Klimatske promjene će donijeti velike gubitke kod čestih vrsta

Datum 16.05.2013 14:05:40 | Kategorija: Okoliš

Kos, Turdus merula (foto: Wikimedia Commons)Više od polovice uobičajenih vrsta biljaka kao i trećina vrsta životinja bi mogle doživjeti drastičan pad u brojnosti populacija tijekom ovog stoljeća, zbog klimatskih promjena. U istraživanju objavljenom prošlog tjedna u časopisu Nature Climate Change promatrano je 50 000 globalno raširenih i uobičajenih vrsta te je zaključeno kako će više od polovice biljnih vrsta te jedna trećina životinjskih vrsta izgubiti više od pola svog područja rasprostranjenosti do 2080. godine, ukoliko se ne učini ništa po pitanju globalnog zagrijavanja.


Konkretno, to znači da će se areal čestih i uobičajenih vrsta globalno smanjiti te će gotovo svugdje doći do pada bioraznolikosti.

>>>Utiskivanje ugljikovog dioksida u zemlju

Biljke, gmazovi te posebice vodozemci najviše su ugroženi. Također, područja SubsaharskeMuhara, Amanita muscaria (foto: Wikimedia Commons) Afrike, središnje Amerike, Amazone i Australije će izgubiti najviše vrsta biljaka i životinja, a veliki gubitak biljnih vrsta se predviđa u Sjevernoj Africi, središnjoj Aziji te jugoistočnoj Europi.

>>>Izvještaj UN-a: promjene klime mogu preokrenuti napredak čovječanstva

Ipak, ako se brzo djeluje i ako se ublaže klimatske promjene, gubitak vrsta bi se mogao smanjiti za 60% te bi se moglo ''kupiti'' dodatno vrijeme. Točnije, dodatnih 40 godina koje bi vrste imale za prilagodbu. To bi se dogodilo budući da bi ublažavanje usporilo i zaustavilo rast globalne temperature za više od dva stupnja Celzijusa, relativno u odnosu na predindustrijsko razdoblje (prije 1765. godine). Bez ublažavanja klimatskih promjena, globalna temperatura bi mogla porasti za 4°C do 2100. godine.

>>>Veza između izumiranja i bioraznolikosti

Ovo istraživanje je posebno zanimljivo, budući da se većina istraživanja koncentrira na ugrožene vrste i utjecaj klimatskih promjena na njih dok je istovremeno malo informacija kako će povećanje globalne temperature utjecati na uobičajene i česte vrste. Perzijska čestoslavica, Veronica persica (foto: Wikimedia Commons)Osim toga, istraživanje predviđa da će klimatske promjene u velikoj mjeri smanjiti raznolikost vrlo čestih vrsta koje se mogu pronaći u svim dijelovima svijeta. Taj gubitak bioraznolikosti na globalnoj skali bi značajno osiromašio biosferu i ekosustave koji se u njoj nalaze.

>>>Vrste izumiru stopom 1000 puta većom od prirodne

Istraživanje je bazirano na efektu povećanja globalnih temperatura, no ostali simptomi klimatskih promjena poput ekstremnih vremenskih događaja, štetnika i bolesti koji nisu uzeti u obzir samo znače da su predviđanja vjerojatno konzervativna. Pogotovo kada su u pitanju životinje, budući da bi se gubitkom biljnih vrsta smanjila količina dostupne hrane. Naravno, negativne posljedice bi osjetili i ljudi.

 

Izvor: e! Science news

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9057