Endemična biljka dobila ime po hrvatskoj znanstvenici

Datum 09.06.2016 16:06:00 | Kategorija: Biologija

Fibigia triquetra (foto: Alex Hauner, commons.wikimedia.org)Za biologe je vjerojatno najveća čast kad netko po vama nazove vrstu. Stručna suradnica s Botaničkog zavoda pri Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, dr. sc. Ivana Rešetnik, je zahvaljujući svome radu dobila upravo to - biljku imenovanu po njoj! Kako izgleda taj proces, pročitajte u nastavku.


Jedna od naših endemičnih vrsta, Fibigia triquetra, promijenila je ime i nazvana je u čast dr. sc. Ivane Rešetnik - Resetnikia triquetra.

Znanstveno djelovanje dr. sc. Ivane Rešetnik je molekularna filogenija i filogeografija biljaka te je proučavala i neke rodove iz porodice Brassicaceae (kupusnjače).

U toj porodici, nalazi se i Fibigia triquetra, endemska vrsta rasprostranjena u Hrvatskoj (Biokovo, Omiš, Brač, područje oko Imotskog) i par lokaliteta u Hercegovini. Taj rod je uključivao 13 vrsta, uglavnom isto endemičnih, rasprostranjeni u Iranu, Iraku, Afganistanu, Grčkoj te 2-3 vrste šire rasprostranjene po Mediteranu i Balkanskom poluotoku. Ivana Rešetnik je u doktoratu na temelju molekularnih analiza ustanovila da rod Fibigia nije monofiletski*, već se dijeli na nekoliko odvojenih evolucijskih linija. Uzorci  Fibigia triquetra izdvojili su se od ostalih kao dobro podržana grupa, kojoj je najsrodnija naša, također endemična vrsta Degenia velebitica.

Grupa autora koja već godinama radi na filogeniji cijele porodice Brassicaceae, uključujući i najpoznatijeg stručnjaka za porodicu, na temelju rezultata dr. sc. Ivane Rešetnik provela je nomenklaturnu reviziju tribusa**. Svaka od monofiletskih linija unutar roda Fibigia dobila je status zasebnog roda te su im vraćena stara imena (ukoliko su bila poznata) ili  su stvorena nova. Za našu vrstu Fibigia triquetra nije bilo odgovarajućeg imena jer je prvobitno imenovana unutar roda Farsetia koji pripada u drugi tribus.

Profesor Ivo Trinajstić je, doduše, već prije zaključio da je Fibigia triquetra odvojena od ostalih vrsta tog roda te ju je izdvojio s grčkim endemom Fibigia lunarioides u novi rod Pevalekia. Problem je što je kao tipsku vrstu odabrao grčki endem, a ne našu vrstu, što posljedično znači da ime nije validno kao ime roda naše vrste. Nažalost, ime nije validno ni za grčki endem jer postoji još stariji sinonim koji su Španijel i sur. 2015 vratili u upotrebu.

Time je naša vrsta ostala bez validnog imena te su joj autori odlučiti dati ime u čast Ivane Rešetnik - dakle naša endemična vrsta sada se zove Resetnikia triquetra.

Čestitamo kolegici dr. sc. Ivani Rešetnik!


Izvor: Pmf.unizg.hr/biol

 

* svi pripadnici određene šire biosistematske skupine ili skupine populacija potiču iz jedne te iste uže grupe organizama  

** taksonomski rang iznad roda, a ispod porodice

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9858