vezu između 33 000 godina starog sibirskog fosila s modernim psima i vukovima na temelju analize DNA sekvenci.

>>>Ako nitko nije vidio - nije se dogodilo

Znanstvenici su utvrdili da je ovaj fosil, nazvan Altajski pas prema gorju Altaj gdje je pronađen, srodniji s modernim psima i pretpovijesnim psima s američkog kontinenta nego s vukovima. Ovi rezultati sugeriraju da postoji puno starija povijest pasa izvan Bliskog Istoka i Istočne Azije. Naime, za ova područja se do sada smatralo da su središta odakle potječu psi.

 

Izvor: e! Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8996