| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
(1) 2 »
Autor Jelena Likić Objavljeno 16.08.2016 11:08:00

Natalia Mrnjavac (foto: Natalia Mrnjavac)Nedavno je u znanstvenom svijetu izašla velika vijest o otkriću LUCA (zadnjeg poznatog zajedničkog pretka) svog života na Zemlji. Svi relevantni časopisi prenijeli su rezultate znanstvenika i znanstvenica iz Njemačke. Na Institutu za molekularnu biologiju pri Sveučilištu Heinrich Heine u Düsseldorfu, Wiliam Martin, evolucijski biolog, odlučio je proučiti trag LUCA-e u genima bakterija i arheja, za koje se smatra da su pretci eukariota. Među njegovim timom od 7 znanstvenica i znanstvenika našla se i riječanka Natalia Mrnjavac, magistra molekularne biologije s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Mlada znanstvenica (25), gotovo svježe s fakulteta, rado je popričala s nama o njihovom otkriću i istraživanju.

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 14.02.2014 14:02:00

Intervju s hrvatskom znanstvenicom – dr. sc. Sofia Ana BlaževićSofia Ana Blažević doktorirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje i danas radi kao postdoktorand. U znanstvenom radu bavi se neurofiziologijom i proučavanjem kako povećane razine serotonina utječu na različite aspekte ponašanja životinja. Redovno radi s laboratorijskim životinjama i svoje znanje kroz praktičan rad prenosi na studente. Također, završila je magistarski studij bioetike na Sveučilištu Navarre u Španjolskoj te ju zanimaju etička pitanja unutar biologije kao znanosti.

Ocjena: 3  
Autor Biologija.com.hr Objavljeno 12.02.2014 09:02:00

Intervju s hrvatskim znanstvenikom - doc. dr. sc. Sandro BogdanovićSandro Bogdanović doktorirao je u Botaničkom zavodu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno radi kao docent u Zavodu za poljoprivrednu botaniku Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njegovi znanstveni interesi obuhvaćaju taksonomiju, sistematiku, floristiku, botaničku nomenklaturu, floru Hrvatske, Balkanskog poluotoka i Sredozemlja, evoluciju, filogeniju i filogeografiju. U svom radu surađuje s brojnim domaćim i inozemnim stručnjacima iz područja botanike, a sudjelovao je i u otkrivanju i opisivanju nekoliko novih biljnih vrsta za znanost. Također, sudjelovao je u pisanju nekoliko popularno-znanstvenih knjiga te je aktivan član Hrvatskog botaničkog društva gdje ima funkciju dopredsjednika.

Ocjena: 3  
Autor Jelena Likić Objavljeno 12.01.2012 13:01:00

Mirela Holy nova je ministrica zaštite okoliša i prirode. Rođena je 15. prosinca 1971. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, diplomirala etnologiju i komparativnu književnost 1996. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2000. magistrirala na poslijediplomskom studiju znanosti o književnosti. Doktorirala je 2005. na doktorskom studiju znanosti o književnosti na temi „Mitski aspekti ekofeminizma“.

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 06.01.2012 13:01:00

Franjo Plavšić rođen je 1946. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1970., magistrirao 1973., a doktorirao 1981. Redoviti je sveučilišni profesor toksikologije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu od 1990. Radio je u Plivi, IRB-u, na Rebru kao pročelnik Zavoda za toksikologiju i kliničku farmakokinetiku, kao predstojnik Centra za biomedicinska istraživanja KBC-a. Od 1998. ravnatelj je Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Predavao je ili predaje toksikologiju na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima više fakulteta (Farmacija, Veterina, Medicina, PMF, Tehnologija, Forenzičke znanosti u Splitu itd.)

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 10.07.2011 13:07:00

Biserka Volić je profesorica biologije u Školi za medicinske sestre u Zagrebu. Od 2002. voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za nastavnike biologije strukovnih škola Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Od 2011. članica je povjerenstva za izradu općeobrazovnog dijela strukovnog kurikuluma u prirodoslovnom području, imenovana od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Autorica je udžbenika iz biologije “Od molekule do organizma” za prve razrede strukovnih škola (uz koautoricu prof. dr. sc. M. Krsnik-Rasol). 

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 13.06.2011 23:06:00

Rođen sam 18. travnja 1962. u Zagrebu gdje sam završio osnovnu i srednju školu te, 1986. godine, Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF). 26. svibnja 1987. godine zaposlio sam se na PMF-u, u Zavodu za animalnu fiziologiju gdje i danas radim. Doktorirao sam 1992. godine na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu. Docentom sam postao 1999. godine, što sam još i danas. 

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 13.06.2011 14:06:00

U početku, radio sam biologiju tumora i njihovih metastaza, nešto kasnije molekularnu dijagnostiku genetskih bolesti domaćih životinja, a danas radim ponašanje životinja, tj. integrativnu biologiju gmazova, što mislim raditi dok mi ne “pukne film“. Na dodiplomskom studiju predajem animalnu fiziologiju, na diplomskom ekofiziologiju životinja i ponašanje životinja, a na doktorskom studiju integrativnu fiziologiju i neuroetologiju. 

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 12.05.2011 14:05:00

Igor Mikloušić je psiholog zaposlen na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar kao znanstveni novak te student na postdiplomskom studiju psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nedavno se vratio s tromjesečne stipendije na Sveučilištu Oxford koju je proveo na Centre for Anthropology and Mind. Asistent je na Hrvatskim studijima gdje predaje, između ostalog, "Parapsihologiju" i "Evolucijsku psihologiju". 

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 15.04.2011 16:04:00

Igor Bajšanski rođen je 1973. u Rijeci gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je psihologiju 1998. na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (danas Filozofski fakultet). Magistrirao je psihologiju 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 2008. na temu „Metakognitivne procjene i razumijevanje teksta“. Od 2001. zaposlen je kao znanstveni novak na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Kao znanstveni novak radio je na projektima "Kognitivne strategije, metakognicija i razumijevanje pri čitanju" i “Kognitivni, metakognitivni i motivacijski čimbenici čitanja i učenja” koje je vodila prof. dr. Svjetlana Kolić-Vehovec. 

Ocjena: 0  
(1) 2 »Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?