Evolucija je prespora za klimatske promjene

Datum 15.07.2013 12:07:00 | Kategorija: Okoliš

Lav, Panthera leo (foto: Wikimedia Commons)Mnoge vrste kralježnjaka trebale bi evoluirati 10000 puta brže nego što su to činile u prošlosti kako bi se mogle prilagoditi brzim promjenama klime koje se očekuju u idućih 100 godina. Znanstvenici su analizirali koliko brzo su se vrste prilagodile različitim klimatskim uvjetima tijekom prošlosti, a koristili su podatke o 540 živućih vrsta iz svih velikih grupa kopnenih kralježnjaka, uključujući vodozemce, gmazove, ptice i sisavce. Zatim su usporedili brzine njihove evolucije s brzinama klimatskih promjena koje su predviđene za kraj ovog stoljeća.


Rezultati, objavljeni u časopisu Ecology Letters, pokazali su kako vrste kopnenih kralješnjaka evoluiraju presporo da bi se mogle prilagoditi dramatično toplijoj klimi koja sePjegavi daždevnjak, Salamandra salamandra (foto: Wikimedia Commons) očekuje do 2100. godine. Istraživači vjeruju kako će se mnoge vrste suočiti s izumiranjem ukoliko ne budu u stanju preseliti se na neko bolje mjesto ili aklimatizirati na području gdje žive.

>>>Veza između izumiranja i bioraznolikosti

Naime, svaka vrsta ima klimatsku nišu koja predstavlja raspon temperatura i precipitacijskih uvjeta u području gdje vrsta živi i gdje može preživjeti. Zbog toga se neke vrste mogu pronaći samo u tropskim područjima, neke samo u hladnijim umjerenim područjima, neke žive na visokim planinama, a neke žive u pustinjama.

Potrebno milijun godina

Istraživanje je pokazalo kako se u prosjeku vrste prilagođavaju na nove klimatske uvjete brzinom od otprilike jednog stupnja Celzijusa na milijun godina. Međutim, ukoliko će se globalne temperature podići za oko 4°C u idućih sto godina kao što predviđa Međuvladin panel o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel of Climate Change - IPCC) dolazi do velike razlike u brzini promjena. Generalno to znači da samo evolucija neće biti dovoljna mnogim vrstama kako bi se nosile s promjenama koje ih očekuju.

>>>Vrste izumiru stopom 1000 puta većom od prirodne

Sivi ćuk, Athene nocuta (foto: Wikimedia Commons)Također, prema dobivenim podacima, gotovo sve skupine životinja obuhvaćene u ovom istraživanju imaju barem nekoliko vrsta koje su potencijalno ugrožene, a to se posebno odnosi na tropske vrste.

>>>Što su to masovna izumiranja?

Vrste mogu aklimatizacijom odgovoriti na klimatske promjene, tj. bez evolucijskih promjena ili se jednostavno mogu preseliti na novo područje u potrazi za odgovarajućim uvjetima. Primjerice, neke vrste se mogu preseliti na više geografske širine ili na veće nadmorske visine kako bi ostale u prikladnim uvjetima kada klima postane toplija. Dodatno, mnoge vrste bi mogle izgubiti dobar dio svoje populacije zbog klimatskih promjena, no ipak bi mogle opstati kao vrsta ukoliko barem dio populacije preživi. Ako se isključe navedene opcije, izumiranje je najvjerojatniji scenarij.

>>>Tko je zli blizanac globalnog zatopljenja?

Ipak, niti selidba u pogodnije klimatsko okruženje neće biti opcija za mnoge vrste, navode istraživači. Neka istraživanja sugeriraju kako se mnoge vrste neće moći preseliti dovoljno brzo. Osim toga, selidba će možda zahtijevati i nesmetani pristup staništima koja nisu pod jakim utjecajem čovjeka. Ili jednostavno zamislite vrstu koja živi na vrhu neke planine. Ukoliko postane pretoplo ili suho gore, neće se moći nigdje maknuti.

 

Izvor: e! Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9109