| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Fantastični safari

piše: Vedrana Pištelek

Kada ovaj svijet postane pretežak, volim pobjeći u neki drugi. Neki u kojem sam samo promatrač, ništa ne ovisi o meni, nitko ne očekuje ništa od mene. Udobno se smjestim pod neko zamišljeno drvo na mekanu travu i pustim priči da me preuzme. Smijem se, ljutim, plačem, ali vrlo rijetko poželim vrišteći pobjeći. Između ostalog, to je i zato što gore spomenutu travu zamišljam ja osobno, pa u njoj nema paukova. No kada dođem u neki drugi svijet, nemam tu slobodu pa se nekada moram skrivati iza drveta, ali uvijek iznova odlazim tamo. Do portala za. . . negdje.

Najljepše svjetove za mene stvaraju mitovi, fantastika i znanstvena fantastika. Često posjećujem Međuzemlje, poznaju me i Krynn i Sedam kraljevina, a odmaram dušu i u svijetu Diska. Njima se uvijek vraćam, ali tražim i nove obzore jer je još mnogo neotkrivenih zvijezda preda mnom. Jedan od razloga zbog kojih su mi navedeni žanrovi tako prirasli srcu su bića koja ih nastanjuju. Ona su prekrasna i dobra, čudna i smiješna, odvratna i zlobna, ne nužno tim redom i u tim kombinacijama. Neka su posve nova i originalna, a neka varijacije na temu. Naprosto obožavam kad pokraj mene protrči neka nepoznata spodobica, a ja ih želim upoznati što više (zapravo ih želim upoznati SVE, ali to zvuči tako megalomanski) i vidjeti koliko ih mogu povezati sa stvorenjima iz ovog svijeta. Ima primjera gdje je nekoj životinji nešto nataknuto ili samo malo promijenjeno kako bi se dobilo fantastično biće. S druge strane, ima stvorova kod kojih je potrebno skinuti dosta kerefeka kako bi se došlo do osnove. U skladu s tim, neka safari počne!


Kelpie ili dobrodošli na mračnu stranu

objavljeno 14.02.2010.

Vjerujem kako je mnogima poznato biće iz naslova, svatko tko se barem nakratko našao u svijetu grčke mitologije čuo je za kentaure. Imaju sporedne kao i glavne uloge, zajedničke kao i pojedinačne, malene, velike te one naizgled malene, a kasnije se pokažu kao ključne. Kentauri su bili jedna od prvih bića koje sam srela, zavoljela i zapamtila, uvijek će mi biti posebni i zato sam odabrala upravo njih kako bih uvela vrh hranidbenog lanca u ovu priču. Pogledajmo stoga kako se čovjek uklapa u mitologiju kada nije dežurni junak već spada u bestijarij.

više...
Kentaur

objavljeno 26.01.2010.

Vjerujem kako je mnogima poznato biće iz naslova, svatko tko se barem nakratko našao u svijetu grčke mitologije čuo je za kentaure. Imaju sporedne kao i glavne uloge, zajedničke kao i pojedinačne, malene, velike te one naizgled malene, a kasnije se pokažu kao ključne. Kentauri su bili jedna od prvih bića koje sam srela, zavoljela i zapamtila, uvijek će mi biti posebni i zato sam odabrala upravo njih kako bih uvela vrh hranidbenog lanca u ovu priču. Pogledajmo stoga kako se čovjek uklapa u mitologiju kada nije dežurni junak već spada u bestijarij.

više...
Morski konj

objavljeno 05.01.2010.

Uz Pegaza smo se vinuli nebu pod oblake, s jednorogom smo se skrivali od ljudskih pogleda u gustim, tajnovitim šumama, a Sleipnir nas je najvećom brzinom poveo ravnicama, zrakom i vodom. Mahnuli smo Zeusu na Olimpu, posvjedočili spletkama i problemima Odina i njegove svite, a oni sanjari su možda primjetili i pokoje šumsko božanstvo kako škilji iza grma. Prošli smo puno toga, ali jedno područje nam je ostajalo izvan dometa – morske dubine. Pa, pođimo onda Posejdonu u pohode u njegovo podmorsko carstvo gdje ćemo upoznati ergelu grčkog boga mora.

više...Sleipnir

objavljeno 30.12.2010.

Sjedim tako neki dan poslije posla, pijuckam cappuccino iz lavora i kontempliram o smislu života kad začujem kvrcanje o prozor. Pogledam, a ono dva gavrana. Prva misao - 'nikad više', druga misao – Odinovi gavrani Huginn i Muninn. Otvorim prozor i vidim im malene omotnice u kljunovima. Uzmem prvu i u njoj nađem ovu poruku: "I mi imamo konja za utrku, a ne da nam se čekati da se sama sjetiš. Odin". Nisam stigla reći ni 'ha?', a već mi je pružena druga omotnica s porukom koja je nekako uspjela izgledati čangrizavo,a u kojoj je pisalo: "Svi uvijek prvo pomisle na Poea. Tipično". I onda je svizac zamotao čokoladu, a ja sam se probudila.

više...


Jednorog

objavljeno 15.12.2010.

Prije puno, puno vremena jedna slika stvorila se u ljudskom umu. Tamo negdje iza izmaglice zaborava nalazi se gusta magla koja skriva sve ono što ne znamo – što još ne znamo. Upravo je iz te magle istrčalo još jedno dojmljivo konjoliko biće. Ovo bi bio dobar trenutak za stvaranje napetosti u iščekivanju o čemu se radi, ali sad je gotovo jer mi se gore keri naslov koji sve otkriva. Dakle skoro-pa-konjo tjedna je jednorog.

više...


Pegaz

objavljeno 06.12.2010.

Konj se više puta iskoristio kao temelj za neko fantastično stvorenje, a kada je temelj nešto tako plemenito, elegantno i lijepo, teško da je krajnji proizvod loš ili ružan. Primjer koji to potvrđuje je Pegaz, jedno od najomiljenijih i najpoznatijih mitoloških bića.

Lik Pegaza dolazi iz grčke mitologije. Ima više inačica priče o njegovom rođenju, ali sve se slažu u jednom – sin je boga mora Posejdona i Gorgone Meduze te je rođen iz njene krvi. Kada je Meduzu obezglavio junak Perzej, rođeni su Pegaz i Hrisaor (o potonjem nekom drugom prilikom).

više...

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend


Komentirati mogu samo registrirani korisnici. Komentari su vlasništvo korisnika. Biologija.com.hr nije odgovorna za njihov sadržaj.

Napisao Tema
Tonka1983
Objavljeno: 08.12.2010 16:12  Obnovljeno: 08.12.2010 16:12
Svrati ponekad
Pridružen: 08.12.2010
Iz:
Poruke: 1
 Odgovor: Fantastični safari
Prvi put čitam tvoj tekst, a nadam se da neće biti i zadnji put. Sada ću kod svakog drveta tražiti i nevidljive životinjice.
Jedva čekam nastavak.

Poveznice

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?