Udruga Bioteka organizira Erasmus + MINT projekt

Datum 22.09.2016 16:09:00 | Kategorija: Okoliš

MINT sudionici (foto:Bioteka)Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti je uključena u međunarodni projekt nazvan "MINT Exchange" u kojemu sudjeluju organizacije iz četiriju zemalja: Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Hrvatske. Projekt je sufinanciran sredstvima Erasmus+ programa Europske unije. Krajem rujna u organizaciji Udruge Bioteka, 50-ak internacionalnih učenika dolazi u Fužine.


Podsjećamo kako projekt obuhvaća razmjenu učenika i učitelja iz navedenih zemalja u kojemu će čak 90 učenika i 6 učitelja iz svake zemlje dva puta godišnje proći jednotjedni program učenja prirodnih znanosti na otvorenom, u prirodi, u neformalnim uvjetima. Projekt je osmišljen na temelju iskustava partnera projekta iz europskih zemalja koji su uočili i istražili kako su uspješniji rezultati učenika na području prirodnih znanosti kada se o njima uči izvan učionice.

Bogatstvo projekta leži u mogućnosti polaženja ovakvog programa u čak četiri države s različitim iskustvima u neformalnom obrazovanju, a samim time će i svaki program biti drugačiji, ovisno o standardiziranom kurikulumu pojedinih država.

Voditelj projekta je centar za mlade JUBI (Schwabishe Jugendbildungs - und Begegnungsstatte Babenhausen) iz Babenhausena u Njemačkoj, a svaka od zemalja partnera projekta ima svog lokalnog koordinatora. Koordinator projekta za Hrvatsku je udruga Bioteka, za Francusku Comite de Jumelange ( Argentre), a za Veliku Britaniju Field Studies Council iz Shrewsburya. Projekt traje tri godine, obuhvaća 14 partnera iz četiri različite zemlje i više od 300 sudionika. Škole koje sudjeluju iz Hrvatske su iz Zagreba:Prirodoslovna škola Vladimira PrelogaGimnazija Tituša Brezovačkog i Zdravstveno učilište.

Rujan 2016. rezerviran je za hrvatski projekt unutar kojeg će učenici iz sve 4 zemlje imati mogućnosti iz prve ruke stručnjaka, radnika u turizmu, zaštitara prirode i gospodarstvenika učiti o važnosti zaštite prirode. Kroz tjedan dana osmišljenih aktivnosti i izleta, upoznat će se s ljepotama Gorskog Kotra i Istre te raznim zaštićenim područjima na tim prostorima. Cilj ovog projekta je da učenici nauče o važnosti zaštićenih područja i koheziji tih područja s poljoprivrednim i gospodarskim aktivnostima koje se tamo odvijaju.

Projekt je, naravno, od velikog značenja i za udrugu Bioteka koji nastoji učiti od iskusnih neformalnih organizacija nove koncepte učenja te ih već sada nastojimo primijeniti u kako u našem projektu za osnovnoškolce „Bioteka u pokretu", tako i u ostalim projektima gdje je to moguće. Sredstva u iznosu od 304.759,00 EUR ostvarena su iz Erasmus+ programa Europske unije.

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9942