| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

European Veterinary Students Seminar (EVSS) je znanstveno-stručni seminar studenata veterinarske medicine kome je glavni cilj unaprjeđenje stručnih kompetencija i povezivanje („networking“) na međunarodnoj razini. Seminar je zamišljen u obliku predavanja i radionica na kojima se obrađuju aktualne teme u svijetu veterine. Predavanja su tematski vezana uz inicijativu „Jedno zdravlje“ kojoj je cilj povezati i ostvariti blisku suradnju između svih djelatnika u području zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Osim koncepta „Jedno zdravlje“, predavanja obrađuju i zakone država članica EU i onih koje graniče s EU kako bi se istaknuli posebni uvjeti prekograničnog transporta životinja, njihovih dijelova i proizvoda životinjskog porijekla. Kroz radionice će sudionici unaprijediti postojeće i steći nove i inovativne praktične vještine.

Primjeri ostalih radionica:
dokazivanje rezidua antibiotika u hrani životinjskog podrijetla, osnove lokalne i regionalne anestezije, asistirana reprodukcija (prikupljanje i in-vitro uzgoj embrija), citološka dijagnostika, primijenjena arheozoologija, uloga veterinara u pčelarstvu, endoskopski pregled respiratornog sustava konja, hitna veterinarska medicina te specifičnosti skeletnog sustava dupina.

Osim formalnih oblika učenja, organizirat će se i rasprava na temu osobnih stajališta o programu i kvaliteti studija veterinarske medicine u zemljama sudionika i mogućnostima poboljšanja istoga.

Na seminaru će prisustvovati oko stotinu sudionika. Većinu će činiti studenti veterinarske medicine iz svih zemalja Europe, a pored njih i učenici Srednje veterinarske škole u Zagrebu i doktori veterinarske medicine.

Više informacija:
https://www.facebook.com/europeanvetstudentseminar/

Četvrti Simpozij studenata bioloških usmjerenja (SISB 4) održat će se u subotu 2. lipnja 2018. na Kemijskom odsjeku PMF-a (Horvatovac 102 a, Zagreb).

Organizator Simpozija, studentska udruga BIUS, navodi kako su dobrodošli svi koji su zainteresirani za područje biologije i srodnih znanosti, a sudjelovati mogu svi, bilo kao aktivni ili kao pasivni sudionici.

Studenti koji se bave istraživačkim radom i željeli bi predstaviti rezultate svojih istraživanja su pozvani da sudjeluju kao izlagači. I ove godine postoji poster sekcija pa organizatori pozivaju i studente koji su bili na studentskoj razmjeni ili su radili na nekom zanimljivom projektu da se prijave kako bi podijelili svoja iskustva sa kolegama.

PRIJAVE ZA SIMPOZIJ SU OTVORENE I TRAJAT ĆE DO 20. SVIBNJA 2018. Sudjelovanje je besplatno za sve sudionike!


Doznajte više informacija:
https://www.facebook.com/sisbiol/

Jeste li znali da, kada se odreknemo samo jednog mesnog hamburgera, uštedimo istu količinu vode kao što bismo uštedjeli da se prestanemo tuširati u razdoblju od tri i pol tjedna?
A kada bi svi stanovnici svijeta smanjili konzumaciju mesnih proizvoda za samo 15 posto, imali bi isti utjecaj na smanjenje emisije stakleničkih plinova kao da s cesta nestane 240 milijuna automobila! Ako želite pridonijeti očuvanju okoliša i vlastita zdravlja, jednostavno uživajte u ukusnim veganskim burgerima.

Prijatelji životinja izazivaju sve građane da u ponedjeljak 21. svibnja 2018., od 8 do 19 sati, posjete 7. VegeSajam na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Na VegeSajmu, koji najavljuje dvodnevni ZeGeVege festival 7. i 8. rujna, mogu kušati razna veganska jela koja će biti u ponudi te razmisliti o prelasku na veganstvo ili o smanjenju konzumacije mesa, mlijeka i jaja.

Više: www.prijatelji-zivotinja.hr

Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizira OSMI „TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA, ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI“ od 14. do 20. svibnja 2018.

SVA DOGAĐANJA tijekom „Tjedna“ za javnost su potpuno BESPLATNA, no uz prethodne PREDBILJEŽBE na adresama pojedinačnih vrtova, arboretuma i drugih zbirki uključenih u ovu manifestaciju. Programi događanja po vrtovima bit će oglašeni na ovoj stranici.

SUPOKROVITELJI: Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo poljoprivrede.

Kontakt za medije (posebice za Botanički vrt PMF-a Sveučilišta u Zagrebu):
dr. sc. Sanja Kovačić (sanja.kovacic@biol.pmf.hr)
dr. sc. Vanja Stamenković (vanja.stamenković@biol.pmf.hr)

Muzeji izvan muzeja
od 16. do 20. svibnja 2018

Autorice projekta:
mr.sc. Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić
Autor likovnog rješenja: Nedjeljko Mikac

Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba organizira manifestaciju Muzeji izvan muzeja koja će se održati povodom Međunarodnog dana muzeja od 16. do 20. svibnja 2018. na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića.


Projekt je zamišljen kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora, kako bi u znatnoj mjeri približio bogatu kulturnu baštinu posjetiteljima među kojima je sve više turista, a istovremeno poboljšao interakciju muzeja i posjetitelja putem novog medija i otvorenog, javnog prostora. Program bi, također, doprinio boljoj međumuzejskoj komunikaciji što je jedan od preduvjeta za planiranje zajedničkih muzejskih projekata koji bi mogli biti važna okosnica buduće kulturne strategije Grada Zagreba.

Ciljevi manifestacije Muzeji izvan muzeja je senzibilizirati javnost za muzejsku baštinu, pri čemu bi se zagrebački muzeji prezentirali na inovativan i nekonvencionalan način te dodatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu Grada Zagreba.

Muzeji će biti predstavljeni u tzv “MIM paviljonu“ – impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, a u obliku gnijezda, u čijem „krilu“ su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (inicijator i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla. Sama struktura „paviljona“ odražavala bi u potpunosti duh ideje o zajedničkoj prezentaciji muzejske baštine te uspostavljala vizualnu komunikaciju između posjetitelja i muzejskih eksponata. Svaki od muzeja sudionika predstavit će se u svom modulu u najboljem svijetlu izlažući prepoznatljive predmete ili vjerne kopije, a sudjelovat će i u organizaciji popratnih sadržaja ovog kulturnog događanja (radionicama, predavanjima, promocijama i sl.).

Atrakciji ovog događanja zasigurno će pridonijeti i replika Penkalinog aviona, koja će bit postavljen uz sami paviljon. Isto tako, ključni eksponat ove manifestacije biti će maketa novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Ideja je da manifestacija MIM postane svojevrsni festival muzeja te da u dogledno vrijeme uključi sve zagrebačke pa i hrvatske muzeje, a potom i gostujuće europske muzeje. Projekt je zamišljen kao svojevrstan izlazak muzeja van muzejskih prostora, kako bi se u znatnoj mjeri približila bogata kulturna baština, a istovremeno i poboljšala interakcija muzeja i posjetitelja putem otvorenog, javnog prostora.

Program manifestacije
„Muzeji izvan muzeja_MIM_2018“

Tijekom dana, u paviljonu se, uz izložbe, odvijaju i brojne stručne radionice, a u večernjim satima održavaju se zanimljiva predavanja/prezentacije koje okupljaju ne samo muzealce, već i sve zainteresirane te adresiraju i potiču aktualna pitanja/rasprave u polukatu kavane Johann Franck i dvorani Tribina grada Zagreba. Potom slijedi slobodno druženje u paviljonu uz prigodni glazbeni program.

Izložbe u paviljonu:

Hrvatski prirodoslovni muzej (HPM): „Kabinet čudesa“
Arheološki muzej u Zagrebu (AMZ): „Arheo-špancir po Zagrebu i okolici“
Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT): „Bicikl: jučer, danas, sutra“
Muzej suvremene umjetnosti (MSU): „MSU vid(e)okrug“
Muzej za umjetnost i obrt (MUO): „1960-e – prostor modne reinterpretacije“


***
srijeda, 16. svibnja 2018.
18:00
Svečano otvorenje manifestacije uz prigodan program / Ulica Augusta Cesarca /

19:00 - 20:00
Predavanje / Kavana Johann Franck, mezanin /:
Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej

dr. sc. Iva Mihoci, viša kustosica, HPM
prof. Goran Rako, dipl. ing. arh.
Fani Frković dipl. ing. arh.
Josip Sabolić, ing. arh. (Radionica arhitekture)

20:00 - 21:00
Svečana premijera nagrađenog dokumentarnog filma “Slušaj kamen”,
autorice Maje Fišter, u produkciji HTV - Dokumentarnog programa

***
Četvrtak, 17. svibnja 2018.

Muzejske radionice /MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca/:

10:00 – 11:00
Radionica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (HPM):
Od lista do fosila

Autorice i voditeljice:
Tamara Đerek, viša kustosica HPM,
Sanja Japundžić, viša kustosica HPM,
Nives Borčić, viša muzejska tehničarka HPM

11:30 – 12:30
Radionica Tehničkog muzeja Nikola tesla (TMNT):
Vodik za čistiji gradski transport

Autorica i voditeljica:
dr. sc. Ankica Kovač, docentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

13:00 – 14:00
Radionica Muzeja za umjetnost i obrt (MUO):
Budimo realni, radimo nemoguće_1

Autorice i voditeljice:
Malina Zuccon Martić, muzejska pedagoginja savjetnica MUO,
Iva Novak, muzejska pedagoginja MUO,
Marta Kuliš Aralica, muzejska pedagoginja pripravnica MUO

14:30 – 15:30
Radionica Muzeja suvremene umjetnosti (MSU):
Bombardiranje očnog živca

Autorica i voditeljica: Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti

16:00 – 17:00
Radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu (AMZ):
Egipatska piramida
Autorica i voditeljica: Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja AMZ

Radionice Čarobni svijet fosila
/suradnja Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb/

16:30 – 19:00
Predavanje i vodstvo /Zagrebačka katedrala/:
Riznica zagrebačke katedrale

(ograničen broj sudionika, isključivo uz prethodnu najavu)
sestra Lina Plukavec, kustosica riznice

Predavanje /Zagrebačka katedrala/:
Bjelokosni plenarij: kraljevski poklon u riznici zagrebačke katedrale
dr. sc. Dino Milinović, izv. prof.

19:00 - 20:00
Glazbena radionica
Stonoga i druge životinje - Zvonimir Varošanec

20:30 – 22:00
Glazbeni program

***
petak, 18. svibnja 2018.

Muzejske radionice /MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca/:

10:00 – 11:00
Radionica Tehničkog muzeja Nikola tesla (TMNT):
Jesmo li vještiji od naših starih?

Autor: Mario Mirković, edukator TMNT
Voditelji: Mario Mirković, edukator TMNT,
Katarina Ivanišin Kardum, viša muzejska pedagoginja TMNT

11:30 – 12:30
Radionica Muzeja za umjetnost i obrt (MUO):
Budimo realni, radimo nemoguće_2

Autorice i voditeljice:
Malina Zuccon Martić,
muzejska pedagoginja savjetnica MUO,
Iva Novak, muzejska pedagoginja MUO,
Marta Kuliš Aralica, muzejska pedagoginja pripravnica MUO

13:00 - 14:00
Radionica Muzeja suvremene umjetnosti (MSU):
Abeceda boja

Autorica i voditeljica:
Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti

14:30 – 15:30
Radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu (AMZ):
Igra Back to 888!

Autorica i voditeljica: Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja AMZ

16:00 – 17:00
Radionica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (HPM):
Hrvatski prirodoslovni muzej i popularizacija znanosti:
Predstavljanje edukativne radionice CSI: HPM – zločin u kokošinjcu

Autorica i voditeljica:
dr. sc. Martina Podnar, viša kustosica HPM

Radionice Čarobni svijet fosila
/suradnja Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb/

12:00
Program +
Zagrebačka katedrala: penjanje stubama do l. galerije i posjet krovištu katedrale
(ograničen broj sudionika, isključivo uz prethodnu najavu):

Voditelj:
mag.ing.arch.Damir Foretić,
projektant obnove Zagrebačke katedrale

Predavanja /Kavana Johann Franck, mezanin/:

16:30 - 17:30
MSU avantura
mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU
i dr. art. Ivana Gorički, kustosica pripravnica

18:00 – 19:00
Svemirska era čovječanstva
Ante Radonić, popularizator astronomije

19:30 - 20:30
Na pragu moderne. Otto Wagner i hrvatska arhitektura
dr. sc. Dragan Damjanović, izv. prof.

20:30 – 22:00
Glazbeni program

***
Subota, 19. svibnja 2018.

Muzejske radionice /MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca/:

10:00 – 11:00
Radionica Muzeja za umjetnost i obrt (MUO):
Budimo realni, radimo nemoguće_3

Autorice i voditeljice:
Malina Zuccon Martić, muzejska pedagoginja savjetnica MUO,
Iva Novak, muzejska pedagoginja MUO,
Marta Kuliš Aralica, muzejska pedagoginja pripravnica MUO

11:30 – 12:30
Radionica Muzeja suvremene umjetnosti (MSU):
Detektivi umjetničke baštine

Autorica i voditeljica:
Renata Filčić, povjesničarka umjetnosti

13:00 – 14:00
Radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu (AMZ):
Egipatska piramida

Autorica i voditeljica:
Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja AMZ

14:30 – 15:30
Radionica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (HPM):
Od dinosaura do mamuta

Autorica i voditeljica:
Renata Brezinščak, muzejska pedagoginja savjetnica HPM

16:00 – 17:00
Radionica Tehničkog muzeja Nikola tesla (TMNT):
Zupčanici

Autori i voditelji:
Katarina Ivanišin Kardum, viša muzejska pedagoginja TMNT,
Branimir Prgomet, kustos TMNT

Predavanja /Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27/:

18:00 – 19:00
Modna fotografija u Hrvatskoj šezdesetih
dr. sc. Marija Tonković, muzejska savjetnica MUO u mirovini

19:30 - 20:30
Muzejska akcija Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. god.
Nenad Jandrić, voditelj marketinga HPM
Željko Kovačić, dipl. ing. arh.

20:30 – 22:00
Glazbeni program

***
Nedjelja, 20. svibnja 2018.

Muzejske radionice /MIM paviljon, Ulica Augusta Cesarca/:

10:00 – 11:00
Radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu (AMZ):
Šetnja Zagrebom dok ga još ni bilo
Autor i voditelj: Ozren Domiter, kustos AMZ

11:30 – 12:30
Radionica Muzeja suvremene umjetnosti (MSU):
Znanost umjetnosti

Autorica i voditeljica:
Sara Marković, kustosica pripravnica MSU

13:00 – 14:00
Radionica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (HPM):
Puževi i školjke

Autor i voditelj: Petar Crnčan, kustos HPM

14:30 – 15:30
Radionica Tehničkog muzeja Nikola tesla (TMNT):
Jesmo li vještiji od naših starih?

Autor: Mario Mirković, edukator TMNT
Voditeljica: Katarina Ivanišin Kardum, viša muzejska pedagoginja TMNT

16:00 – 17:00
Radionica Muzeja za umjetnost i obrt (MUO):
Budimo realni, radimo nemoguće_4

Autorice i voditeljice:
Malina Zuccon Martić, muzejska pedagoginja savjetnica MUO,
Iva Novak, muzejska pedagoginja MUO,
Marta Kuliš Aralica, muzejska pedagoginja pripravnica MUO

Predavanja /Kavana Johann Franck, mezanin/:

18:00 – 19:00
Baština i turizam
Prof. dr. sc. Tomislav Šola

19:30 - 20:30
Paralelna Hrvatska
Ivo Pervan, umjetnički fotograf

21:00 – 22:00
Treba li gradu Zagrebu još jedan veliki muzej?
mr. sc. Jakov Radovčić, muzejski savjetnik HPM u mirovini

20:30 – 22:00
Glazbeni program
Zatvaranje manifestacije

16. KONFERENCIJA O LABORATORIJSKOJ DIJAGNOSTICI
(s međunarodnim sudjelovanjem), Zagreb, Hrvatska, 11. – 13. 05. 2018.
„Laboratorijska i klinička medicina - suvremena dostignuća, izazovi i novosti“Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Osobita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas u ime Organizacijskog odbora na 16. Konferenciju o laboratorijskoj dijagnostici s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se održati od 11. do 13. svibnja 2018. godine u Zagrebu, u prekrasnom konferencijskom prostoru Panorama Zagreb Hotela, najvišeg hotela u Hrvatskoj, iz kojeg se pruža jedinstven pogled na grad i zagrebačku planinu Medvednicu.

Konferencija je multidisciplinarna, zamišljena je kao most između stručnjaka različitih specijalnosti. Laboratorijska medicina ima važnu ulogu u prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti, kao i u razvoju novih testova za praćenje bolesti koje predstavljaju javnozdravstveni problem. Glavna tema ovogodišnje 16. po redu konferencije je „Laboratorijska i klinička medicina – suvremena dostignuća, izazovi i novosti“.

Organizacijski i Znanstveni odbor pozivaju Vas da i Vi prezentirate svoje radove na konferenciji. Rok za slanje sažetaka je 20. 04. 2018.


Sve informacije o konferenciji možete naći na internet stranici: http://www.hlu.hr
S veseljem očekujemo Vas znanstveni i stručni doprinos.

Molimo Vas da informaciju proslijedite kolegicama i kolegama, vašim suradnicima.

Očekujemo Vas u Zagrebu!
S poštovanjem,

Doc.dr.sc. Mirjana Stupnišek
Predsjednica Organizacijskog odbora 16.CroLabDg
Predsjednica HLU


Udruga Biom i Hrvatsko Društvo za Zaštitu Ptica i Prirode (HDZPP) organiziraju nekoliko događanja diljem RH povodom Svjetskog dana ptica selica:

• Opuzen:
Predavanje "Veliki odmor za ptice - delta Neretve", petak, 11.5.2018. u Gradskoj knjižnici Opuzen. Vrijeme će još biti objavljeno na Biomovom webu. Kontakt osoba je Iva Rajković Alendar (0955378147).

• Split: Promatranje ptica u Park šumi Marjan, subota, 12.5.2018., okupljanje na Marjanskim vratima u 8:15 h. Više detalja doznajte na Biomovom webu.

• Zagreb:
Promatranje ptica u Botaničkom vrtu, subota, 12.5.2018. Početak je u 9 h kod glavnog ulaza. Više detalja doznajte na Biomovom webu.

• Izlet u Kopački rit, organizira JU Kopački rit i HDZPP u subotu 12.5.2018. Detalji se mogu dobiti na broj Tibor Mikuška (095 9098 753).

• Osijek: Predavanje "Čudesna seoba ptica" petak, 11.5.2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Osijek. Vrijeme predavanja je 18 sati, osoba za kontak Marina Grgić (098773282).

Više informacija:
www.biom.hr
http://www.ptice.hr

Kako pomiriti vuka i čovjeka te osigurati njihov skladan suživot? Koje su se metode pokazale uspješnim u ostvarivanju tog cilja ispričat će nam američki stručnjak za velike zvijeri, Dr. Seth Willson, u četvrtak, 10.5.2018 u 18 sati na Biološkom odsjeku PMF-a.

Dr. Wilson je u više od 20 godina rada imao priliku djelovati unutar nevladine organizacije Blackfoot Challenge, koja je na području savezne države Montana zajedno s lokalnom zajednicom angažirana u pronalasku rješenja za suživot čovjeka i velikih zvijeri, te u našoj regiji na provedbi projekata LIFE DINALP BEAR i LIFE Lynx.


Više informacija:
http://www.biom.hr/vijesti/predavanje ... ntana-cetvrtak-10-5-2018/

Privatne zbirke prirodnina i pojedinačni predmeti imaju veliku znanstvenu i kulturnu vrijednost. Vodeći računa o važnosti njihove zaštite i očuvanja Hrvatski prirodoslovni muzej otvara izložbu posvećenu kulturi doniranja.

U svrhu promoviranja ove plemenite geste odabrana je posljednje donirana zbirka muzeju, donacija zbirke mekušaca Miroslava Mikule iz Zagreba. Taj umirovljeni sveučilišni profesor elektrotehnike u slobodno se vrijeme bavio prikupljanjem ljuštura mekušaca (puževa, školjkaša, glavonožaca i ostalih manjih skupina) na području Hrvatske, ali i nekih egzotičnih zemalja poput Australije, Indonezije i Filipina. Iako po zanimanju nije bio biolog, profesor Mikula je osim samog prikupljanja mekušaca veliku pozornost posvetio njihovoj sistematici pa je u skladu s tim i sama zbirka uređena na takav način da je sav materijal u njoj posložen prema sistematskoj pripadnosti.

Zbirka sadrži više tisuća zanimljivih primjeraka ljuštura mekušaca raspoređenih u nekoliko stotina vrsta. U zbirci su zastupljene i neke rijetke i endemične vrste što joj daje dodatnu vrijednost. Doniranoj zbirci pridruženi su i ostali primjerci prirodnina (spužve, koralji, rakovi, bodljikaši, ribe i fosili) kao i literatura koja se odnosi na donirani materijal.
Kroz više stotina zanimljivih eksponata izloženih na isti način kako ih je u svojoj zbirci organizirao donator posjetitelji upoznaju raznolikost i ljepotu mekušaca sa zanimljivostima o njihovoj biologiji, ekologiji i rasprostranjenosti.

Pored izložene zbirke, poseban dio izložbe posvećen je upoznavanju posjetitelja s pojmom kulture doniranja. Cilj izložbe jest potaknuti na aktivno sudjelovanje u stvaranju i obogaćivanju fundusa muzeja. Upravo su donacije u mnogim slučajevima poslužile kao pokretač osnivanja muzeja u Hrvatskoj, a i sam Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu je značajan dio svoga početnog fundusa stekao upravo donacijama.

Impressum izložbe “Kultura doniranja - Zbirka mekušaca Mikula”
Autori koncepcije: Petar Crnčan i dr. sc. Iva Mihoci
Autor izložbe: Petar Crnčan
Autor likovnog oblikovanja: Nikša Martinac
Autor oblikovanja prostora: Petar Crnčan
Autorica fotografija: Nives Borčić
Tehnička realizacija: Petar Crnčan, Krešimir Novak, Mario Galov, Denis Bućan
PR i marketing: Branimir Ivić i Martin Glavinić
Tisak: Printgrupa d.o.o.

VIŠE: http://www.hpm.hr/Događanja/Izložba/Kultura%20doniranja%20-%20Zbirka%20mekušaca%20Mikula_3841

PREDSTAVLJANJE PROJEKATA HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST
će se održati u ponedjeljak, 12. ožujka 2018. s početkom u 11.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.


Sažeci izlaganja


1. „Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj – od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja“ – doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet

Više od polovice svjetskog stanovništva živi u gradovima i mnoga su područja urbanizirana. Urbani razvoj bitno mijenja obilježja Zemljine površine i atmosfere. Pritom dolazi do značajnih promjena u ravnoteži zračenja, preraspodjeli topline i vode te se generiraju posebni klimatski uvjeti u urbanim sredinama (tzv. urbana klima). Iako razvoj gradova omogućava brojne pogodnosti kao što je, primjerice, povećanje životnog standarda ljudi, također se javljaju i nepovoljne ekološke, društvene i ekonomske posljedice. Jedna od takvih pojava je stvaranje urbanog toplinskog otoka (UHI, eng. Urban Heat Island), fenomena kojeg karakterizira bitno viša temperatura zraka u urbanom području u odnosu na okolno ruralno područje. Efekti vezani uz razvoj UHI-a predstavljaju jedan od najznačajnijih ekoloških problema u gradovima jer su povezani s višestrukim negativnim posljedicama, kao što je prekomjerno zagrijavanje podloge, nepovoljni klimatski uvjeti kojima su izloženi građani, povećan zdravstveni rizik zbog visokih temperatura, povećane potrebe za vodom, povećana potrošnja energije itd.

Projekt je usmjeren na proučavanje urbane klime, klimatske varijabilnosti i manifestacija klimatskih promjena u Hrvatskoj te njihovog utjecaja na urbani okoliš. Ovaj projekt se sastoji od dvije međusobno povezane teme:

1) Klimatska obilježja urbanih sredina u Hrvatskoj i urbano klimatsko modeliranje: ovaj dio projekta obuhvaća proučavanje obilježja urbanih sredina u Hrvatskoj i modeliranje potencijala za primjenu zelene i plave infrastrukture kao mjere ublažavanja učinaka urbanog toplinskog otoka uz procjenu njihove učinkovitosti u smanjenju toplinskog stresa. Glavna namjera ovog dijela projekta je ispitati utjecaj različitih tipova vegetacije i otvorenih vodenih površina na urbani okoliš uzimajući u obzir njegov geografski položaj, lokalna klimatska obilježja i utjecaj okoline.

2) Klimatska varijabilnost i klimatske promjene u Hrvatskoj bit će analizirane u kontekstu klime Europe pod utjecajem globalnih i regionalnih procesa. Ispitat će se mogući utjecaj globalnih modova klimatske varijabilnosti na klimatske ekstreme.

2. „Misterij subtalamusa – anatomska podjela subtalamičke jezgre“ – doc. dr. sc. Goran Sedmak, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet

Subtalamus je trenutno jedna od klinički najzanimljivijih struktura bazalnih ganglija. Neurokirurško stimuliranje subtalamičke jezgre pomoglo je mnogim bolesnicima s Parkinsonovom bolesti otpornom na levodopu, no dovelo je i do neželjenih nuspojava. Nuspojave su posljedica stimuliranja neželjenih dijelova subtalamičke jezgre. Zbog izrazite kliničke značajnosti subtalamičke jezgre i nedosljednosti u opisu broja segmenata subtalamičke jezgre, u ovome projektu analizira se podjela subtalamičke jezgre pomoću klasičnih histoloških metoda, modernim histološkim metodama, metodama slikovnog prikaza mozga i modernim metodama molekularne biologije.

Također u sklopu ovog projekta nastavit će se razvoj i testiranje programskog rješenja za automatsko prepoznavanje i kvantifikaciju neurona na histološkim preparatima.

3. „Metode za interpretaciju medicinskih snimki za detaljnu analizu zdravlja srca“ – izv. prof. dr. sc. Irena Galić, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju godišnje više od 40% svih smrti u Europskoj Uniji. Metode snimanja u medicinske svrhe nezaobilazne su za utvrđivanje stanja kardiovaskularnog zdravlja neke osobe, a najčešće metode su računalna tomografija (CT) i magnetska rezonanca (MRI).

Interpretacija tako prikupljenih medicinskih slika izrazito je ovisna o metodama računalne obrade, a potrebna programska podrška često je vrlo skupa i vezana uz proizvođača pojedinog uređaja, što otežava pristup takvom softveru manjim bolnicama i istraživačima.
Osnovni cilj ovog projekta je razviti nove metode za analizu kardiovaskularne slike koje će moći odrediti što je više moguće kardiovaskularnih kvantifikacija srca iz što je moguće manje slika kako bi se postigla višestruka analiza kardiovaskularnog zdravlja. Takva analiza postići će se utvrđivanjem uzročno posljedičnih veza između određenih kvantifikacija i njihove dokazane utjecaje na kardiovaskularno zdravlje. Odstupanje od normalnih vrijednosti gotovo svake od ovih kvanfitikacija čimbenik je rizika u razvoju neke od srčanih bolesti.
Prepoznavanjem takvih odstupanja na vrijeme omogućit će se prepoznavanje potencijalnih rizika za zdravlje pacijenta što predstavlja fundamentalno poboljšanje u dijagnostici i tretmanu pacijenata.

4. „Mikrobiom morske kornjače Caretta carretta: uvid u epizoičke i endozoičke zajednice“ – doc. dr. sc. Sunčica Bosak, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet

Morske kornjače su karizmatični, veliki, dugoživući i široko rasprostranjeni morski kralješnjaci, vrlo osjetljive na ljudski utjecaj u morskim ekosustavima te stoga spadaju među najugroženije vrste na svijetu. Ovaj projekt će omogućiti prvi uvid u mikrobiološku bioraznolikost morskih kornjača kroz istraživanje mikrobioma glavatih želvi iz Jadranskog mora koje pripadaju sredozemnoj subpopulaciji. Zbog dugotrajnih mjera zaštite, sredozemna subpopulacija glavate želve je stabilna i u porastu te prema IUCN Crvenom popisu pripada u kategoriju najmanje zabrinjavajuće vrste. Sukladno tome, istraživanje jadranskih glavatih želvi pruža jedinstvenu priliku za proučavanje pojedinačnih jedinki koje se oporavljaju u centrima za rehabilitaciju morskih kornjača, ali i ujedno cjelokupne mediteranske populacije.

Znanstveni doprinos TurtleBIOME projekta je pružiti jasnu, cjelovitu i detaljnu sliku mikrobiološkog sastava površinskog biofilma i mikrobioma probavila glavate želve. To će se postići kombiniranjem najsuvremenijeg molekularnog pristupa s tradicionalnim metodama. Dodatna vrijednost ovog projekta je suradnja s Centrom za oporavak morskih kornjača, dijelom Morskog obrazovnog centra u Puli, koji će nam omogućiti pristup analizi i karakterizaciji mikrobioma slučajno ulovljenih ili nađenih jedinki na području istočnojadranske obale koje se nalaze na oporavku u Centru.

Prethodna događanja Nadolazeća događanja

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?