| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

22.05.2018. - 01.02.2019., izložba "Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji"
Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu

Autori dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan sa suradnicima dr. sc. Anom Klobučar i dr. sc. Nediljkom Landekom prikazat će vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarca u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija. Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima. Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama.

ZANIMLJIVOSTI:
* Komarci uzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prijenosnici uzročnika različitih bolesti kao što su malarija, denga, groznica Zapadnog Nila te brojne druge bolesti
* Oko polovine svjetskog stanovništva neprestano je izloženo visokom riziku od zaraze bolestima koje prenose komarci
* Do sada je opisano preko 3500 vrsta komaraca u 113 rodova
* Ljudi su oduvijek pokušavali suzbiti komarce, no do danas niti jedan pokušaj nije rezultirao trajnijim uspjehom
* Ribe Gambusia affinis i Gambusia holbrooki iako djelotvorne u kontroli komaraca i široko introducirane u tu svrhu, obje negativno utječu na populacije autohtonih vrsta riba te zajednice zooplanktona, kukaca i rakova
* Samo ženke komarca sišu krv koja im je potrebna za razvoj jajšaca, dok se mužjaci hrane nektarom

Izložba je posvećena prof. dr. sc. Enrihu Merdiću zbog izuzetnog znanstvenog doprinosa poznavanju biologije, ekologije i metoda kontrole populacija komaraca u Hrvatskoj, a može se razgledati do kraja ove godine.

Više:
http://www.hpm.hr

Izložba traje u razdoblju 26.10.2017. - 19.01.2019., Prirodoslovni muzej u Zagrebu

Na trenutak zaboravimo dane kada nam je jutarnju kavu ili popodnevno odmaranje pokvarila prisutnost jednog malog živog bića na kojeg se manje više svi zgražamo. Zaboravimo i to odakle dolaze, što rade i kako se hrane te ih na tren promotrimo kao organizme koje je priroda dizajnirala da im naše zgražanje apsolutno ništa ne znači jer njihov svijet je bio tu puno prije nas, preživio puno veće kataklizme, a bit će tu i poslije nas.

"Žohari - svijet koji ostaje" naziv je izložbe koja je otvorena 26. listopada 2017. u prostorijama Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Do sada ste ih gledali kao štetnike koji su nepoželjni gosti u vašim prostorijama, a sada imate priliku vidjeti izbliza i naučiti kako i zašto su žohari na Zemlji preživjeli više od 320 mil. god. i zašto autori izložbe dr. sc. Iva Mihoci, Petar Crnčan, dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković i Mirna Klaić smatraju da je svijet žohara tu da ostane i puno poslije nas.

Više:
www.hpm.hr

Prijavite se na

Edukativnu radionicu CSI HPM - Zločin u kokošinjcu
12.11.2018. - 30.11.2018.

radionica nagrađena posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva za pedagoško – edukacijski program 2016.


Osnovni cilj ove radionice je približiti posjetiteljima Muzeja „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije u kojem postaju aktivni sudionici.

Multimedijska prezentacija
Izolacija DNA iz banane
DNA laboratorij: elektroforeza nukleinskih kiselina
izolacija DNA
PCR reakcija
Pretraživanje banke gena
Zoološki postav: potraga za zločincem
DNA igre
DNA info-pult

Uzrast kojem je program namijenjen:
Škole: tri razine složenosti: 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, maturanti
Građanstvo: 10+
Mjesto i vrijeme održavanja:
Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1, Zagreb:
12. do 30. studeni 2018. godine. Prijave za građanstvo na 01 4851700

Škole: Radnim danom od 9 – 18 h. Termin radionice dogovara se s voditeljicom.
Građanstvo: subotom i nedjeljom 10-13h
(obavezna je predbilježba i pratnja jedne odrasle osobe na petero djece)

Trajanje radionice: 2-3 sata - ovisno o broju sudionika. Maksimalni broj sudionika 24.

Cijena ulaznica:
Za školske grupe: 30 kn
Individualna: 50 kn

Prijave za školske grupe na:
dr. sc. Martina Podnar Lešić, viša kustosica Martina.Podnar@hpm.hr

Cilj programa „Iz muzeja u prirodu“ je omogućiti posjetiteljima Hrvatskog prirodoslovnog muzeja doživljaj prirodnih vrijednosti neposredno na izletima u prirodi.

Poučni izleti u prirodu pod vodstvom kustosa provode se kao lagane šetnje odabranim planinarskim stazama na kojima se izravno susreću i pojašnjavaju značajni prirodni fenomeni.

Program se redovito provodi tijekom svibnja i lipnja te u rujnu i listopadu.

Detaljnije informacije o izletima kao i raspored radionica i poučnih izleta u prirodu za rujan i listopad 2018. godine možete dobiti ovdje:

http://www.hpm.hr

Zelena akcija u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" organizira tri okrugla stola o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama.

Okrugli stolovi će se održati:
- U Krapini, 29. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u učionici Osnovne škole "Ljudevit Gaj", Trg Stjepana Radića 1
- U Zagrebu, 30. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1
- U Karlovcu, 31. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Aquatike, ul. Branka Čavlovića Čavleka 1a


Prijave se šalju do 22. listopada na e-mail zeleni-telefon@zelena-akcija.hr


Više informacija:
https://bit.ly/2QO0Xui

Najveće sklonište za pse u Republici Hrvatskoj, Azil Prijatelji iz Čakovca, organizira humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za obnovu i gradnju skloništa te tim povodom i veliki humanitarni koncert koji će se održati 30. listopada 2018. u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19 sati.

Na koncertu će nastupiti poznata imena hrvatske glazbe kao što su: Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sandra Bagarić, Luka Nižetić, Ivana Kindl. Karte za koncert, po cijeni od 80 kuna, mogu se kupiti na stranici www.ulaznice.hr, a iz Azila Čakovec poručuju da kupnjom dvije ulaznice pomažete sagraditi 1m2 novog dvorišta za pse.

Novim Zakonom o zaštiti životinja, a posebno odredbom da psi ostaju u skloništu do udomljenja, pomaknute su granice u zaštiti životinja u Hrvatskoj te su time sva skloništa postala no kill, što je čakovečko bilo i prije donošenja Zakona. Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa, ističe: „Dolaskom na koncert pomažete naših 650 štićenika i izgradnju novih dvorišta za primitak novih pasa koji nam svakodnevno pristižu iz projekta kastracije pasa u romskim naseljima.”

Koncertu prethodi i akcija prikupljanja donacija, 27. listopada 2018. od 10 do 14 sati, uz prigodno profesionalno fotografiranje obitelji s njihovim kućnim ljubimcima, a detalje možete pratiti na Facebook-stranici Azila Prijatelji Čakovec:
https://www.facebook.com/AzilPrijateljiCakovecCroatia/

Promatranje ptica na Bundeku, subota, 27.10.2018. s početkom u 9.30 sati. Okupljanje je kod pontonske pozornice. Predviđena je šetnja oko dva sata, iako se možete pridružiti ili otići u bilo kojem trenutku.

Promatranja ptica su besplatna i namijenjena svim građanima, neovisno o predznanju!

S obzirom da se promatranje u slučaju lošeg vremena može otkazati, molimo zainteresirane da provjere web i Facebook stranicu Udruge BIOM, koja organizira ovaj događaj, neposredno prije dolaska kako biste bili sigurni da će se promatranje održati.

Više:
www.biom.hr

Predavanje: “Singapur – Indonezija: Tako blizu, a tako različiti”, srijeda, 24.10.2018.

Zašto Singapur zovu najčišćim zatvorom na svijetu? Čuli ste za vrtove kraj zaljeva i željeli biste čuti više o njihovom pozitivnom utjecaju na kvalitetu života stanovnika Singapura? Koje su prirodne vrijednosti uvrstile Javu i Bali na popis najpopularnijih otoka u 2018. godini?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja saznajte od pustolovke Debi Živčić, članice i volonterke udruge BIOM.

Predavanje će se održati u predavaoni BO2 Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Rooseveltov trg 6, a možete ga pratiti i na YouTube kanalu Udruge BIOM: https://www.youtube.com/watch?v=ZZP9Cdhj_cA

Festival znanosti u Sinju trajat će od 15. do 20. 10. 2018.
Program možete vidjeti ovdje: http://www.fzsinj.org/program


Ove godine posebno će se govoriti o dvama aktualnim problemima Hrvatske, pa će u ponedjeljak nakon otvaranja biti održan okrugli stol Vizija hrvatske energetike u 21. stoljeću?, a u utorak će biti tribina Bolje cijepiti nego strepiti: istine i izmišljotine.

Uz brojna predavanja, tu su noćna promatranja neba teleskopima za sve uzraste, radionice iz kemije za osnovnoškolce u školama, natjecanje u pokusima i znanstveni kviz s vrijednim nagradama i druge aktivnosti za djecu i građane.

Više:
http://www.fzsinj.org

Deveti Festival znanosti - Sinj ove će se godine održati od 15. do 20. listopada 2018. u Sinju!

Festival se provodi prema tzv. "4i konceptu": izvrsni znanstvenici u izravnoj interakciji s djecom i građanima intenzivno tijekom 5 dana na inovativne načine predstavljaju svoja najnovija znanstvena i tehnička otkrića!

Ove godine na Festivalu ćemo čuti o kemijskim mlinovima, umjetnoj inteligenciji, ljekovitim tvarima u našim vodama, postanku života, nastanku kemijskih elemenata, umjetnim sladilima, krpeljima i nametnicima, novim izvorima energije, a najozbiljniji dio Festivala zaokružit će se javnim tribinama o energetskoj viziji Hrvatske u 21. stoljeću te o istinama i zabludama oko cijepljenja djece.

Djeca će dobiti i nagrade u znanstvenom kvizu te u natjecanju u pokusima na radionicama "Analizom pogodi koja je sol u vodi!". Najmanje će čekati noćna promatranja neba teleskopima!

Gosti Festivala: dr. sc. Ivan Halasz, prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, doc. dr. sc. Dario Hrupec, akademik Milko Jakšić, doc. dr. sc. Tomislav Portada, dr. sc. Nenad Raos, prof. dr. sc. Davor Pavuna, dr. sc. Relja Beck, prof. dr. sc. Stanko Uršić, prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, doc. dr. sc. Goran Krajačić, doc. dr. sc. Anita Lauri Korajlija

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija: www.fzsinj.org

Prethodna događanja Nadolazeća događanja

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?