Pesticidi štete divljim pčelama!

Datum 20.05.2015 15:05:59 | Kategorija: Okoliš

foto: flickr.comJedinstvena terenska studija pokazala je da pesticidi štete divljim pčelama. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature.

 


 

 

 

 

 

Neonikotinoidi se koriste za tretiranje sjemena uljane repice da bi zaštitili mladu biljku od zlatica. Od 2013. godine na snazi je EU zakon koji ograničava korištenje ovih pesticida na usjevima koji privlače pčele. Pesticid ima negativan učinak na divlje pčele i to je ozbiljan problem jer divlje pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju usjeva. U divlje pčele se ubrajaju i bumbari i pčele samice.

„Vidjeli smo vrlo jasno negativan utjecaj na rast i sposobnost reproduciranja kod kolonija bumbara koje žive u blizini tretiranih polja uljane repice", rekao je Maj Rundlof sa Sveučilišta Lund, glavni istraživač na terenskoj studiji.

Uz problem rasta i reprodukcije, zabilježen je manji broj divljih pčele na takvim poljima. Studija pokazuje potrebu za novim načinima procjene rizika u svezi s odobrenjem pesticida. "Ako se samo ispituje kako novi pesticid utječe na pčele u kontroliranim uvjetima, onda se ne mogu predvidjeti posljedice za divlje pčele u stvarnom krajoliku", rekao je Rundlof.

"Također, rezultati pokazuju da je neprimjereno koristiti klotianidin za tretiranje uljane repice", rekao je Thorsten Rahbek Pedersen, voditelj projekta te dodaje: "Moramo pronaći nove metode uzgoja, ako želimo nastaviti s rastom proljetnog uzgoja uljane repice u Švedskoj."

"Uz to, testiramo nove metode koje se bave problemom zlatica", rekao je Riccardo Bommarco sa Agronomskog fakulteta.

Međutim, znanstvenici nisu pronašli negativan utjecaj na rast kolonija pčela medarica. Zbog toga se sugerira da se učinci pesticida na pčelama medaricama ne mogu uvijek primjeniti na divljim pčelama jer su očito negativni utjecaji sasvim drugačiji kod ovih kolonija.

Izvor: esciencenews.com

http://www.nature.com/nature/journal/ ... ent/full/nature14420.html

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9694