Pomaže li vjetar pticama tijekom seobe?

Datum 06.11.2015 15:11:05 | Kategorija: Biologija

foto: flickr.comSvake godine tijekom seobe ptice selice prelete tisuće kilometara. U proljeće i jesen milijarde jedinki sele iz hladnijih i manje produktivnih područja u toplija i produktivnija. Međutim, nekad se čini da najkraći put ne mora nužno biti i najbrži. Ptice mogu štediti energiju i vrijeme koristeći vjetar.

 


 

 

 

 

Istraživači s Instituta Max Planck izračunali su optimalne rute za seobu ptica na globalnoj razini, koje imaju veliku iskoristivost vjetra. Istraživanje pokazuje da ptice mogu uštedjeti četvrtinu svog vremena tijekom seoba ako koriste navedene optimalne rute. S obzirom na to, ptice bi trebale stići ranije na svoje odredište i imati veću šansu za preživaljavanje i reprodukciju. Poznavanje takvih ruta kod migratornih vrsta moglo bi se prenositi s generacije na generaciju.

Znanstvenici, predvođeni Kamranom Safijem, izračunali su da ruta s najmanjom udaljenosti između dvije točke gotovo nikad ne predstavlja i nabržu opciju. „Korisno bi bilo za ptice da koriste vjetar na svojim putovanjima, ali naravno da ptice ne mogu predvidjeti vremenske prilike. Ipak, kroz prirodnu selekciju i učenje moguće je da se znanje o optimalnoj ruti širi unutar vrste tijekom vremena", kaže Bart Kranstauber, prvi autor studije.

Otkriveno je da neke izračunate rute određene vrste ptica već koriste. Naime, pokazalo se da je energetski isplativije putovati iz Europe prema jugu (Afrika) koristeći istočnu rutu, a u drugom smjeru koristeći zapadnu rutu. Ovaj kružni model putovanja je poznat kod kukavica.

Safi i njegov tim koristili su podatke o vremenskoj prognozi, prikupljene od 1990. do 2010. godine, te izračunali najoptimalnije rute s obzirom na iskoristivost vjetra tijekom seobe, povezujući 102 polazišne točke na sjevernoj hemisferi i 65 odredišnih točaka na južnoj hemisferi. Isto su izračunali i u drugom smjeru. Iako je ovaj model ignorirao sve druge čimbenike važne za seobu ptica, rezultati su potvrdili da određene rute ptice već koriste u svojim seobama.

Na temelju ovog modela istraživači žele ubaciti još više čimbenika važnih za seobu ptica da bi se postiglo još bolje razumijevanje ovog fascinantnog fenomena. Jedan od tih fenomena, koji još uvijek nije riješen, pitanje je navigacije na tako velike udaljenosti. Na primjer, arktička čigra drži svjetski rekord u udaljenosti koju preleti tijekom seobe (oko 45 000 km) od Arktika do Antartika.

Izvor: esciencenews.com

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9750