Proizvodnja biljnog ulja ugrožava čovjekolike majmune

Datum 13.07.2014 19:07:16 | Kategorija: Biologija

Orangutani (foto: Wikimedia Commons)Biljno ulje koje ljudi danas toliko koriste ozbiljno ugrožava čovjekolike majmune, a situacija postaje sve gora, navodi se u novoj analizi objavljenoj u časopisu Current Biology. Sve veća potražnja za biljnim uljem već je dovela do pretvaranja jugoistočnih azijskih šuma u plantaže palmi od kojih se proizvodi palmino ulje. Ovakav trend posebno ugrožava orangutane, a znanstvenici smatraju da ukoliko se ubrzo ne postave neke smjernice ove velike plantaže će se proširiti i u Afriku te će i tamo postati ozbiljna prijetnja čovjekolikim majmunima.


''Prvi korak jest upoznati javnost s ovim problemom te ga staviti na dnevni red kompanija koje su aktivne u Africi kao i na dnevni red država u Africi i izvan nje'', objašnjava Serge Wich sa Sveučilišta u Liverpoolu te nastavlja: ''Podizanje svijesti je ključno budući da kupci mogu utjecati na tržište kroz svoje potrošačke navike.''

Ugrožena staništa

Koncesije za proizvodnju palminog ulja koje su već izdane kompanijama u Africi imaju preklapanje od gotovo 60% s područjem rasprostranjenosti čovjekolikih majmuna, navodi se u analizi. Od područja koja su pogodna za uzgajanje palmi u Africi, njih čak 42% se preklapa sa staništima čovjekolikih majmuna.

>>>Zašto orangutani silaze s drveća?

Palmino ulje se može pronaći u velikom broju različitih proizvoda, od kokica i slatkiša do sapuna i kozmetike zbog čega je uzgoj ovog tropskog drveća veoma unosan posao. Analiza objavljena u ovom radu pokazuje kako razvoj industrije palminog ulja predstavlja značajnu prijetnju majmunima diljem Afrike. Ipak, problem bi mogao postati posebno ozbiljan u nekim afričkim državama kao što su Gabon, Kongo i DR Kongo koje su jedini dom miroljubivim bonobo majmunima. Naime, u svakoj od ovih država se gotovo 80% površine pogodne za uzgajanje palmi preklapa sa staništima majmuna.

 

Deforestacija na Borneu (foto: Wikimedia Commons)

Ova satelitska snimka prikazuje deforestaciju na Borneu kako bi se uspostavila plantaža palmi.

 

Zbog svega toga znanstvenici smatraju kako je potrebno hitno reagirati i razviti smjernice za uzgajanje palmi u Africi kako bi se smanjili negativni utjecaji na čovjekolike majmune i ostale vrste. Osim toga, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila korist od pretvaranja zemlje u velike plantaže.

GreenPalm

Također, znanstvenici pozivaju kupce da kupuju palmino ulje koje se proizvodi na održiv način i ima oznaku GreenPalm. Ukoliko kupe proizvod koji nema takvu oznaku, trebali bi kontaktirati proizvođača i pitati ih zašto još uvijek ne koriste palmino ulje proizvedeno na održiv način. Jedino tako će se nešto moći promijeniti.

 

Izvor: (e) Science News

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9589