| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
(1) 2 3 4 ... 25 »
Autor Matija Pisek Objavljeno 15.09.2020 14:09:28

Marikultura (foto: Wikimedia Commons)Već od najranijih razdoblja svojeg postojanja čovjek je koristio razne plodove prirode koje je sakupljao na kopnu za svoju ishranu. Uz kopnene, na meniju su se nalazili i vodeni organizmi, poput ribe i školjkaša. O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta na kojima je pronađen i veliki broj ljuštura školjkaša i kostiju riba. 

 

Ocjena: 5  
Autor Matija Pisek Objavljeno 30.08.2019 18:08:03

Krumpir (foto: Pixabay)Krumpir je, s nutricionističke strane, jedna od najbogatijih i najhranjivijih namirnica na svijetu. Bogat je izvor vitamina B i C, fosfora, magnezija, kalija i niacina. Namirnica je to bez kolesterola i masnoća koja sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna te ima više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugoga povrća. Unatoč tome, u suvremeno se doba krumpir često obezvrjeđuje kao štetnu namirnicu koju treba izbjegavati. 

Ocjena: 5  
Autor Jelena Likić Objavljeno 30.04.2018 14:04:18

Bačena hrana (foto: Flickr)Projektom „Hrana i  zajednica" želi se stvoriti održivo partnerstvo između Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci te šest organizacija civilnoga društva s ciljem uključivanja studenata u društveno korisni rad na kreiranju inovativnih rješenja za problem nedovoljnog doniranja hrane i prekomjerenog bacanja hrane u Hrvatskoj.

Ocjena: 1  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 12.12.2017 11:12:00

Voda (foto: Pixabay)Konzumiranje vode uz školski obrok može dovesti do smanjenja pretilosti kod djece, što bi istovremeno moglo smanjiti i troškove liječenja te troškove neizravno povezane s ovim problemom.

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 23.06.2017 11:06:12

Ekološka poljoprivreda (foto: Pixabay)Tematska mreža Horizon-a 2020, OK-Net Arable nedavno je pokrenula besplatnu online platformu s ciljem olakšavanja razmjene znanja o tehnikama uzgoja poljoprivrednika među poljoprivrednicima, savjetnicima i znanstvenicima širom Europe.

Ocjena: 1  
Autor Jelena Likić Objavljeno 11.05.2017 14:05:57

Večera (foto: Pixabay)U fokusu nam je jedno zanimljivo istraživanje koje se upravo provodi, a u koje se može uključiti i šira javnost. Naime, u sklopu svog doktorskog rada, Branka Ilakovac, doktorandica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istražuje  koliko se hrane zapravo baca u hrvatskim kućanstvima. Doznajte više!

 

 

Ocjena: 1  
Autor Matea Jarak Objavljeno 07.03.2017 15:03:00

keto prehrana (flickr.com)Nadamo se da još uvijek traju novogodišnje odluke i da se hranite zdravo. Često zdrava prehrana podrazumijeva dijetu, pa vam tako donosimo jednu od najpopularnijih danas. Google je objavio kako je najčešća pretraga za dijetom završila na informacijama o ketogenoj dijeti. U nastavku saznajte više o ovoj prehrani.

Ocjena: 3  
Autor Matea Jarak Objavljeno 28.02.2017 16:02:00

Avokado (maxpixel.freegreatpicture.com)Iako još uvijek zvuči vrlo egzotično, avokado je već neko vrijeme na listi namirnica u hrvatskim kuhinjama. Zbog svojeg nutritivnog sastava, smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. U nastavku pročitajte koje sve blagodati skriva ovaj zeleni debeljko.

Ocjena: 1  
Autor Matea Jarak Objavljeno 22.02.2017 10:02:00

Žitarice (commons.wikimedia.org)Novi trendovi se neprestano  pojavljuju, i to u svim dijelovima naših života. Potrgane traperice, velike zimske jakne, čak i neke vrste pasa, sve su to trendovi koji dolaze i odlaze. Trendseteri nisu zaobišli ni prehranu pa je tako danas vrlo moderno hraniti se bezglutenskom hranom, unatoč tome što ne bolujemo od celijakije, stvarnog problema sa stvarnim simptomima, nikako povezanog s trendovima. U nastavku pročitajte što se potencijalno krije iza deklaracije „Gluten-free".

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 15.02.2017 13:02:00

Ljudi (flickr.com)Iako je većini danas nezamislivo jesti samo sirovu hranu, uključujući i meso, istraživači su otkrili kako naši europski preci uopće nisu kuhali. U nastavku pročitajte kako 1,2 milijuna godina stare kosti otkrivaju menú naših predaka.

Ocjena: 1  
(1) 2 3 4 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?