Po prvi puta kartirane zaštićene vrste sisavaca i vodozemaca

Datum 06.06.2013 14:06:00 | Kategorija: Biologija

Propithecus candidus, kritično ugrožen primat s Madagaskara (foto: Wikimedia Commons)Sredinom mjeseca svibnja objavljen je rad u kojem znanstvenici ističu područja na kojima se pojavljuju ugrožene vrste sisavaca i vodozemaca (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered - EDGE species). U radu su istaknute regije s najvećom koncentracijom ovih vrsta kao globalni konzervacijski prioritet.


 

Karta koju su znanstvenici izradili prikazuje da su prioritetna područja za zaštitu sisavaca i vodozemaca u više aspekata različita. Tako su navedena prioritetna područja za upravljanje sisavcima fokusirana u sjeveroistočnoj Aziji, južnoj Africi i Madagaskaru, a zaDendrobates lehmanni, kritično ugrožena vrsta žabe iz Kolumbije (foto: Wikimedia Commons)vodozemce u centralnoj i istočnoj Americi.

>>>Što su to Crvene liste?

Profesor Jonathan Baillie, jedan od autora rada, ističe da su rezultati ovog istraživanja alarmantni. Navodi da je trenutno zaštićeno samo 5% područja koje su oni kartirali kao prioritetna za zaštićene vrste sisavaca, a samo 15% područja za zaštićene vrste vodozemaca.

>>>Polovici afričkih lavova prijeti izumiranje

Znanstveni rad objavljen je 15.05.2013. u časopisu PLOS ONE i svima je dostupan pod nazivom Global Patterns of Evolutionary Distinct and Globally Endangered Amphibians and Mammals na ovom linku.

 

Izvor: e! Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9084