| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu 7. i 8. rujna 2018. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića sudjelovat će i poseban gost – Dan Richardson, britanski glumac i producent, vegan, zagovornik očuvanja životinjskih vrsta i doživotni ambasador ugledne međunarodne zaklade Born Free koja promiče politiku očuvanja vrsta i prava životinja, prioćili su iz udruge Prijatelji životinja.

Svoj dolazak na popularan hrvatski festival ovaj strastveni aktivist najavljuje jumbo plakatima s porukama: „Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo” i „Kada kažem pravda, mislim na veganstvo”. Iste poruke, ali i na engleskom jeziku, dijelit će se putem društvenih mreža.

U kvalitetnom dvodnevnom programu od čak 22 atraktivne radionice kuhanja i predavanja na ZeGeVegeu, Dan Richardson održat će u petak 7. rujna 2018. u 20 sati predavanje „Zašto sam postao vegan?” kroz koje će objasniti svoje motive za prelazak na veganstvo i što mu ono znači. Još jedan od razloga njegova dolaska u Zagreb je snimanje dokumentarnog filma o veganskom pokretu u svijetu, u koji želi uključiti i Hrvatsku.

Također, tijekom boravka u Zagrebu, Richardson će, u organizaciji izdavačke kuće Planetopija, predstaviti svoj rad na zaštiti prava životinja i novu knjigu u izdanju te izdavačke kuće – „Kako postati vegan”. Riječ je o knjizi punoj korisnih podataka, savjeta i recepata, koja će svakome olakšati prijelaz na veganstvo, neovisno želi li biti vegan zbog dobrobiti životinja, okoliša, održivosti ili zdravlja.

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja, koja već 11. godinu zaredom uspješno organizira ZeGeVege festival koji svake godine postiže nove rekorde posjećenosti, kaže: „ZeGeVege svojim pozitivnim ozračjem i bogatim programom oduševljava brojne posjetitelje i predstavlja nezaobilazan događaj u turističkoj ponudi Zagreba i Hrvatske. Besplatna predavanja i radionice redovito privlače posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih država. Nitko ne propušta ni više od stotinu štandova s ponudom izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama, restorane koji mame mirisima odlične veganske hrane, brojne degustacije, edukativne i aktivističke sadržaje i zabavne plesne točke!”

Više:
www.prijatelji-zivotinja.hr

*Odricanje od odgovornosti: Stavovi koji se navode u tekstu ne odražavaju nužno stavove Udruge Bioteka ili njezinih članova/ica te služe isključivo u informativne svrhe.

U ponedjeljak, 27. kolovoza 2018., s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se međunarodni znanstveni skup 44. škola biološke antropologije “Dr. Hubert Maver”.

Skup organiziraju Razred za prirodne znanosti, Antropološki centar i Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Institut za antropologiju, Hrvatsko antropološko društvo, Hrvatski liječnički zbor (Hrvatsko društvo za medicinsku antropologiju), Komisija za medicinsku antropologiju i epidemiologiju međunarodne unije antropoloških i etnoloških znanosti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Uvodnu riječ na skupu dati će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Pavao Rudan, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog antropološkog društva, doc. dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antroplogiju te dr. sc. Mario Novak, znanstveni suradnik Instituta za antropologiju.

Više:
www.hazu.hr

U Biogradu na Moru se, treću godinu za redom, organiziraju aktivnosti za djecu povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Ilirija d.d. i ovoga su puta udružili snage kako bi najmlađim posjetiteljima prenijeli poruku o važnosti zaštite šišmiša, jedinih sisavaca na svijetu koji aktivno lete!

Prigodni program održat će se u nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine u Kamp Parku Soline u Biogradu na Moru s početkom u 16:30.
Program je posebno zanimljiv djeci, no dobrodošli su i roditelji. Sve zainteresirane očekuju interaktivne radionice i igre s temom šišmiša, gledanje edukativnih filmića o šišmišima, nagradna tombola i šišmišji disko.
Ranoranioci se mogu pridružiti Jutarnjem programu Kids kluba, za vrijeme kojeg će teći pripreme za večernje aktivnosti.

Program aktivnosti:

10:30 – Jutarnji Kids club: priprema djece za popodnevni program
16:30 – Kreativne radionice: izrađivanje maski šišmiša, kape sa šišmišima i sl.
18:00 – Sportske igre: Kako se šišmiši snalaze u prostoru i što šišmiši jedu?
19:00 – Šišmiši: neobični noćni sisavci – gledanje edukativnih filmića o šišmišima
20:00 – MINI DISCO s tematikom šišmiša

Više:
http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/ob ... arodne-noci-sismisa-2018/

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ u subotu 25. i nedjelju 26. kolovoza 2018. godine od 10:00 do 17:00 sati, na planinarskom domu Glavica i špilji Veternici, obilježit će 22. „Međunarodnu noć šišmiša“.

I ove godine najmlađi gosti moći će sudjelovati u nizu radionica izrade šišmiš maski i crtanja te kvizova i igre „Skočišmiš“.

Program događanja:

od 10:00 do 17:00 sati – svaki puni sat stručno vođenje špiljom Veternicom (cijena: 20,00 kuna po osobi)

od 10:00 do 17:00 sati – edukativne šišmiš radionice i prezentacije na otvorenom – ispred P. D. Glavica (facepainting, kolaži, bojanje, crtanje, kvizovi, itd.)

Više:
http://www.pp-medvednica.hr/category/najave/

Već tradicionalna Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu obilježit će se u subotu 25. kolovoza 2018., od 19 do 22 sata i to na ponešto drugačiji način!

Ove godine posjetitelji će moći sudjelovati u programu samo u sklopu organiziranih grupa, a mjesto u grupi može se osigurati rezervacijom i kupnjom ulaznice na telefon (01) 7788534 ili e-mail: edukacija@zoo.hr, a također i na samoj blagajni na dan održavanja programa.

Cijena ulaznica je jednaka cijenama ulaznica za Zoološki vrt (10, 20 i 30 kn).


Broj mjesta je u grupama je ograničen, a grupe polaze u 19.00 s glavne blagajne (Maksimir). Nakon početka programa više neće biti moguće kupiti ulaznice niti sudjelovati u programu.

Svaku grupu vodit će edukator, a posjetitelji će uz krilaticu „Nije lako živjeti naopako“ otkrivati zanimljiv i neobičan svijet šišmiša te brojnih stanovnika Zoološkog vrta u prekrasnom večernjem ambijentu.

Svi sudionici moći će se upoznati s posebnošću jedinih letećih sisavca na svjetu te koliko su oni važni za ljude i koliko su ugroženi. Također moći će otkriti što sve šišmiši diljem svijeta jedu, a među njima su i zmije, glodavci i kukci, koje će oni najhrabriji moći dotaknuti.

Više o događanju pročitajte ovdje:
https://www.zoo.hr/dogadanja/zmaj-vatr ... -noc-sismisa-u-novom-ruhu

Međunarodna noć šišmiša u Pećinskom parku Grabovača obilježavat će se u petak i subotu, 24. i 25. kolovoza 2018. godine.

Posjetitelje očekuje raznolik program od 19 sati pa će se tako najmlađi moći uključiti u edukativne radionice o šišmišima, a ostali će moći pogledati video prezentaciju i posjetiti špilju Samograd, pri čemu će ovaj posjet biti nešto drugačiji od klasičnog vođenja po špilji. Naime, posjetitelji će na putu do špilje saznati više o ulozi i značaju šišmiša za naš ekosustav, a u samoj špilji postoji mogućnost da će moći i vidjeti navedene sisavce.

Program će završiti oko 22 sata.

Za Noć šišmiša vrijedit će snižene cijene ulaznica za špilju Samograd od 30 kn po osobi a djeca do 15 godina špilju mogu posjetiti besplatno.
U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša.

European Veterinary Students Seminar (EVSS) je znanstveno-stručni seminar studenata veterinarske medicine kome je glavni cilj unaprjeđenje stručnih kompetencija i povezivanje („networking“) na međunarodnoj razini. Seminar je zamišljen u obliku predavanja i radionica na kojima se obrađuju aktualne teme u svijetu veterine. Predavanja su tematski vezana uz inicijativu „Jedno zdravlje“ kojoj je cilj povezati i ostvariti blisku suradnju između svih djelatnika u području zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Osim koncepta „Jedno zdravlje“, predavanja obrađuju i zakone država članica EU i onih koje graniče s EU kako bi se istaknuli posebni uvjeti prekograničnog transporta životinja, njihovih dijelova i proizvoda životinjskog porijekla. Kroz radionice će sudionici unaprijediti postojeće i steći nove i inovativne praktične vještine.

Primjeri ostalih radionica:
dokazivanje rezidua antibiotika u hrani životinjskog podrijetla, osnove lokalne i regionalne anestezije, asistirana reprodukcija (prikupljanje i in-vitro uzgoj embrija), citološka dijagnostika, primijenjena arheozoologija, uloga veterinara u pčelarstvu, endoskopski pregled respiratornog sustava konja, hitna veterinarska medicina te specifičnosti skeletnog sustava dupina.

Osim formalnih oblika učenja, organizirat će se i rasprava na temu osobnih stajališta o programu i kvaliteti studija veterinarske medicine u zemljama sudionika i mogućnostima poboljšanja istoga.

Na seminaru će prisustvovati oko stotinu sudionika. Većinu će činiti studenti veterinarske medicine iz svih zemalja Europe, a pored njih i učenici Srednje veterinarske škole u Zagrebu i doktori veterinarske medicine.

Više informacija:
https://www.facebook.com/europeanvetstudentseminar/

Četvrti Simpozij studenata bioloških usmjerenja (SISB 4) održat će se u subotu 2. lipnja 2018. na Kemijskom odsjeku PMF-a (Horvatovac 102 a, Zagreb).

Organizator Simpozija, studentska udruga BIUS, navodi kako su dobrodošli svi koji su zainteresirani za područje biologije i srodnih znanosti, a sudjelovati mogu svi, bilo kao aktivni ili kao pasivni sudionici.

Studenti koji se bave istraživačkim radom i željeli bi predstaviti rezultate svojih istraživanja su pozvani da sudjeluju kao izlagači. I ove godine postoji poster sekcija pa organizatori pozivaju i studente koji su bili na studentskoj razmjeni ili su radili na nekom zanimljivom projektu da se prijave kako bi podijelili svoja iskustva sa kolegama.

PRIJAVE ZA SIMPOZIJ SU OTVORENE I TRAJAT ĆE DO 20. SVIBNJA 2018. Sudjelovanje je besplatno za sve sudionike!


Doznajte više informacija:
https://www.facebook.com/sisbiol/

Jeste li znali da, kada se odreknemo samo jednog mesnog hamburgera, uštedimo istu količinu vode kao što bismo uštedjeli da se prestanemo tuširati u razdoblju od tri i pol tjedna?
A kada bi svi stanovnici svijeta smanjili konzumaciju mesnih proizvoda za samo 15 posto, imali bi isti utjecaj na smanjenje emisije stakleničkih plinova kao da s cesta nestane 240 milijuna automobila! Ako želite pridonijeti očuvanju okoliša i vlastita zdravlja, jednostavno uživajte u ukusnim veganskim burgerima.

Prijatelji životinja izazivaju sve građane da u ponedjeljak 21. svibnja 2018., od 8 do 19 sati, posjete 7. VegeSajam na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Na VegeSajmu, koji najavljuje dvodnevni ZeGeVege festival 7. i 8. rujna, mogu kušati razna veganska jela koja će biti u ponudi te razmisliti o prelasku na veganstvo ili o smanjenju konzumacije mesa, mlijeka i jaja.

Više: www.prijatelji-zivotinja.hr

Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizira OSMI „TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA, ARBORETUMA I BOTANIČKIH ZBIRKI“ od 14. do 20. svibnja 2018.

SVA DOGAĐANJA tijekom „Tjedna“ za javnost su potpuno BESPLATNA, no uz prethodne PREDBILJEŽBE na adresama pojedinačnih vrtova, arboretuma i drugih zbirki uključenih u ovu manifestaciju. Programi događanja po vrtovima bit će oglašeni na ovoj stranici.

SUPOKROVITELJI: Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo poljoprivrede.

Kontakt za medije (posebice za Botanički vrt PMF-a Sveučilišta u Zagrebu):
dr. sc. Sanja Kovačić (sanja.kovacic@biol.pmf.hr)
dr. sc. Vanja Stamenković (vanja.stamenković@biol.pmf.hr)

Prethodna događanja Nadolazeća događanja

Poveznice

Kalendar događanja

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?