| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2014 (Očistimo svijet 2014), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko preko 8 milijuna iz preko 100 zemalja, uključujući i Hrvatsku, te gotovo sve zemlje regije (Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka...). Rezultati su impresivni, te su najbolji poticaj za to da se potrudimo kako bi ove godine bili uspješniji!

Ove godine će se 26. travnja 2014. godine još jednom udružiti napori kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu. Pridruži se i ti! Osjeti zajedništvo i pozitivu koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra!

Ciljevi Zelene čistke:
- osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada
- okupiti volontere i organizacije u zajedničkoj akciji čišćenja 26. travnja 2014.
- očistiti ilegalno odložen otpad u cijeloj Hrvatskoj
- podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, kao zajedničkog dobra sviju
- povezati predstavnike svih sektora za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske
- utjecati na promjenu vrste i/ili količine materijala koji se koriste za ambalažu u proizvodnji i uslugama

Više informacija o projektu na: http://www.zelena-cistka.org/

Komentirati mogu samo registrirani korisnici. Komentari su vlasništvo korisnika. Biologija.com.hr nije odgovorna za njihov sadržaj.

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?