Nema koristi od umjerene konzumacije alkohola

Datum 11.07.2014 12:07:01 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Vino (foto: Wikimedia Commons)Smanjivanje konzumacije alkoholnih pića, čak i kod osoba koje umjereno piju alkohol, može dovesti do poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja, smanjiti rizik za razvoj bolesti srca, utjecati na smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) i krvnog tlaka, navodi se u novom istraživanju objavljenom u časopisu The BMJ. Ovi rezultati dovode u pitanje prijašnja istraživanja koja su pokazivala kako umjereno redovno konzumiranje alkohola (17,7 - 23,6 ml tekućine/danu) može imati pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje.


U novom istraživanju znanstvenici su analizirali rezultate 50 različitih studija koje su povezivale navike konzumiranja alkohola s kardiovaskularnim zdravljem više od 260 000 ljudi. Pokazalo se kako ljudi koji nose jedan određeni gen obično s vremenom manje konzumiraju alkohol te u prosjeku imaju puno bolje kardiovaskularno zdravlje. Točnije, pojedinci koji na tjednoj bazi konzumiraju 17% manje alkohola imaju 10 % manji rizik za razvoj bolesti srca te imaju niži krvni tlak i indeks tjelesne mase.

''Ovi novi rezultati su od kritične važnosti za naše razumijevanje kako alkohol utječe na bolesti srca. Suprotno od prijašnjih istraživanja, sada se čini kako bilo kakva izloženost alkoholu ima negativan utjecaj na zdravlje srca'', objašnjava dr. MichaelPivo (foto: Wikimedia Commons) Holmes, jedan od autora istraživanja te nastavlja: ''Već neko su vrijeme istraživanja pokazivala kako je samo teško opijanje štetno za kardiovaskularno zdravlje, a da samo umjerena konzumacija alkohola može biti korisna. Takve informacije su navele neke ljude da umjereno piju alkohol upravo zbog uvjerenja da će im to smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, sada vidimo da smanjena konzumacija alkohola, čak i kod osoba koje ga umjereno konzumiraju, može dovesti do poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja.''

>>>Jedna epizoda pijančevanja može ugroziti zdravlje adolescenata

Znanstvenici su rezultate dobili analizom kardiovaskularnog zdravlja pojedinaca koji nose varijantu alkohol dehidrogenaza 1B gena za koju je poznato da pomaže u bržoj razgradnji alkohola u tijelu. Ova brza razgradnja dovodi do neugodnih simptoma koju uključuju mučninu i crvenilo lica te se pokazalo kako zbog takvih simptoma takve osobe s vremenom manje konzumiraju alkohol. Budući da su koristili ovaj genetički marker kao indikator smanjene konzumacije alkohola, znanstvenici su uspjeli utvrditi vezu između ovih ljudi i poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja.

U provedbi ovog istraživanja sudjelovalo je 155 istraživača iz Velike Britanije, Europe, Sjeverne Amerike i Australije.

 

Izvor: (e) Science News





Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9586