Tinkerbella nana – nova vrsta sitnih mušica

Datum 25.04.2013 15:04:44 | Kategorija: Biologija

Ženka vrste Tinkerbella nana, mjerilo = 100 μm (foto: John T. Huber)Porodica Mymaridae jedna je od 18 porodica iz skupine osa kovnarica (Chalcidoidea, red Hymenoptera - opnokrilci). Na engleskom se nazivaju fairyflies, što bi u prijevodu značilo ''vilinske mušice'', a tako se zovu zbog svoje veličine. Naime, vrste iz ove skupine uključuju najmanje poznate kukce na svijetu, veličine čak 130 μm. Koliko je velika novootkrivena vrsta, otkrijte u nastavku!


Vrste iz ove skupine se mogu pronaći posvuda, osim na Antarktiku, međutim zbog svoje veličine predstavljaju pravi izazov istraživačima. Kao što je spomenuto u uvodu, neke vrste suŽenka vrste Tinkerbella nana, mjerilo = 100 μm (foto: John T. Huber) impresivno malene, poput vrste s Havaja Kikiki huna, kojoj je duljina tijela 155 μm te je za sada najmanji poznati kukac s krilima na svijetu. S druge strane, najmanji poznati kukac koji u odraslom stadiju nema krila također pripada ovoj skupini, a radi se o mužjaku vrste Dicopomorpha echmepterygis te postiže veličinu od svega 130 μm.

>>>Čišća ticala za bolji njuh

Zbog svoje veličine, kukci ove skupine su vrlo često zanemareni od strane znanstvenika. Naizgled nevidljivi, elegantnih tijela i delikatnih krila s dugim dlačicama na njima, podsjećaju na mitske vile te su zbog toga i zaslužile svoje ime na engleskom - fairyflies. Sve poznate vrste, osim dvije, su parazitoidi na jajima drugih insekata.

>>>Skakavci su glasniji u gradovima

Vrsta Tinkerbella nana je otkrivena kod biološke stanice La Selva (Costa Rica). Dužina tijela svih sakupljenih uzoraka je bila manja od 250 μm. Rad je objavljen u časopisu Journal of Hymenoptera Research.

 

Izvor: e! Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9043