| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
Razred za prirodne znanosti
Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU
Znanstveno vijeće za zaštitu prirode HAZU

pozivaju Vas na okrugli stol s temom

PRIRODNA BAŠTINA I TURIZAM

u petak, 28. listopada 2016. u 10.00 sati
dvorana Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb


Cilj okruglog stola je raspraviti aktualnu problematiku međuodnosa prirodne baštine i turizma i ukazati na dobre i loše primjere korištenja prirodne baštine u razvoju turizma. Na temelju stručne rasprave donijet će se preporuke kojima se želi uskladiti zaštita prirodne baštine i razvoj turizma.

Voditelji okruglog stola su akademik MLADEN JURAČIĆ, predsjednik Znanstvenog vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i akademik FERDO BAŠIĆ, predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode.

Pripremi okruglog stola pristupilo se zbog učestale pojave "zloupotrebe" prirodne baštine, odnosno konflikata koji se javljaju, npr. prijedlogom izgradnje zabavnog centra na Zlatnom ratu u Bolu na Braču, namjerom izgradnje hotelskog naselja u Malostonskom zaljevu (zaštićenom morskom području namijenjenom uzgoju školjaka), apartmanizacijom u NP Plitvice, itd. Okruglim stolom žele se osvijestiti problemi i upoznati javnost sa mišljenjem struke.

Pozdravne riječi uputit će akademik VELIMIR NEIDHARDT, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i mr. sc. IRINA ZUPAN, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.

Uvodna izlaganja:
 Dr. sc. SAŠA POLJANEC-BORIĆ (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar): Prirodna baština i turizam u socioekonomskoj perspektivi
 Dr. sc. HRVOJE CARIĆ (Institut za turizam): Perspektive zelenog razvoja turizma
 Akademik NIKOLA BAŠIĆ: Turizam i prostor

Prilozi za raspravu:

 Prof. emeritus DAMIR VILIČIĆ: Kamenice i njihov doprinos razvoju ekskluzivnog turizma – Zaštita u Malostonskom zaljevu
 Dr. sc. ZRINKA RUDEŽ, dipl. ing. arh. (IGH): O odgovornom projektiranju / planiranju u zaštićenom području na primjeru Malostonskog zaljeva – Turističke zone u Dubi Stonskoj
 ANA-MARIJA BOTTERI-PERUZOVIĆ (Udruga za bolji Bol): Park prirode Brač
 Mr. sc. KREŠIMIR ŠAKIĆ (ravnatelj NP Krka): Uloga i rizici razvoja posjećivanja NP „Krka“

Nakon izlaganja uslijedit će rasprava u kojoj se očekuje sudjelovanje predstavnika Ministarstva turizma i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Za više informacija: akademik Mladen Juračić, mjuracic@geol.pmf.hr .

Komentirati mogu samo registrirani korisnici. Komentari su vlasništvo korisnika. Biologija.com.hr nije odgovorna za njihov sadržaj.

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?