| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Pozivamo vas na druženje i razgovor s učenicima dobitnicima medalja i pohvalnica na prestižnome međunarodnom natjecanju iz kemije (International Chemistry Olympiad – IchO) koji će se održati
u ponedjeljak, 18. rujna 2017. s početkom u 11 sati
u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb.


Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 18. rujna 2017. prvi sastanak i razgovor s osvajačima medalja na kemijskim olimpijadama 2016. i 2017. godine i njihovim mentorima.

Nedavno osnovani Odbor za kemiju ističe da osvajači medalja na kemijskoj olimpijadi zaslužuju posebnu pažnju kao izuzetni talenti za kemiju i potencijalno budući uspješni hrvatski znanstvenici. Na sastanku će se utvrditi načini suradnje i potpore osvajačima medalja i pohvalnica. Sudionike olimpijade posebno će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i predsjednik Odbora za kemiju akademik Mladen Žinić.

Hrvatski srednjoškolski učenici od 2000. godine sudjeluju na prestižnom međunarodnom natjecanju iz kemije koje se naziva kemijskom olimpijadom (International Chemistry Olympiad – IchO), a u tom periodu osvojili su ukupno 44 medalje, od toga 2 zlatne i 10 srebrnih.

Na posljednje dvije olimpijade, 2017. i 2016. godine, medalje i pohvalnice osvojili su: Ilija Srpak (2017. i 2016., srebrne medalje, 3. razr., Prva gimnazija, Varaždin), Borna Šimić (2017., srebrna medalja, 3. razr., Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod), Luca Udovičić (2017., brončana medalja, 4. razr., XV. gimnazija, Zagreb), Silvestar Mravlinčić (2017., pohvalnica, 4. razr., III. gimnazija, Osijek), Viktor Škorjanc (2016., brončana medalja, Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka), Zvonimir Mlinarić (2016., brončana medalja, VII. gimnazija, Zagreb) te Mia Bušljeta (2016., pohvalnica, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk).

Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti stoji pri gledištu da se razvoj, daljnje obrazovanje i karijere tih posebno talentiranih učenika više ne mogu prepustiti slučaju.

Odbor za kemiju, koji čine akademici i istaknuti znanstvenici u području kemijskih znanosti sa sveučilišta i javnih instituta te iz industrije, s posebnom će pažnjom sustavno pratiti njihov daljnji razvoj i obrazovanje te pružati adekvatnu pomoć kako bi ti talentirani učenici postigli najkvalitetnije visoko obrazovanje u području kemijskih znanosti te maksimalan razvoj svojih talenata i sposobnosti. Odbor za kemiju ubuduće će, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati pripreme i sudjelovanje budućih hrvatskih natjecatelja na kemijskim olimpijadama. Te aktivnosti Odbora u skladu su s temeljnom strateškom odrednicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o poticanju i razvoju nacionalne znanosti i umjetnosti.

Za više informacija: akademik Mladen Žinić, predsjednik Odbora, e-adresa: zinic@hazu.hr.

Komentirati mogu samo registrirani korisnici. Komentari su vlasništvo korisnika. Biologija.com.hr nije odgovorna za njihov sadržaj.

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?