Bazgom protiv prehlade i gripe

Datum 01.12.2009 11:12:00 | Kategorija: Zdravlje i medicina

bazgaČaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme, šarlaha, teškog disanja, početne tuberkuloze i svih reumatskih bolesti. Čak se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi izvukao osip i ubrzao oporavak.


Cvjetovi i bobice crne bazge pomažu kod iskašljavanja, izazivaju znojenje te tako izbacuju toksine iz organizma, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Ova svojstva čine bazgu idealnim oružjem protiv prehlade i gripe!

Bazga djeluje i antivirusno: mnoga su istraživanja pokazala kako pobjeđuje gripu tipa A i B, te čest herpes simplex virus. Ako se uzme na vrijeme, tj. dok se gripa nije u potpunosti razvila, bazga ubrzava vrijeme oporavka od gripe. Naše bake koristile su cvjetove bazge za ublažavanje upala, opeklina, posjekotina i rana, bilo u obliku čaja, losiona ili masti.

Bazga sadrži eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer*, organske kiseline, antocijan i vitamin C. Kora i list sadrže alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima je prisutna jabučna kiselina.

Kako biste pobijedili prehladu i ubrzali vrijeme oporavka od gripe, prelijte vruću vodu preko dva do pet grama osušenih cvjetova crne bazge. Ostavite neka odstoji deset minuta, te procijedite. Pijte najmanje tri šalice na dan, a po potrebi zasladite medom.

Ako radije konzumirate tinkturu, možete ju napraviti u omjeru 1:5 u 25-postotnom alkoholu. Tri puta na dan uzimajte 20 kapi u čaši vode nakon obroka.

Bazga smiruje i bolno i upaljeno grlo, koje uvijek dolazi s prehladom. Stavite 50 grama cvjetova crne bazge u kipuću vodu i kuhajte pet minuta. Kada se ohladi, ispirite usta ovom vodicom ili njome grgljajte pet puta dnevno.

Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se konzumacija crne bazge.

 

* Invertni šećer je mješavina glukoze i fruktoze. Nastaje procesom razgradnje saharoze koji se naziva inverzija.

Izvori: Ordinacija.hr i Vitamini.hr

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=335