| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Krovna tema 5. Međunarodnog kongresa nutricionista, koji se održava od 17. do 19.11.2017. u zagrebačkom hotelu Panorama, je „Održiva prehrana kroz sve životne dobi“ te se provlači kroz niz radionica, predavanja i panel raspravu.

Širokim spektrom tematskih sekcija Kongresa je poznat po multidisciplinarnosti kroz predavanja iz znanosti o prehrani, nutricionizma u praksi, dijetoterapije, sportske prehrane, zakonodavstva, sigurnosti i kontrole kvalitete hrane, mikronutricije, fitoterapije te enologije i gastronomije.

Osim znanstveno-poslovnog dijela, program Kongresa bogat je i društvenim događanjima u svrhu međusobnog upoznavanja, razmjene iskustava i stvaranje kontakata za budući rad te će slobodno vrijeme biti ispunjeno interaktivnim eno-gastro eventom, edukativnim izletima, a vrhunac zabave je uvijek tradicionalno druženje na Gala večeri.

Sve dodatne informacije o programu i prijavama možete saznati na službenoj stranici: http://www.kongresnutricionista.com/

Mnoge nacionalne i regionalne organizacije u Europi tijekom rujna i listopada organiziraju aktivnosti kako bi podigle svjesnost o ADHD-u. Kao i svake godine, Udruga Buđenje organizira Tjedan ADHD-a koji će ove godine trajati od 16.10. do 22.10.2017. Predavanja izvan Tjedna ADHD-a održava se zbog velikog interesa.

Diljem Hrvatske održavat će se razna predavanja s gostima predavačima o danas najčešćem poremećaju kod školske djece koji je također prisutan i kod odraslih - ADHD.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas načešći mentalni poremećaj kod djece a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3-8 % školske djece. Glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta", „neodgojena" i „lijena", a zapravo pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

Pozivamo Vas na predavanja u Osijeku, Đakovu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu! Ulaz je slobodan, a pozvani su svi koje veže ta tema: roditelji, djelatnici odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, svi koji se osjećaju različitima i koji još nisu otkrili svoju različitost.

Lista predavanja po gradovima:


OSIJEK, 16.10.2017. u 18 sati, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD izvan okvira"

ĐAKOVO, 17.10.2017. u 18 sati, Gradska knjižnica Đakovo
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje

Predavanje "ADHD izvan okvira"

ZAGREB, 18.10.2017. u 18 sati, KDB, Klaićeva 16
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje

Predavanje "ADHD izvan okvira"

PULA, 19.10.2017. u 18 sati, Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD izvan okvira"

RIJEKA, 20.10.2017. u 18 sati, Gradska vijećnica, Korzo 16
Marko Ferek i gosti predavači

SPLIT, 23.10.2017. u 18 sati, Klub Mladih Split, Ruđera Boškovića 20
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD izvan okvira"

Predavanje "ADHD izvan okvira" - ADHD je danas najčešći mentalni poremećaj kod školske djece čija ponašanja vidno izlaze iz uobičajenih okvira. Pitanje koje se sve češće postavlja je trebamo djecu prilagođavati sustavu ili ipak obrazovni sustav prilagoditi potrebama djece?

Ulaz na predavanja je besplatan!

18. listopada 2017. godine u Velikoj Gorici održat će se konferencija “DOBRO UPRAVLJANJE – pametno gospodarenje otpadom kao primjer”.

Konferencija će okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, stručnjake s područja okoliša, otpada i energetike te druge relevantne dionike. Sudionici će imati priliku upoznati se s načinima na koje građani mogu sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz lokalnu zajednicu, te kroz dijalog i suradnju raspraviti problematiku gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i donijeti zajedničke preporuke.Konferencija će se održati u sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima:
http://sudjeluj.net/

10.10.2017. u 18 h u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1) održat će se tribina o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe. Događanje se organizira u sklopu međunarodnog projekta "Make Fruit Fair" ("Želimo pravednu proizvodnju tropskog voća").

Povodom prijedloga zakona Vlade Republike Hrvatske kojim bi se po prvi put u Hrvatskoj regulirali odnosi dionika u lancu opskrbe hranom, u svrhu zaštite malih proizvođača i dobavaljača od moći velikih lanaca supermarketa, Zelena akcija orgainizira ovu tribinu.

Na tribini će govoriti: Tom Wills (Traidcraft), Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), predstavnik_ica Ministarstva poljoprivrede i šumarstva (nadležno za Zakon, TBA) te Sven Janovski (Zelena akcija).

Nakon rasprave će za goste biti pripremljena vegetarijanska i veganska zakuska.

Događaj je besplatan i otvoren za javnost te nije potrebna prijava.

DOOR i Forum za slobodu odgoja (FSO) pozivaju prije svega učiteljice i učitelje osnovnih i srednjih škola, stručne suradnice i stručne suradnike u osnovnim i srednjim školama kao i zaposlenice i zaposlenike udruga koje rade s mladima i predstavnice i predstavnike drugih javnih ustanova s područja Krapinsko-zagorske županije da se prijave za sudjelovanje u edukaciji Razvoj školskog volontiranja: Volontiranje u radu s djecom i mladima i menadžment volontera.

Edukacija ima za cilj pripremiti odgojno-obrazovne djelatnike i sve druge zainteresirane za uspostavljanje volonterskog programa u radu s djecom i mladima te za kvalitetno upravljanje vanjskim volonterima u školama.

Iako je u edukaciji naglasak na volontiranju u odgojno-obrazovnim ustanovama ista je korisna i za sve koji planiraju sudjelovati ili surađivati s odgojno obrazovnim ustanovama u provedbi volonterskih akcija i programa. Kurikulum edukacije možete preuzeti na ovoj poveznici.

Edukacija će se održati od 2. do 4. listopada 2017. godine u Hotelu Terme Jezerčica u Donjoj Stubici.
Troškovi edukacije, smještaja i objeda su pokriveni projektom. Troškovi prijevoza polaznika edukacije bit će isto tako pokriveni projektom o čemu će izabrani polaznici dobiti detaljniju informaciju.

Edukacija se održava u sklopu projekta „Moj okoliš, moja budućnost!“ koji provodi DOOR u partnerstvu s FSO-om i Osnovnom školom Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog.
Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“. Cilj projekta je potaknuti i razviti program školskog volontiranja za okoliš, klimu i održivi razvoj.

PRIJAVITE SE:
https://drive.google.com/file/d/0Bw2BjhRNWdX4Mk9PMS1Yb05qT28/view

3.10.2017. 18 sati u Dvorani Muller Kina Europa se premjerno prikazuje film "Kako kupovati etično" koji je Zelena akcija izradila u suradnji s Blank_filmski inkubatorom te novinarkom Marinom Kelavom.

Nakon projekcije održat će se moderirani razgovor na kojem će gostovati dio govornika iz filma: Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), Miroslav Kovač (Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - "Život"), Sunčana Pešak (stručnjakinja za prehrambeni suverenitet) te Eugen Vuković (Zelena akcija).

Tema razgovora bit će načini etične kupovine hrane. Nakon rasprave će za goste biti pripremljena vegetarijanska i veganska zakuska.

Događanje je besplatno.

Republika Hrvatska se ove godine po drugi put uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji sa Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj odlučila je podržati aktivnosti tijekom Tjedna filantropije 2017. koji će se održati od 25. rujna do 2. listopada u većim gradovima u Hrvatskoj s tim da će ove godine središnje događanje biti u Zadru od 30. rujna do 2. listopada 2017. godine.

Događanje će biti sadržano u dva dijela, izložbenom/interaktivnom koje će se održavati na glavnom trgu te konferencijskom na temu filantropije koja će se održati 2. listopada 2017. godine u IMPACT- Europskom centru za međusektorsku suradnju u Zadru, na kojoj su sudjelovanje potvrdili i međunarodni stručnjaci za filantropiju.

Obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva u Zadru, 30. rujna i 1. listopada 2017. godine omogućit će zakladama uključenim u Hrvatski forum zaklada " ZaDobro.BIT" predstavljanje njihovog rada, provedbu cijelog niza interaktivnih događanja vezanih uz filantropiju (za djecu, mlade i odrasle) te izložbu o filantropiji u Hrvatskoj na glavnom trgu u Zadru.

Program događanja možete preuzeti ovdje:
https://zaklada.civilnodrustvo.hr/uplo ... P3R66WFNjpcLFI6HX5aTf.pdf

U sklopu ovogodišnjih Europskih dana promatranja ptica Udruga BIOM održat će promatranje ptica u Zagrebu i Sinju te prstenovanje ptica u PP Učka (Ornitološki kamp Učka).

Promatranje u Zagrebu održat će se u subotu 30.9.2017., a krenut će u 8 sati od spomenika Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Prstenovanje ptica održat će se u jutarnjim satima vikenda 30.9. i 1.10.2017. u sklopu Ornitološkog kampa Učka.

Detalji promatranja ptica u Sinju bit će objavljeni naknadno na internetskoj stranici Udruge Biom.

Više informacija i kontakt osobe odgovorne za promatranja i prstenovanje možete pronaći ovdje:
http://www.biom.hr/vijesti/promatranj ... ch-u-organizaciji-biom-a/

Zelena akcija i ostale udruge okupljene u globalni pokret Break Free From Plastic pokrenule su peticiju čiji je cilj prikupiti više od milijun potpisa kako bi se dala snažna poruka Europskoj Uniji da u sklopu nove Strategije o plastici mora donijeti ambicioznije ciljeve i mjere za smanjenje proizvodnje i uporabe plastike svih vrsta!Peticiju možete potpisati ovdje:
https://act.wemove.eu/campaigns/dam-the-plastic-flood-clone

Više:
https://www.breakfreefromplastic.org/

Pozivamo vas na druženje i razgovor s učenicima dobitnicima medalja i pohvalnica na prestižnome međunarodnom natjecanju iz kemije (International Chemistry Olympiad – IchO) koji će se održati
u ponedjeljak, 18. rujna 2017. s početkom u 11 sati
u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb.


Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 18. rujna 2017. prvi sastanak i razgovor s osvajačima medalja na kemijskim olimpijadama 2016. i 2017. godine i njihovim mentorima.

Nedavno osnovani Odbor za kemiju ističe da osvajači medalja na kemijskoj olimpijadi zaslužuju posebnu pažnju kao izuzetni talenti za kemiju i potencijalno budući uspješni hrvatski znanstvenici. Na sastanku će se utvrditi načini suradnje i potpore osvajačima medalja i pohvalnica. Sudionike olimpijade posebno će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i predsjednik Odbora za kemiju akademik Mladen Žinić.

Hrvatski srednjoškolski učenici od 2000. godine sudjeluju na prestižnom međunarodnom natjecanju iz kemije koje se naziva kemijskom olimpijadom (International Chemistry Olympiad – IchO), a u tom periodu osvojili su ukupno 44 medalje, od toga 2 zlatne i 10 srebrnih.

Na posljednje dvije olimpijade, 2017. i 2016. godine, medalje i pohvalnice osvojili su: Ilija Srpak (2017. i 2016., srebrne medalje, 3. razr., Prva gimnazija, Varaždin), Borna Šimić (2017., srebrna medalja, 3. razr., Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod), Luca Udovičić (2017., brončana medalja, 4. razr., XV. gimnazija, Zagreb), Silvestar Mravlinčić (2017., pohvalnica, 4. razr., III. gimnazija, Osijek), Viktor Škorjanc (2016., brončana medalja, Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka), Zvonimir Mlinarić (2016., brončana medalja, VII. gimnazija, Zagreb) te Mia Bušljeta (2016., pohvalnica, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk).

Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti stoji pri gledištu da se razvoj, daljnje obrazovanje i karijere tih posebno talentiranih učenika više ne mogu prepustiti slučaju.

Odbor za kemiju, koji čine akademici i istaknuti znanstvenici u području kemijskih znanosti sa sveučilišta i javnih instituta te iz industrije, s posebnom će pažnjom sustavno pratiti njihov daljnji razvoj i obrazovanje te pružati adekvatnu pomoć kako bi ti talentirani učenici postigli najkvalitetnije visoko obrazovanje u području kemijskih znanosti te maksimalan razvoj svojih talenata i sposobnosti. Odbor za kemiju ubuduće će, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati pripreme i sudjelovanje budućih hrvatskih natjecatelja na kemijskim olimpijadama. Te aktivnosti Odbora u skladu su s temeljnom strateškom odrednicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o poticanju i razvoju nacionalne znanosti i umjetnosti.

Za više informacija: akademik Mladen Žinić, predsjednik Odbora, e-adresa: zinic@hazu.hr.

Prethodna događanja Nadolazeća događanja

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?