Započinje invazija studenata biologije na otok Cres!

Datum 01.05.2013 15:05:00 | Kategorija: Antropologija

Demostracija učenicima (foto: Stipe Renje)Početkom svibnja 2013. godine oko 100 studenata biologije zaputilo se na otoke Cres, Susak, Lošinj i Unije. Razlog ove invazije leži u činjenici da je na području cresko - lošinjskog arhipelaga započela velika akcija „Apsyrtides". No kakve veze ima legenda o Argonautima sa studentima biologije?

 


Udruga studenata biologije - BIUS na području cresko - lošinjskog arhipelaga organizira istraživačko - edukacijski projekt pod nazivom „Apsyrtides 2013". Cilj projekta je da se inventarizacijom područja otoka Cresa, Lošinja, Suska i Unija temeljito istraže i popišu vrste koje obitavaju tamo te da se na temelju takvog popisa stvore uvjeti za daljnja istraživanja, ali i zaštitu ukoliko je ona potrebna.

Otok Cres predstavlja nepotopljeni prirodni nastavak grebena Učke te je ujedno površinom najveći otok u Jadranskom moru. Cres i okolni otoci zanimljivi su za istraživanje zbog brojnih do sada zabilježenih rijetkih i zaštičenih biljnih i životinjskih vrsta. Tako je otok Cres jedino mjesto obitavanja bjeloglavog supa (Gyps fulvus) u Hrvatskoj, jedne od četiri vrste ptica strvinara u Europi. Također, podmorje oko Cresa, uz studente biologije koji se bave biologijom mora, zanimljivo je i strogo zaštićenoj sredozemnoj medvjedici (Monachus monachus).

Studenti na terenu (foto: Monika Kovaljesko)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No zašto se područje cresko - lošinjskog arhipelaga također naziva i Apsyrtides? Ime potiče iz legende o Argonautima koja govori o kralju Eteau iz Kolhide. Kralj je  posjedovao zlatno runo kojega se lukavstvom, uz pomoć čarobnice, kraljeve kćeri Medeje, dočepao Jason. On se na brodu Argo dao u bijeg, a kraljev sin Apsirt je krenuo za njima u potjeru. Medeja je prijevarom namamila brata Apsirta na pregovore, a Jason ga je iz potaje ubio. Medeja je rasjekla Apsirtovo tijelo i njegove udove bacila u more. Od dijelova tijela nastali su otoci arhipalaga.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe koja se može dičiti područjima još netaknute i očuvane prirode, neznatno izmijenjene ljudskim djelovanjem. Nažalost, mnoga od tih područja još su nedovoljno istražena, njihov potencijal leži neotkriven te im u ovom trenutku nije moguće pružiti adekvatnu zaštitu. Udruga BIUS svojim terenskim istraživanjima nastoji dati doprinos otkrivanju prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske. Edukacijom lokalnog stanovništa, djece u lokalnim osnovnim i srednjim školama, izložbama slika i postavljanjem edukativnih ploča nastoji osvijestiti društvo o važnosti provedbe zaštite okoliša i prirode te nužnosti proučavanja bioraznolikosti nekog područja.

Udruga Bioteka svojim prijateljima iz BIUS-a želi mnogo sunca, znoja i kvalitetnog rada na terenu te vam svima čestitamo na naporima u promicanju važnosti zaštite prirode i okoliša u Hrvatskoj. Samo naprijed!

 

____________

Projekt „Apsyrtides 2013" odvija se pod pokroviteljstvom Prirodoslovno - metematičkog fakulteta u Zagrebu te je također podržan od strane predsjednika Republike Ive Josipovića.

____________

Naslovna fotografija: Stipe Renje / Udruga BIUS

Fotografija u članku: Monika Kovaljesko /  Udruga BIUS

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9047