Djevojčica iz Mississippija ipak ima HIV virus

Datum 13.07.2014 18:07:33 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Crvena vrpca - simbol borbe protiv HIV-a (foto: Flickr)Prošle jeseni pisali smo o trogodišnjoj djevojčici iz Mississippija koja je rođena s HIV virusom te je u časopisu New England Journal of Medicine opisana kao prvi dokumentirani slučaj remisije HIV-a kod djeteta. Ipak, dvije godine nakon što je djevojčica zadnji puta dobila antiretroviralnu terapiju te tijekom cijelog tog vremena testovi nisu pokazivali prisutnost virusa, u posljednjem testiranju je utvrđena prisutnost virusa HIV-a.


Podsjetimo, dijete je rodila majka koja je bila zaražena HIV virusom te je 30 sati nakon poroda započet antiretroviralni tretman. Serija testova koja je provedena danima i tjednima nakon početnog tretmana pokazala je kako virusi prisutni u krivi novorođenčeta progresivno nestaju. 29 dana nakon rođenja su pali na tako niske razine da ih nije bilo moguće detektirati. Dijete je ostalo na antiviralnoj terapiji do starosti od 18 mjeseci te je tada prestalo liječenje. Nakon dodatnih 10 mjeseci od posljednjeg tretmana, napravljeni su standardni testovi na HIV te niti jedan nije detektirao prisutnost virusa u krvi.

Virus ipak detektiran

Ovi rezultati davali su određenu nadu za svu djecu rođenu s HIV virusom, međutim tijekom rutinskog pregleda početkom ovog mjeseca se pokazalo kako djevojčica koja danas ima četiri godine u krvi ima prisutan HIV virus. Kako bi bili sigurni, liječnici su test ponovili i nakon 72 sata, ali samo su potvrdili prvotne nalaze. Dodatno, djevojčica je imala i snižene razine CD4+ T limfocita koji su ključna komponenta normalnog imunološkog sustava, a u krvi je utvrđena i prisutnost HIV HIV virus (izvor: Wikimedia Commons)antitijela. Sve to su signali koji pokazuju kako se virus aktivno umnaža u tijelu djevojčice. Zbog tih rezultata djevojčica je ponovo počela dobivati antiretroviralnu terapiju koja nije izazvala nikakve nuspojave te se razine virusa ponovo smanjuju. Genetičko sekvenciranje je pokazalo kako je djevojčica virus dobila od svoje majke.

>>> Sva imena bolesti AIDS

Iako je ovo tužan razvoj događaja, posebno za djevojčicu, znanstvenici trebaju iskoristiti ove rezultate kako bi bolje razumjeli što je dovelo do toga da je dijete više od dvije godine imalo toliko niske razine virusa u krvi da se nisu mogli detektirati na bilo koji način. Osim toga, svakako treba istražiti što se može napraviti kako bi se produžio period remisije tijekom kojeg antiretroviralna terapija nije potrebna.

Znanstvenici objašnjavaju da je ovo ipak slučaj kakav još nije zabilježen jer obično nakon što se prestane s terapijom razine HIV virusa se počnu dizati već unutar nekoliko tjedana, a ne unutar nekoliko godina kao kod djevojčice iz Mississippija.

 

Izvor: (e) Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9587