Posvojite biljku!

Datum 04.06.2013 11:06:00 | Kategorija: Antropologija

Paviljon (foto: Vanja Stamenković)Jeste li bili u Botaničkom vrtu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu? Ako niste, svakako preporučamo da to učinite prvom prilikom. A ako jeste, zasigurno niste ostali ravnodušni bogatstvom prekrasnih biljaka na tako malenom prostoru u samom centru Zagreba. Ukoliko želite pomoći Vrtu da i dalje bude prekrasan to možete učiniti na način da posvojite biljku!


Da, dobro ste pročitali. Naime, u botaničkim vrtovima diljem svijeta već desetljećima postoji uobičajena praksa doniranja novca, a Vrt u Zagrebu je s istim ciljem 2010. godine pokrenuo program posvajanja biljaka.

Nerijetko posjetitelji žele donacijom pomoći radu Vrta te je kroz ovaj program to i omogućeno. Ukoliko i vi želite pomoći radu Vrta, na godinu dana možete posvojiti biljku iz zbirke. Donirati mogu i pravne i fizičke osobe.

Kako sve funkcionira?

Vrlo jednostavno, u samo dva koraka. Prvo odaberite iznos donacije:

1) Novčanom donacijom u iznosu do 500 KN podupirete rad Botaničkog vrta te dobivate Zahvalnicu Vrta

2) Novčanom donacijom u iznosu od 500 KN do 999 KN posvajate trajnicu ili grm iz zbirke Vrta na godinu dana, a za uzvrat dobivate Zahvalnicu vrta i ukrasnu graviranu pločicu s VašimPar koji je posvojio najstariji hrast lužnjak u Vrtu (foto: Vanja Stamenković) imenom koja će biti istaknuta na biljci godinu dana

3) Novčanom donacijom u iznosu od 1000 KN i više posvajate stablo iz zbirke Vrta na godinu dana, a za uzvrat dobivate Zahvalnicu vrta i ukrasnu graviranu pločicu s Vašim imenom koja će biti istaknuta na biljci godinu dana

4) U dogovoru s upravom Vrta moguće je donirati i biljku te na taj način doprinosite vrijednom novom svojtom za zbirku (koja se obično uvozi iz stranih rasadnika); za uzvrat dobivate Zahvalnicu vrta i ukrasnu graviranu pločicu s Vašim imenom koja će trajno biti istaknuta na biljci; budući da se radi o biljkama koje nisu dostupne u hrvatskim rasadnicima te ih je potrebno uvesti, troškovi su obično veći od 1000 KN

Zatim se javite u upravu Vrta gdje će vam stručnim savjetom pomoći u odabiru prikladne biljke i dati uplatnicu s upisanim podacima. Također, odmah se dogovarate za tekst koji će biti graviran na pločicu.

U roku od samo dva dana po uplati (ili na točno željeni datum) možete potražiti svoju biljku obilježenu prigodnom pločicom i preuzeti zahvalnicu u izložbenom paviljonu ili upravi Vrta.

Kontakt osoba: dr. sc. Vanja Stamenković, stručni savjetnik, vanja.stamenkovic@biol.pmf.hr

Više informacija pronađite na stranicama Vrta ovdje.

Središnji dio Vrta, parter (foto: Vanja Stamenković)

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9079