Poziv na tribinu: Lov na život u svemiru. Jesmo li sami?

Datum 09.01.2015 09:01:00 | Kategorija: Antropologija

Tribina astrobiologija (foto: BIUS)Pitanja kao postoji li negdje neka razvijena civilizacija i ima li života u svemiru uvijek su intrigirale našu znatiželju, a razvojem tehnologije, počele su se razvijati i mnoge teorije o izvanzemaljskim posjetima. Iako su to teorije koje ne "drže vodu", mnogo znanstvenika pita se o tome koliko je vjerojatno da je nastao život negdje u svemiru, koliko su te civilizacije inteligentne, jesu li poput nas i jesu li uopće nastale.


Veličina i starost svemira su uistinu velike i bilo bi glupo da vjerujemo da smo jedina civilizacija u svemiru. No, ako te civilizacije i postoje, postavlja se pitanje gdje su i kako su napredne? Također, ako se i ne radi o naprednim civilizacijama, postoje li onda neki drugi oblici života na nekim drugim mjestima?

Osim tih pitanja, ona možda još bitnija dolaze s našim sve dubljim razumijevanjem života i njegova nastanka te gledanjem sve dalje u svemir. Danas smo pronašli mnoštvo egzoplaneta, a organske molekule pronalazimo čak i u međuzvjezdanom prostoru. Danas vjerujemo da je život na Zemlju došao vjerojatno iz svemira, a potom se razvio i na našem planetu. No, što je uopće potrebno da bi se razvio život? Koji su nužni preduvjeti? Postoje li mogućnosti da negdje obitavaju vrste o kojima možemo samo maštati ili usporediti s onima iz Star Treka ili Doktora Who? 

Kako je tekla evolucija svemira, kemijska i biološka evolucija? Koja je važnost pronalaska organskih molekula u međuzvjezdanom prostoru ili na kometu? Što točno za nas znači pronalazak metana na Marsu? Kako je on mogao nastati? Koje poruke i na koji način bi kontaktirali inteligentne civilizacije u svemiru? Koje stajalište o životu u svemiru ima Crkva, a koje znanost? 

Pitanja koja se vežu na te teme, sa stajališta fizike, biologije i kemije, imat ćete priliku čuti 12.1.2015.

Tribina astrobiologija (foto: BIUS)

Više o tribini

Datum: 12.1.2015.
Vrijeme: 19:00
Prostor: KSET, Unska 3., Zagreb

NASLOV TRIBINE: Lov na život u svemiru. Jesmo li sami?

TEME: mogućnost života u svemiru, uvjeti i tvari potrebni za razvoj života, evolucija svemira, kemijska i biološka evolucija, metode predviđanja i traganja za životom u svemiru

Voditelj i moderator - Nikola Koletić

Početak predavanja: 19:10 h

Tri predavanja:

(1) Dr. sc. Dario Hrupec (Institut Ruđer Bošković, Fizički odsjek PMF-a) - 20 minuta predavanje

Tema: Egzoplaneti i Fermijev paradoks

(2) Prof. dr. sc. Hrvoj Vančik (Kemijski odsjek PMF-a) - 20 minuta predavanje

Tema: Organski spojevi u svemiru i mehanizmi njihova nastanka

(3) Doc. dr. sc. Damjan Franjević (Biološki odsjek PMF-a) - 20 minuta predavanje

Tema: Astrobiologija

Početak rasprave: cca 20:15 h

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9624