Ekstremna pretilost može skratiti život za 14 godina

Datum 09.07.2014 14:07:59 | Kategorija: Zdravlje i medicina

foto: FreeDigitalPhotosOdrasle osobe koje su ekstremno pretile imaju povećan rizik za ranije umiranje od bolesti poput karcinoma, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa te bolesti bubrega i jetre, navodi se u novom radu u kojem su znanstvenici analizirali podatke iz 20 velikih studija provedenih u tri države.

 


Rezultati analize su objavljeni jučer u časopisu PLOS Medicine, a pokazalo se kako osobe koje imaju tip III pretilosti (ekstremna pretilost, BMI>40) imaju i značajno kraći očekivani životni vijek u odnosu na osobe normalne težine.

U porastu pretilost tipa III

Znanstvenici objašnjavaju kako je pretilost tipa III nekada bila relativno rijetko stanje, međutim danas je ona u porastu. Primjerice, u SAD-u se danas 6% odraslih osoba u populaciji vodi kao ekstremno pretile osobe, tj. to su sve osobe koje imaju više od 45 kilograma u odnosu na svoju prosječnu visinu i preporučenu tjelesnu težinu. Osim toga, znanstvenici navode kako je prije ovog istraživanja malo toga bilo poznato o povezanosti preuranjene smrti i ekstremne pretilosti.

Izgubljene godine života

U studiji su analizirani podaci 20 prijašnjih istraživanja koja su provedena u SAD-u, Švedskoj i Australiji. Pokazalo se kako se rizik od umiranja općenito i od najčešćih zdravstvenih prijetnji danas povećava zajedno s povećanjem indeksa tjelesne mase unutar skupine osoba koje su ekstremno pretile. Statistička analiza je pokazala da sufoto: FreeDigitalPhotos najveće prijetnje bolesti srca, karcinomi i dijabetes, a izgubljene godine života su varirale od 6,5 godina kraćeg života za osobe koje imaju indeks tjelesne mase od 40 do 33,9 do 13,7 godina kraćeg života za osobe koje imaju indeks tjelesne mase od 55 do 59,9. Za usporedbu znanstvenici navode kako je broj izgubljenih godina za ekstremno pretile osobe jednak ili čak viši u odnosu na osobe normalne tjelesne težine koje konzumiraju duhanske proizvode.

>>>Svijet je zahvatila epidemija pretilosti

Iako su ovi rezultati okvirni budući da ljudi uglavnom sami davali podatke o visini i težini te je indeks tjelesne mase bio jedino mjerilo pretilosti, znanstvenici naglašavaju kako je negativan trend ipak prisutan. Zbog toga je važno razviti bolje načine za borbu protiv ovog sve značajnijeg javnozdravstvenog problema.

 

Izvor: e! Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9581