| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Cilj programa „Iz muzeja u prirodu“ je omogućiti posjetiteljima Hrvatskog prirodoslovnog muzeja doživljaj prirodnih vrijednosti neposredno na izletima u prirodi.

Poučni izleti u prirodu pod vodstvom kustosa provode se kao lagane šetnje odabranim planinarskim stazama na kojima se izravno susreću i pojašnjavaju značajni prirodni fenomeni.

Program se redovito provodi tijekom svibnja i lipnja te u rujnu i listopadu.

Detaljnije informacije o izletima kao i raspored radionica i poučnih izleta u prirodu za rujan i listopad 2018. godine možete dobiti ovdje:

http://www.hpm.hr

Zelena akcija u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" organizira tri okrugla stola o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama.

Okrugli stolovi će se održati:
- U Krapini, 29. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u učionici Osnovne škole "Ljudevit Gaj", Trg Stjepana Radića 1
- U Zagrebu, 30. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1
- U Karlovcu, 31. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Aquatike, ul. Branka Čavlovića Čavleka 1a


Prijave se šalju do 22. listopada na e-mail zeleni-telefon@zelena-akcija.hr


Više informacija:
https://bit.ly/2QO0Xui

Najveće sklonište za pse u Republici Hrvatskoj, Azil Prijatelji iz Čakovca, organizira humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za obnovu i gradnju skloništa te tim povodom i veliki humanitarni koncert koji će se održati 30. listopada 2018. u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19 sati.

Na koncertu će nastupiti poznata imena hrvatske glazbe kao što su: Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sandra Bagarić, Luka Nižetić, Ivana Kindl. Karte za koncert, po cijeni od 80 kuna, mogu se kupiti na stranici www.ulaznice.hr, a iz Azila Čakovec poručuju da kupnjom dvije ulaznice pomažete sagraditi 1m2 novog dvorišta za pse.

Novim Zakonom o zaštiti životinja, a posebno odredbom da psi ostaju u skloništu do udomljenja, pomaknute su granice u zaštiti životinja u Hrvatskoj te su time sva skloništa postala no kill, što je čakovečko bilo i prije donošenja Zakona. Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa, ističe: „Dolaskom na koncert pomažete naših 650 štićenika i izgradnju novih dvorišta za primitak novih pasa koji nam svakodnevno pristižu iz projekta kastracije pasa u romskim naseljima.”

Koncertu prethodi i akcija prikupljanja donacija, 27. listopada 2018. od 10 do 14 sati, uz prigodno profesionalno fotografiranje obitelji s njihovim kućnim ljubimcima, a detalje možete pratiti na Facebook-stranici Azila Prijatelji Čakovec:
https://www.facebook.com/AzilPrijateljiCakovecCroatia/

Promatranje ptica na Bundeku, subota, 27.10.2018. s početkom u 9.30 sati. Okupljanje je kod pontonske pozornice. Predviđena je šetnja oko dva sata, iako se možete pridružiti ili otići u bilo kojem trenutku.

Promatranja ptica su besplatna i namijenjena svim građanima, neovisno o predznanju!

S obzirom da se promatranje u slučaju lošeg vremena može otkazati, molimo zainteresirane da provjere web i Facebook stranicu Udruge BIOM, koja organizira ovaj događaj, neposredno prije dolaska kako biste bili sigurni da će se promatranje održati.

Više:
www.biom.hr

Predavanje: “Singapur – Indonezija: Tako blizu, a tako različiti”, srijeda, 24.10.2018.

Zašto Singapur zovu najčišćim zatvorom na svijetu? Čuli ste za vrtove kraj zaljeva i željeli biste čuti više o njihovom pozitivnom utjecaju na kvalitetu života stanovnika Singapura? Koje su prirodne vrijednosti uvrstile Javu i Bali na popis najpopularnijih otoka u 2018. godini?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja saznajte od pustolovke Debi Živčić, članice i volonterke udruge BIOM.

Predavanje će se održati u predavaoni BO2 Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Rooseveltov trg 6, a možete ga pratiti i na YouTube kanalu Udruge BIOM: https://www.youtube.com/watch?v=ZZP9Cdhj_cA

Festival znanosti u Sinju trajat će od 15. do 20. 10. 2018.
Program možete vidjeti ovdje: http://www.fzsinj.org/program


Ove godine posebno će se govoriti o dvama aktualnim problemima Hrvatske, pa će u ponedjeljak nakon otvaranja biti održan okrugli stol Vizija hrvatske energetike u 21. stoljeću?, a u utorak će biti tribina Bolje cijepiti nego strepiti: istine i izmišljotine.

Uz brojna predavanja, tu su noćna promatranja neba teleskopima za sve uzraste, radionice iz kemije za osnovnoškolce u školama, natjecanje u pokusima i znanstveni kviz s vrijednim nagradama i druge aktivnosti za djecu i građane.

Više:
http://www.fzsinj.org

Deveti Festival znanosti - Sinj ove će se godine održati od 15. do 20. listopada 2018. u Sinju!

Festival se provodi prema tzv. "4i konceptu": izvrsni znanstvenici u izravnoj interakciji s djecom i građanima intenzivno tijekom 5 dana na inovativne načine predstavljaju svoja najnovija znanstvena i tehnička otkrića!

Ove godine na Festivalu ćemo čuti o kemijskim mlinovima, umjetnoj inteligenciji, ljekovitim tvarima u našim vodama, postanku života, nastanku kemijskih elemenata, umjetnim sladilima, krpeljima i nametnicima, novim izvorima energije, a najozbiljniji dio Festivala zaokružit će se javnim tribinama o energetskoj viziji Hrvatske u 21. stoljeću te o istinama i zabludama oko cijepljenja djece.

Djeca će dobiti i nagrade u znanstvenom kvizu te u natjecanju u pokusima na radionicama "Analizom pogodi koja je sol u vodi!". Najmanje će čekati noćna promatranja neba teleskopima!

Gosti Festivala: dr. sc. Ivan Halasz, prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, doc. dr. sc. Dario Hrupec, akademik Milko Jakšić, doc. dr. sc. Tomislav Portada, dr. sc. Nenad Raos, prof. dr. sc. Davor Pavuna, dr. sc. Relja Beck, prof. dr. sc. Stanko Uršić, prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, doc. dr. sc. Goran Krajačić, doc. dr. sc. Anita Lauri Korajlija

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija: www.fzsinj.org

Uredimo dom za Čigre – volonterska akcija, Zagreb, subota, 20.10.2018.

Stalo ti je do prirode i želiš pomoći životinjama da opstanu u okolišu koji je čovjek izmijenio svojom djelatnošću? Nije ti teško pokloniti svoje vrijeme?

Priključi nam se u volonterskoj akciji uređivanja otočića za gniježđenje čigri na Jezeru Rakitje, u subotu, 20.10.2018. s početkom u 9:00 sati!

Usput saznaj nešto o čigrama, pticama selicama i zaštiti prirode u Hrvatskoj od profesionalaca iz Udruge BIOM i Zavoda za ornitologiju HAZU te Javne ustanova Zeleni prsten Zagrebačke Županije, koji sudjeluju u akciji.

Zainteresirane molimo da se jave na martinovic@hazu.hr ili na 098 676 082.

Više:
https://www.facebook.com/events/691163364598938/?_rdc=1&_rdr

Izložbom "Zašto je pčela važnija od čovjeka" u Muzeju Moslavine Kutina u razdoblju od 25. rujna do 20. listopada 2018. prikazivat će se biologija i ekologija pčela i pčelinjih zajednica, njihova međuovisnost s biljnim svijetom i uloga u očuvanju bioraznolikosti te tradicijsko pčelarstvo s područja kontinentalne hrvatske i susjednih zemalja.

Smatra se da su pčele i biljke cvjetnice koevoluirale još u razdoblju krede koje je trajalo od prije 145,5 do prije 65,5 milijuna godina.
Njihova uloga u oprašivanju je neprocjenjiva, a jedna pčelinja zajednica u jednome danu može oprašiti i do 3 milijuna cvjetova.

Izložbu prate brojni artefakti, kao i vrste pčela iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zbirke opnokrilaca te sjajno preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčelama.

Izložba predstavlja gostujuću izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba.

Više:
http://www.muzej-moslavine.hr

Mnoge nacionalne i regionalne organizacije u Europi tijekom listopada organiziraju aktivnosti kako bi podigle svjesnost o ADHD-u. Kao i svake godine, Udruga Buđenje organizira Tjedan ADHD-a koji će ove godine trajati od 08.10. do 14.10.2018.

Diljem Hrvatske održavat će se razna predavanja s gostima predavačima o danas najčešćem poremećaju kod školske djece koji je također prisutan i kod odraslih - ADHD.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas načešći mentalni poremećaj kod djece a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3-8 % školske djece. Glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta“, „neodgojena“ i „lijena“, a zapravo pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

Pozivamo vas na predavanja u Varaždinu, Rijeci, Zagrebu, Splitu i Makarskoj! Ulaz je slobodan, a pozvani su svi koje interesira ta tema: roditelji, djelatnici odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova...

Lista predavanja po gradovima:

VARAŽDIN, 04.10.2018. u 18 sati, Udruga za ranu intervenciju Varazdinske zupanije i Centar Tomislav Spoljar Varazdin; Jurja Krizanica 33
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD i obrazovanje po mjeri čovjeka"

RIJEKA, 09.10.2018. u 18 sati, Gradska vijećnica, Korzo 16
Marko Ferek i gosti predavači

ZAGREB, 10.10.2018. u 18 sati, KDB, Klaićeva 16
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD i obrazovanje po mjeri čovjeka"

SPLIT, 11.10.2018. u 18 sati, Gradska knjižnica Marko Marulić
Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD i obrazovanje po mjeri čovjeka"

MAKARSKA, 12.10.2018. u 18 sati

Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje
Predavanje "ADHD i obrazovanje po mjeri čovjeka"
Marlena Bogdanović, učiteljica razredne nastave
Predavanje „Tableti kao pomoćnici djeci s teškoćama“

O predavanju "ADHD i obrazovanje po mjeri čovjeka"
Uočava se porast ADHD-a i autizma kod školske djece čija ponašanja vidno izlaze iz uobičajenih okvira. Koliko je takva populacija utjecala na neke izmjene u obrazovanju i koliko će još utjecati? Također, pitanje koje se sve češće postavlja je trebamo li djecu prilagođavati sustavu ili ipak obrazovni sustav prilagoditi potrebama djece?

Ulaz na predavanja je besplatan!

Više informacija:
http://budenje.hr/tjedan-adhd-a-u-hrvatskoj/

Prethodna događanja Nadolazeća događanja

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?