Otkrivena nova vrsta zvončića za znanost na otoku Visu!

Datum 06.03.2014 11:03:00 | Kategorija: Biologija

Campanula teutana (foto: doc. dr. sc. Sandro Bogdanović)Znanstvenici su otkrili i opisali novu biljnu vrstu s otoka Visa. Nova vrsta pripada rodu zvončića (Campanula), a ime je dobila u čast ilirske kraljice Teute, budući da je pronađena u blizini Teutine špilje. Novootkriveni zvončić je odmah smješten na popis hrvatskih endema budući da raste samo na otoku Visu i nigdje drugdje na svijetu. Nova vrsta opisana je u časopisu Phytotaxa.


 

Znanstvenici predvođeni doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrili su i opisali novu biljnu vrstu koja pripada rodu zvončića (Campanula). Na sjevernoj hemisferi raste između 400 i 600 različitih vrsta zvončića, a od toga su u Hrvatskoj do sada zabilježene 53 različite vrste i podvrste.

Teutin zvončić

Zvončić je nazvan latinskim imenom Campanula teutana, a ime je dobio u čast kraljici Teuti koja je vladala Ilirskim kraljevstvom od 231. do 228. godine prije Krista. Naime, lokacija na kojoj je pronađena populacija ovih zvončića nalazi se u blizini Teutine špilje na otoku Visu.

Campanula teutana (foto: doc. dr. sc. Sandro Bogdanović)

Otkriven slučajno

Kako nam je doc. dr. sc. Bogdanović u nedavnom intervjuu pojasnio, ovaj zvončić je otkriven sasvim slučajno: ''Bio sam s prijateljima na popodnevnoj šetnji jedne subote. Došli smo do neke spilje u koju nisam htio ući zbog mraka, oni su ušli, a ja sam ostao ispred. Dok su oni istraživali unutra, ja sam istraživao stijene vani i tamo sam pronašao tog jednog zvončića (Campanula) koji nije bio u cvatu. Bili su samo prisutni listovi i na kraju se ispostavilo da se radi o novoj vrsti za znanost.''

Već je ugrožena vrsta

Teutin zvončić je tek otkrivena nova vrsta za znanost, a znanstvenici već predlažu da se uvrsti na Crveni popis ugroženih biljaka Hrvatske kao ugrožena vrsta (EN). Razlog tome jest činjenica da je zvončić do sada pronađen samo na jednoj lokaciji na otoku Visu, a na lokalitetu je prisutan veoma malen broj jedinki, njih manje od 250. Budući da se može pronaći na tako ograničenom geografskom području, radi se o endemskoj vrsti (stenoendem).

Inače, ovaj zvončić raste u pukotinama vapnenačkih stijena uz more, voli sjenovita i vlažna područja koja su obično prekrivena mahovinama. Raste u zajednici s vrstama poput vrzine (Brassica incana), gospinog vlaska (Adiantum capillus-veneris), mnogocvjetne crnjuše (Erica multiflora), zidne zidarščice (Valantia muralis) te endemične mrižice (Limonium subanfractum).

Stanište na kakvom raste C. teutana (foto: doc. dr. sc. Sandro Bogdanović)

Campanula teutana (foto: doc. dr. sc. Sandro Bogdanović)

Campanula teutana (foto: doc. dr. sc. Sandro Bogdanović)

 

*Sve fotografije ustupljene su ljubaznošću doc. dr. sc. Sandra Bogdanovića

Izvor: Bogdanović, S., Brullo, S., Rešetnik, I., Šatović, Z., Liber, Z. (2014): Campanula teutana, a new isophyllous Campanula (Campanulaceae) from the Adriatic region. Phytotaxa. 162 (1): 001-017.

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9391